Materiaali taipuu tarinoiden kertojaksi – kolme Ornamon Teosmyynnin taiteilijaa esittelyssä

Yhtä ajaa eteenpäin tarve luoda kauneutta, toinen haluaa luoda jotakin pysyvää ja kolmatta viehättää se, että taide on vapaata kompromisseista. Kolme Ornamon Teosmyyntiin osallistuvaa taiteilijaa kertoo motiiveistaan tehdä materiaalilähtöistä taidetta ja suhteestaan yleisöönsä.

Lasitaiteilija Ritva-Liisa Pohjalainen

Miksi teet taidetta?

Ritva-Liisa Pohjalainen: Meeting

”Minulla on sisäinen tarve etsiä ja luoda kauneutta. Lasi taipuu tarinoiden kertojaksi. Kamppailen jatkuvasti uusien teknisten ratkaisujen kanssa. Haluan kehittyä ja oppia. Haluan nähdä, mitkä ovat lasin mahdollisuudet, ja mihin kaikkeen se taipuu.”

Millaisia yleisöjä sinulla on, ja mikä on suhteesi niihin?

”Kuopion kotigallerialla minulla on jatkuva näyttely, jossa on esillä lasiteoksia kymmenen vuoden ajalta. Sinne otan sopimuksesta pieniä lasista kiinnostuneita ryhmiä vastaan. Teen yhteistyötä matkailualan toimijoiden kanssa. Vieraita on ollut New Yorkista Kiinaan ja Japaniin. Teen yhteistyötä myös G12 -gallerian kanssa Helsingissä.

Minulla oli loppuvuodesta 2017 Shanghaissa iso lasitaiteeni näyttely. Sain 5-vuotisen sopimuksen shanghailaisen taideagentuurin kanssa, ja se on tuonut tiivistä yhteistyötä kiinalaisten kanssa. Asiakkaat ovat kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneita henkilöitä sekä taidelasin keräilijöitä. Suunnittelen myös taidelasin piensarjoja yrityksille, kaupungeille, sairaaloille ja yksityisille henkilöille. Monet yritykset arvostavat suomalaista käsityötä ja sitä, että tuote on valmistettu kotimaassa.

Tiedotan näyttelyistä ja suunnittelustani verkkosivuillani www.rlp.fi sekä Linkedinissä, Facebookissa ja Instagramissa.”

Mistä ammennat ideoita?

”Lasi materiaalina haastaa ja innostaa minua. Lasi muuttuu keskitalven ahtojäiksi, lumituiskuiksi ja nietoksiksi. Se saa keväisten silmujen voiman ja kukkanuppujen aran viattomuuden. Se kantaa ruusun kevyttä tuoksua kesän valoisassa yössä ja syksyn viileneviä iltoja, jolloin viljan kultaiset tähkät nuokkuvat laskevan auringon kajossa. Lasi on musta ja märkä marraskuun katu, graafisen pelkistetty maisema vailla värien riehakkuutta mutta täynnä harmauden harmoniaa. Joskus taas lasin sisällä loistaa tuli, jonka hehkussa sattumalta kohdanneet sielut lämmittävät ohimennen toisiaan.

Kun olin itse lapsi, elämä oli hyvin vaatimatonta. Sain silti kokea suurta rakkautta ja nähdä paljon kauneutta. Sama kauneus kutsuu minua yhä kotimaani ihmeellisiin vuodenaikoihin, luontoon, rauhaan ja hiljaisuuteen. Niistä kasvaa voimani.”

Monettako kertaa osallistut Teosmyyntiin?

”Osallistuin ensimmäistä kertaa Teosmyyntiin vuonna 2016. Silloin kaikki teokseni myytiin. Tämä on neljäs vuosi, kun olen mukana. Täällä on kiva tavata muita suunnittelijoita ja taiteesta kiinnostunutta yleisöä. Onhan tämä samalla vuosikatsaus eri alojen taidekäsityöläisten teoksista. Nyt esillä olevat teokseni olen työstänyt Muranossa Italiassa viime vuonna.”

Muotoilija ja kuvataiteilija Jukka Hakanen

Miksi teet taidetta?

Jukka Hakanen: Drop

”Piirtäminen ja maalaaminen ovat olleet minulle tärkeitä asioita pienestä pitäen. 2000-luvun vaihteessa kiinnostuin graffitista ja spraymaalaamisesta. Harrastuksena alkaneen maalaamisen kautta olen päässyt osallistumaan moniin tapahtumiin ja projekteihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2007 aloitin muotoilun opiskelun, jonka kautta opin kyseenalaistamaan totuttuja normeja sekä tuomaan lisää sisältöä maalauksiini. Maalaaminen muuttui harrastuksesta ammatiksi kuusi vuotta sitten, kun perustin oman yritykseni. Tämän jälkeen olen erikoistunut suurten seinämaalausten toteuttamiseen.”

Millaisia yleisöjä sinulla on, ja mikä on suhteesi niihin?

”Yleisöäni ovat kaikki julkisen tilan käyttäjät, ja pyrin ottamaan heidän huomioon työssäni.”

Mistä ammennat ideoita?

”Seinämaalauksia suunnitellessani lähden aina liikkeelle maalauskohteen arkkitehtuurista, historiasta ja alueelle liikkuvista ihmisistä. Luonnollinen osa työskentelyäni on kerätä ideoita maalauskohteen ympäristöstä ja pyrkiä sovittamaan teos ympärillä oleviin aiheisiin ja asioihin. Töilläni haluan korostaa alueen identiteettiä sekä parantaa sen tunnistettavuutta. Samalla pyrin tuomaan ihmisten arkisiin ympäristöihin jotakin persoonallista, humoristista ja ilahduttavaa.”

Monettako kertaa osallistut Teosmyyntiin?

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen mukana Ornamon Teosmyynnissä, ja odotukseni ovat korkealla. On mukavaa päästä osaksi ornamolaisten korkeatasoista tapahtumaa. Teosmyynnissä esillä olevat työni ovat osa projektia, jota olen kehitellyt viimeisten kolmen vuoden aikana. Teosten idea on syntynyt luvallisilla katutaideseinillä, joilla olen harrastukseni puolesta viettänyt paljon aikaa. Katutaide on väliaikaista, eivätkä ulkoseiniin tehdyt maalaukset ole ikuisia. Näin on myös luvallisilla maalausseinillä, joilla teoksia toteutetaan vanhojen päälle. Vuosien saatossa päälle maalaamisesta syntyy kerroksia. Leikkaamalla ja jatkomuokkaamalla maalikerrostumia olen halunnut luoda tästä hukkamateriaalista jotakin uutta ja pysyvämpää.”


Tekstiilitaiteilija Piia Keto

Miksi teet taidetta?

Piia Keto: Krepe

”Taide on vapaata kompromisseista. Minun ei tarvitse luonnoksesta alkaen suunnitella sen viemistä tuotantoon, karsia värimääriä tai miettiä, onko tuote myyvä. Pääsen kokeilemaan juuri niitä ideoita, jotka kulloinkin päässäni pyörivät. Rauhassa taiteen kautta ideoidut tekniikat, tyylit ja keksinnöt hautuvat ja vaikuttavat usein lopulta myös suunnittelutöihini. Päivätyöni on suunnitella kuvioita ja kuoseja monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Viimeisimpiä töitäni ovat taidematto keskustakirjasto Oodiin, joulukuosi Lidlille ja 100-vuotiaan Messukeskuksen juhlavuoden liikelahjat: muki, pellavapyyhe ja kahvipakkaus.”

Millaisia yleisöjä sinulla on, ja mikä on suhteesi niihin?

”Olen avoin ihminen ja annan itsestäni paljon. Instagram-seuraajani saavat nähdä paljonkin arkeani, tahtoivat tai eivät. Suunnittelutyöni tavoittaa ihmisiä tosi laajalti, koska asiakkaideni tuotteita saattaa nähdä päivittäistavarakaupassa tai televisiossa. Taiteeni on kokeilevampaa, ja uskon sen puhuttelevan hieman eri yleisöä.”

Mistä ammennat ideoita?

”Usein ihan arkisissa tilanteissa näkee värejä, muotoja tai tunnelmia, joita haluaa yrittää vangita. Pari viime vuotta olen keskittynyt perinnekäsitöiden tutkailuun ja niiden variointiin. Tänä vuonna Teosmyyntiiin valitsin tekniikaksi serigrafian, jota olen jatkanut kirjomalla puuvillalangalla. Teokset jatkavat modernien ryijyjeni sarjaa.”

Monettako kertaa osallistut Teosmyyntiin?

”Olen mukana toista kertaa. Viime vuonna yksi teoksistani löysi Teosmyynnistä uuden kodin.Olen tosi innoissani ja jännittynyt, miten tällä kertaa käy!”

Teksti: Tuula Toivio