KOKO-kassan jäsenille: ohjeet lomautuksen varalta

KOKO-logo

KOKO-kassa on päivittänyt ajantasaiset ohjeet jäsenilleen.

KOKO-kassalla on kattavat varautumissuunnitelmat sekä koronaviruksen että hakemusmäärien nopean kasvun varalle. Asiakaspalvelu auttaa normaaliin tapaan puhelimitse sekä sähköisesti. Kassaan saapuneiden viestien määrä on kasvanut nopeasti, mikä voi vaikuttaa käsittelyaikoihin.

Ajanvarauksella toimivan toimiston asiakaspalvelupiste on suljettu toistaiseksi koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Lue KOKO-kassan ohjeet kokonaisuudessaan täällä.

Joko olet lukenut Ornamon tietopaketin palkansaajille? Se sisältää myös käytännön ohjeita poikkeustilanteisiin.

Seuraavassa ohjeita tiiviisti:

Miten toimin, jos minut lomautetaan koronaviruksen seurauksena?

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä lomautuspäivänä. Oikeutesi ansiopäivärahaan määräytyy TE-toimiston antaman lausunnon perusteella. Ansiopäivärahaa voit hakea KOKOn eAsiointi-palvelussa viikon kuluttua lomautuksen alusta. Kassan jäsenille voidaan maksaa lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa, kunhan jäsenyysehto ja työssäoloehto täyttyvät.

Lue lisää:
Toimi näin, jos sinut lomautetaan koronan seurauksena
Ohjeet lomautetulle
Edellytykset ansiopäivärahalle

Voinko saada päivärahaa, jos minua ei ole lomautettu, mutta työntekoni on estynyt?

Jos työnantaja ei lomauta, mutta työntekosi on estynyt, ilmoittaudu TE-toimistoon. TE-toimisto antaa kassalle lausunnon siitä, onko kyseessä lomautukseen rinnastettava syy. Lomautukseen rinnastettavan syyn ajalta olet oikeutettu ansiopäivärahaan.

Jos joudut jäämään kotiin lapsen kanssa koulujen sulkeuduttua, työttömyyspäivärahaa ei voida maksaa, koska et ole työtön tai lomautettu.

Mitä teen, jos sairastun työttömänä?

Jos saat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja sairastut, voit jatkaa päivärahan hakemista normaalisti. Lyhytkestoinen sairastaminen ei vaikuta oikeuteesi saada ansiopäivärahaa.

Jos sairaus kestää yli 10 päivää, ilmoita päivärahahakemuksessasi, että olet ollut sairaana, ja hae sairauspäivärahaa Kelasta. Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää. Lisätietoa sairauspäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Miten toimin, jos työssäkäyvänä sairastun tai joudun karanteeniin?

Sairauden ajalta maksetaan lähtökohtaisesti joko palkkaa tai sairauspäivärahaa ja karanteenin ajalta tartuntatautipäivärahaa.

Tartuntatautipäivärahaa maksaa Kela, ja se korvaa ansionmenetystä, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Jos teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny, et voi saada päivärahaa. Lisätietoa tartuntapäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Haluatko liittyä KOKO-kassaan? Toimi näin:

Ornamolaiset voivat liittyä KOKO-kassaan kauttamme. Yhteyshenkilö on talous- ja hallintosihteeri Outi Liusvaara. Helpoimmin voit liittyä laittamalla sähköpostin osoitteeseen office(at)ornamo.fi. Tiesithän, että myös opiskelijoiden kannattaa liittyä KOKO-kassan jäseniksi. Lue opiskelijan esittelypaketti tästä.