Muotoilun koulutus uudistuu: Lahden Muotoiluinstituutti

Kuvassa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelija Tuuli Niinivaara.
Kuvassa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelija Tuuli Niinivaara. Kuva: John Palmén.

Koulutuksen palikat rakentuvat uusiksi

Muotoilun koulutuskenttä on vuosien varrella kutistunut, mutta myös uudelleen järjestäytynyt ja muovautunut tulevaisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi Turussa muotoilua voi opiskella insinöörikoulutuksen alla. Aallossa puolestaan selvitetään sisustusarkkitehtuurin koulutuksen siirtämistä arkkitehtuurin laitokselle. Kovassa nosteessa elävä palvelumuotoilun koulutus seuraa silmä tarkkana työelämän trendejä.

Lahti: Neljä väylää tulla sisään, sata väylää valmis

Viimeiset korumuotoilijat aloittivat Lahdessa syksyllä 2016, mutta koulutukseen on tulossa myös täysin uudenlaisia koulutusohjelmia. Kysymyksiin vastasi Lahden Muotoiluinstituutin yksikön johtaja Essi Pullinen.

Mikä on muuttunut muotoilun koulutuksessa?

Ennen meiltä valmistui muotoilijoiksi kymmenestä eri pääaineesta, mutta nyt olemassa olevien tutkintonimikkeiden alla on omat suuntautumiset: valokuvaus, graafinen suunnittelu, mediasisällön suunnittelu, sisustusarkkitehtuuri, kalustemuotoilu, teollinen muotoilu, pakkaus- ja brändimuotoilu, ajoneuvomuotoilu ja puettava muotoilu.

Puettava muotoilu aloitti uutena suuntautumisvaihtoehtona vuonna 2017. Se jatkaa samaisena vuonna lopetetun muoti- ja vaatesuunnittelukoulutuksen vahvuuksia. Puettavan muotoilun koulutuksessa painottuu uusien teknologioiden ja materiaalien hyödyntäminen tuotteissa, jotka voivat olla vaatteita, asusteita ja näihin rinnastettavia tuotteita.

Mitä uutta on tulossa?

Ensi keväänä on tulossa hakuun uutena koulutuksena Kokemus- ja palvelumuotoilu sekä kaksi Lahden ammattikorkeakoulun ylempää YAMK-tutkintoa, jotka ovat nimeltään Uudistava johtaminen sekä Digitaaliset ratkaisut. YAMK-koulutusohjelmat ovat yhteisiä koulutuksia tekniikan, sosiaali- ja terveysalan ja liiketalouden kanssa. Niissä molemmissa on aloituspaikkoja muotoilijoille ja medianomeille. Jokainen saa pohjatutkintonsa kautta oman tutkintonimikkeensä.

Mitä on jäänyt pois?

Viimeiset korumuotoilijat aloittivat syksyllä 2016. Tuemme jäljellä olevia korumuotoilun opiskelijoita kaikin mahdollisin keinoin, jotta he saavat hyvän koulutuksen loppuun asti. Heiltä ei ole niistetty mitään muuta kuin seuraavat opiskelijat.

Mitä on muutosten taustalla?

Olemme kohdentaneet resurssejamme uudestaan, jotta pystymme tarjoamaan mahdollisimman mielenkiintoisia ja erilaisia opintopolkuja. Meillä on neljä väylää tulla sisään, mutta sata väylää valmistua.

Muotoilun opiskelija voi mennä sosiaali- ja terveysalalle tekemään fysiologian kurssin, jos hän haluaa suuntautua apuvälineisiin.

Taustalla on myös muotoilun ammattikentän muutokset. Esimerkiksi palvelumuotoilun osaajia kysytään koko ajan.

Millaisia ammattilaisia valmistuu?

Meiltä valmistuu käytännön muotoilun ammattilaisia. He tulevat hallitsemaan tiimityöskentelytaidon ja osaavat toimia moniammatillisissa tiimeissä entistä paremmin.

Näen nykyisissä koulutusmahdollisuuksissa enemmän mahdollisuuksia kuin heikkouksia. Alussa pystyy tutustumaan paljon laaja-alaisemmin eri asioista kiinnostuneisiin ihmisiin ja voi mahdollisesti aloittaa yhteistyön. Käsitykseni mukaan nyt aloittaneet opiskelijat saavat seuraavina vuosina valita vapaammin linjoja ylittäviä kursseja. Mutta on yksi ongelma, mikä ollaan tavallaan jo huomattu: iso ryhmäkoko. Isossa ryhmässä verkostoituminen on alussa vaikeampaa eikä opetuskaan ole niin intensiivistä.

Muotoilun opiskelu on opettanut luottamaan itseensä ja omiin vaistoihinsa. Nyt myös ymmärrän enemmän sitä, miksi on tietynlaisia tuotteita ja miksi isot teknologiamuotoiluyritykset tekevät tietynlaisia ratkaisuja. – Janne Kalliola, teollisen muotoilun kolmannen vuoden opiskelija, Lahden Muotoiluinstituutti

Muotoilun koulutukset kartalla. Voit tarkastella karttaa suurempana klikkaamalla kuvaa.

Teksti: Jenna Heino ja Johanna Lassy-Mäntyvaara