Kuinka hinnoitella taidetta? Lue taideasiantuntijan 3 vinkkiä

Ornamon Teosmyynti 2021. Kuva: Ornamo
Ornamon Teosmyynti 2021. Kuva: Ornamo

Oikean hinnan määritteleminen teokselle on keskeinen osa taiteilijan ammattitaitoa. Hinnoittelu ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Ornamon taideasiantuntija Miisa Pulkkinen antaa kolme vinkkiä taiteen hinnoitteluun.

Arvosta omaa työtäsi ja hinnoittele teokset sen mukaisesti.

Älä sorru polkumyyntiin, sillä nykyinen hinnoittelusi määrää teostesi tulevaa hintakehitystä – hintoja on vaikeaa nostaa vaikkapa kustannusten noustessa, jos lähtötaso on liian matala.

Vertaile hintoja verkkokaupoissa ja gallerioissa.

Kotimaiset ja kansainväliset verkkokaupat ovat oivia paikkoja selvittää, paljonko kollegat pyytävät töistään. Suhteuta hinnat omaan työskentelyysi, kokemukseesi, saamiisi tunnustuksiin jne.

Laske tarkasti omat kustannuksesi ja seuraa ajankäyttöä.

Materiaalien ja muiden kulujen laskeminen on hyvä tapa lähestyä hinnoittelua. Samoin omaa ajankäyttöä kannattaa seurata vaikkapa kirjaamalla eri tehtäviin kulunut aika ylös työhuoneella.


Taideteoksilla ei ole yhtenäisiä hintoja tai tiettyä hintatasoa, koska hintakartelli on kielletty kilpailulainsäädännössä. Niinpä Ornamokaan ei anna yleisiä suosituksia siitä, millaisia hintoja taideteoksille pitäisi asettaa.

Taiteilijoilla ei myöskään ole palkkasuosituksia, koska alalla ei ole työehtosopimusta. Ornamon työmarkkinatutkimuksissa on hyödyllistä tietoa koko muotoilun alan palkkakehityksestä.