Miia Pöytälaakso vahvistamaan Ornamon yhteisötoimintaa & kumppanuuksia

Miia Pöytälaakso. Kuva: Roosa Burman

Vuoden alussa Ornamon yhteisötiimissä työnsä aloittanut Miia Pöytälaakso haluaa rohkaista jäseniä saamaan äänensä kuuluviin monialaisessa muotoiluyhteisössä. Monipuolisen uran muotoilijana tehnyt Miia rakentaa työssään uusia kumppanuuksia, ja tuottaa vuoden ’24 Ornamo Award -palkinnon.

Kerro taustastasi:

MP: Olen kulkenut pitkän polun niin tuote- ja materiaalisuunnittelun kuin graafisen suunnittelun parissa. Valmistuin TaiKista alunperin tekstiilisuunnittelijaksi, ja jo opiskeluvaiheessa perustimme kurssikavereideni kanssa pintasuunnittelustudion, jota pyöritimme menestyksekkäästi lähes 15 vuoden ajan. Asiakaskuntamme oli pääosin kansainvälistä, joten kulttuurien moninaisuus, erilaiset kohderyhmät ja tyylit tulivat tutuiksi kaikilta mantereilta. Luovan alan liiketoiminta määritti pitkään tekemistäni, ja se vaikuttaa vahvasti taustalla edelleen. Olen itseohjautuva ja minussa on tuhti sipaus kauppalopoa. Viime vuosina olen keskittynyt abstraktimpaan luovan alan asiantuntijatyöhön, ja se onkin toteutunut mielekkäällä tavalla erityisesti brändi- ja markkinointityössä sekä tekstiilialan yhdistys- ja järjestötoiminnassa.  

Mitä odotat tulevalta vuodelta?

MP: Palan innosta sukeltaa monialaisen muotoiluyhteisön sielunmaisemaan, tarpeisiin ja toiveisiin. Odotan, että yhteisötiimissä pääsen syventymään ajankohtaisiin projekteihin kuten Ornamon hallituksen määrittämiin innovaatio- ja vastuullisuusteemoihin. Olen mukana mm. Ornamo Dialogi -keskustelutilaisuuksien konseptoinnissa, ja tuotan myös tänä vuonna jaettavan Ornamo Award -palkinnon.

Jäsenjärjestötaustani on hyvä voimavara, kun alan kehittää kokonaisvaltaisempia jäsentapahtumia eri jäsenryhmille. Odotan tulevalta vuodelta inspiroivia kohtaamisia, dynaamista ja kattavaa vuorovaikutusta sekä löytämisen iloa. Haluan omalla toiminnallani rohkaista jäseniä saamaan äänensä kuuluviin. Toivon, että saan vastakaikua sekä jäseniltä, työkavereilta että sidosryhmiltä ja voimme yhdessä tehdä Ornamon yhteisötoiminnasta merkityksellistä ja toimialaa hyödyttävää.

Mikä sinua inspiroi muotoilussa juuri nyt?

MP: Minusta tärkeintä muotoilussa on löytää oma ääni. Rohkeus kokea ja uskallus haastaa. 

On inspiroivaa kohdata tekijöitä, joilla on vahva visio ja lähes fanaattinen suhtautuminen omaan tekemiseen oli se sitten perinteistä tuotemuotoilua, käyttäjäkokemusta tai taidetta. Se kertoo sielun palosta ja valtavasta purkautuvasta energiasta. Parhaimmassa tapauksessa se avaa ikkunan ihmisyyteen.

Kuten moni muotoilija, taistelen jatkuvasti tuotteiden tarpeellisuuden ja tarpeettomuuden välillä. Siksi inspiroidun tällä hetkellä aineettomasta suunnittelusta, kuten lisätystä todellisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kokemuksellisessa muotoilutyössä. 

Mitä tuot mukanasi muotoiluyhteisöömme?

MP: Olen kokenut luovan alan ammattilainen ja pitkäaikainen Ornamon jäsen. Olen siis vahvasti jo sisällä yhteisössä! Olen kolmannen polven yrittäjä, joten tuon mukanani monialaisen kokemukseni yrittäjyydestä ja yhteistyöverkostoista. Minulla on vankka prosessituntemus luovien alojen liiketoiminnasta ja niiden monialaisista ekonomisista kuin ekologisista haasteista. Inspiroidun ihmisistä ja haluan olla mukana vaikuttamassa muotoilualan tulevaisuuteen. Saan mielihyvää yhdessä tekemisestä ja olen ylpeä siitä, että saan ihmiset yhteen. Toivon, että muotoiluyhteisömme hyödyntää ominaisuuksiani matalalla kynnyksellä.