Rosa Liksom valitsee vuoden 2020 Ornamo-palkinnon saajan

Rosa Liksom
Kuva: Pekka Mustonen

Tänä vuonna Ornamo-palkinnon saajan valitsee kirjailija Rosa Liksom, jolle muotoilu ja arjen estetiikka ovat lähellä sydäntä.

Kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom valitsee tänä vuonna Ornamo-palkinnon voittajan. Liksom tunnetaan erityisesti romaaneistaan Everstinna ja Hytti nro 6, joista jälkimmäinen voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011. Ruotsin Akatemian Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon Liksom sai tänä vuonna.

Hänen kiinnostuksensa muotoiluun ja arkkitehtuuriin heräsi 1970-luvulla. Venäjä on aina kiehtonut Liksomia. Hän rakastaa bysanttilaisuuden väriloistoa ja yksityiskohtien runsautta, neuvostodesignista hän puolestaan löytää yhtäläisyyksiä pohjoismaisen muotoilun minimalismiin. ”Arkisetkin esineet olivat huippusuunnittelijoiden suunnittelemia, yksinkertaisia mutta kauniita”, sanoo Liksom.

Omaan kotiinsa Liksom on hankkinut suomalaisia designklassikoita. ”Minulta löytyvät Yrjö Kukkapuron tuolit ja pöydät, sekä Eero Aarnion valaisimia. Keittiöstä puolestaan löytyy Klaus Haapaniemen Iittalalle suunnittelema Taika-sarja”, hän luettelee. Kaikki kodin kalusteet hän hankkii kirpputoreilta ja huutokaupoista. Liksomin lapsuuden kodissa ei estetiikkaan kiinnitetty juurikaan huomiota. Hänelle on kuitenkin ollut tärkeää kasvattaa tyttärensä kauniin, arkisen estetiikan ympäröimänä.

Palkintoehdokkaiden työssä nousee vahvasti esiin sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus, jotka ovat Liksomille itselleen merkittäviä teemoja. ”Katson planeettaamme kokonaisuutena, jossa ihminen on vain yksi laji muiden joukossa. Ihmisen tuhovoima on suuri, mutta kykymme rakentaa myös ainutlaatuista. Uskon, että vahvistamalla yhteisöllisyyttä pystymme pidentämään aikaamme maapallolla”, sanoo Liksom.

Kansainvälisyys on tärkeä osa Liksomin urakehitystä. Hänestä tuskin olisi tullut kirjailijaa tai taiteilijaa ilman lukuisia matkojaan ympäri maailman. ”Kansainvälistyminen oli minulle taiteilijana todella tärkeää. Suomessa on paljon osaamista ja ideoita, joita ei markkinoida riittävästi ulkomaille. Tässä länsinaapurimme Ruotsi on meitä paljon edellä.”

Elinympäristön suunnitteluun Liksom kertoo kiinnittävänsä aina paljon huomiota. Sillat ja voimajohtopylväät, kuten Antti Numersniemen maisemapylväät Helsingin Salmisaaren ja Meilahden sähköasemien välillä, ovat hänen erityisiä mielenkiinnon kohteitaan. Liksomia ihmetyttää, miksi monesti suunnittelutyössä unohdetaan joko funktionaalisuus tai estetiikka. ”Betoniporsas on loistava keksintö, mutta miksi ne ovat aina niin mielikuvituksettoman näköisiä? Samalla rahalla voisi tehdä myös kaunista”, pohtii Liksom. ”Toisaalta taas kauniisti muotoilulla valaisimella, jonka valaisuteho on nolla, ei tee yhtään mitään”, hän jatkaa.

Ornamo-palkinnon jakaminen on Liksomille mielenkiintoinen haaste. Hän odottaa pääsevänsä tutustumaan ehdokkaisiin ja heidän työhönsä. ”Toivon, että pääsen yllättymään myönteisesti!”