Laura Sarvilinna: Täällä riittää lahjakkuutta

Laura Sarvilinna
Laura Sarvilinna

Habitare-messujen tavoitteena on olla Pohjoismaiden suurin sisustustapahtuma, yksi Euroopan kiinnostavimmista vierailuista muotoilun ytimeen. Ohjelmajohtaja Laura Sarvilinna tietää, miten arvokkaita messut ovat suunnittelijoille.

”Messutapahtumissa käydään katsomassa alan ilmiöt, uutuudet, tapaamassa asiakkaita, kollegoja, mediaa, haetaan tietoa ja inspiroidutaan. Messut työllistävät kymmeniä ja satoja suunnittelijoita suoraan ja välillisesti.

Tukholmaan muuttanut Sarvilinna näkee, että länsinaapurissa muotoiluyritykset ovat nälkäisempiä tekemään kansainvälistä kauppaa. Laadussa, omaperäisyydessä ja osaamisessa suomalaisilla ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Suomessa on myös kokoonsa nähden paljon lahjakkaita suunnittelijoita kaikilla muotoilun osa-alueilla. Kuitenkin yritykset eivät ole vielä heränneet hyödyntämään suunnittelijoita, vaikka heillä olisi paljon annettavaa. Sarvilinna toivoisi näkevänsä suunnittelijoita myös enemmän vaikuttamassa valmistajien päätöksentekoon.

”Suomessa muutamat yritykset ovat ottaneet suunnittelijan johtoryhmään ja suunnittelijoita sisälle tiimeihin, mutta se ei ole vielä yleistä.”

”Ruotsalaiset valmistajat voisivat palkata suomalaisia suunnittelijoita enemmän. Olisikos tämä supercombo?” hän innostuu.

Nykyisin Sarvilinna iloitsee nykytaiteen kaupallisuuden virkistymisestä Suomessa sekä siitä, miten Helsingin kaupunki on ottanut arkkitehtuurin, muotoilun ja palvelut keskiöön kaupunkikehittämisessä monella tasolla.

Tulevaisuudessa hän toivoo, että maailman kestokyky otetaan entistä paremmin huomioon suunnittelussa.

”Suurin vastuu eettiseen sisustamiseen on mielestäni valmistajilla. Valmistajien tulisi viimeistään nyt vastata omilla teoillaan maailman tilaan ja tarjota enemmän eettisiä ratkaisuja kuluttajille yrityksen toimintatavoista lopputuotteeseen asti.”

Teksti: Jenna Heino
Kuva: Messukeskus / Eeva Suutari