Kurkistus unimaailmaan

Elina Ulvio, Heijastin. Kuva: Katri Naukarinen
Elina Ulvio, Heijastin. Kuva: Katri Naukarinen.

Ornamon ja Designmuseon juhlanäyttely Enter and Encounter – Kutsu huomiseen tarjoaa katsauksen suomalaisen muotoilun statukseen nyt. Optimistinen näyttely katsoo tulevaisuuteen. Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta?

Uudet materiaalit, aineetto- muus ja digitaalinen murros mullistavat muotoilua. Nykymuotoilu pakenee määritelmiä ja etsii jatkuvasti uusia reittejä. Näyttelyn teokset, projektit, hankkeet ja aloit- teet vastaavat muutostarpeisiin ja luovat ilmiöitä.

Selvitimme kahdelta näyttelyn ornamolaiselta suunnittelijalta, mil- laiseen tulevaisuuden ilmiöön heidän työnsä linkittyy.

Kurkistus unimaailmaan

Kalustesuunnittelija, arkkitehti Elina Ulvio tuo näyttelyyn heijastininstallaation, jossa hän leikkii ihmisten lapsenomaisella halulla katsoa ja löytää itsemme peilistä.

Ulvion työ haastaa todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden rajoja. Tilakäsitys heijastimen sisällä on yhtä aikaa sekä todellinen ja kosketeltava, että immateriaalinen heijastuma. Ulvio liikkuu näiden maailmojen välillä, joita voidaan verrata ihmisen arkiminän ja peleissä käytettävän avatarhahmon väliseksi yhteydeksi. Tämä on mahdollista ilman elektronisia apuvälineita tai virtuaalilaseja.

Heijastin on kuin laboratorio, jonka avulla suunnittelija voi tutkia ihmisen käyttäytymistä suhteessa tilaan, valoon ja erilaisiin materiaaleihin.

Tällaista tutkimusta ei voi tehdä virtuaalisesti. Heijastin pitää kokea tilallisesti omilla aisteilla tunnustelemalla, kuulemalla ja katsomalla.

ŌURA

ŌURA

Miten nukuit yösi?

ŌURA hyvinvointisormus on älylaite, joka mittaa ja analysoi palautumista, unen laatua ja päivittäistä aktiivisuutta. Sormuksen keräämän datan ja mobiilisovelluksen antaman palautteen avulla käyttäjä saa tietoa siitä, kuinka päivittäisillä valinnoilla voi vaikuttaa unen laatuun ja palautumiseen, ja sitä kautta hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Näyttelyä varten on koottu unidataa noin sadalta ŌURA-käyttäjältä.

ŌURA liittyy laajempaan terveyden mittaamisen trendiin. Uusi teknologia lupaa paljon, mutta haasteena on laajentaa käyttäjäkuntaa.

ŌURA etsii vastausta siihen, kuinka saada muutkin kuin aktiiviset liikkujat hyötymään teknologiasta?

Harri Koskisen muotoilema ŌURA on ulkonäöltään kaukana perinteisestä mittauslaitteesta. Keraaminen pinta saa sen muistuttamaan enemmän korua kuin laitetta. Sormuksen puhelimeen välittämä hyvin visualisoitu informaatio lisää käyttäjänsä ymmärrystä omasta kehosta. ŌURA näyttää, miten hyvällä muotoilulla voidaan laajentaa tuotteen asiakaskuntaa ja lisätä sen tarjoamia hyötyjä ihmisten arjessa.

Teksti: Esa Vesmanen ja Juha Kronqvist

Enter and Encounter – Kutsu huomiseen, Designmuseo (Korkeavuorenkatu 23, Helsinki) 24.3.–22.10.2017. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ohjelmaa.
#enterandencounter #kutsuhuomiseen