Kuin sisustuksen korut

Kuva: Innolux

Vesa Nilssonin suunnittelemasta vihreästä Alba-valaisimesta tulee ensimmäisenä mieleen Nuuskamuikkusen hattu. Muodossa on kaikuja myös moderneista klassikoista, kuten vaikkapa Lisa Johansson-Papen valaisimista. Nilsson voitti Alba-valaisinsarjallaan Innolux 30 -valaisinsuunnittelukilpailun 150 ehdotuksen joukosta.

Tuttuuden luominen oli tarkoituskin.

”Suunnitteluvaiheessa tuli assosiaatio hattuihin. Monesti korumuotoilussakin haen jotain tuttuutta, koska se on helpommin lähestyttävissä ja hyväksyttävissä. Liian outo muotoilu vieraannuttaa”, Vesa Nilsson sanoo.

Nilsson perusti OZ-nimisen koruyrityksen vaimonsa Tiina Arkon kanssa jo 1997, mutta on valmistunut myös tuotemuotoilijaksi.

”Tuotemuotoilu, jossa on selkeät ongelmat ratkaistavina, on ollut jopa vapauttavaa. Pitkän linjan koruntekijänä yritän saada mukaan fiilistä ja sielukkuutta, joka puhuttelee jollain muulla tasolla kuin funktion tasolla.”

Korujen ja sisustustuotteiden tehtäväkin on tavallaan sama. 

”Koruilla viimeistellään pukeutumista. Valaisimet ovat vähän kuin sisustuksen koruja.”

Alba-valaisimet ovat Vesa Nilssonin ensimmäiset tuotantoon päässeet sisustustuotteet. Ne olivat esillä Innoluxin osastolla Habitare-messuilla syyskuussa 2023
Kuva: Innolux