Mikko Kärkkäinen sai muotoilun valtionpalkinnon

Mikko Kärkkäinen sai vuoden 2015 muotoilun valtionpalkinnnon.

Muotoilija Mikko Kärkkäiselle (s. 1976) on myönnetty vuoden 2015 muotoilun valtionpalkinto.

Kärkkäinen on keskittynyt uusien valoteknologioiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Valtion arkkitehtuuri-, muotoilu- ja ympäristötaidetoimikunnan mukaan Kärkkäinen on kehittänyt puun muotoilun osaamistaan ja yhdistänyt uudella, hienostuneella tavalla vaneritaivutuksen, massiivipuun ja lediteknologian.

Palkintoraadin perusteluissa Kärkkäistä kiiteltiin aktiivisesta valoteknologioiden murroksen seuraamisesta. Kärkkäinen on myös ollut ensimmäisten muotoilijoiden joukossa kehittämässä uusia innovatiivisia valaisimia. Palkintoraadin mukaan Kärkkäinen myös huomioi digiajan tuomalla valaisimiin latauspisteitä mobiililaitteille ja kehittämällä älypuhelimilla tapahtuvaa valonohjausta.

Tieto arvostetun palkinnon voittamisesta herkisti suunnittelijan. – Tunsin liikutusta. On hienoa saada palkinto työstä, jota rakastaa, Kärkkäinen kertoo. Roomassa valaisinkonferenssissa vastikään vierailut Kärkkäinen kertoo, että hänen yrityksensä tunnetaan ulkomailla paremmin kuin Suomessa. Palkintoa hän aikookin hyödyntää tehdäkseen yritystään tunnetuksi myös kotimaassa.

Laukku kouraan ja maailmalle

Kärkkäisellä on oma yritys, jonka toimitusjohtajana ja pääsuunnittelijana hän toimii. Palkintolautakunnan mukaan Tunto on erinomainen esimerkki yrityksestä, jossa taideteollisuuteen liittyvä luovuus, rohkeus ja kunnianhimo tuottavat kansainvälisesti palkittuja tuotteita ja asiantuntemusta.

Tunto työllistää kymmenkunta suunnittelijaa ja käden taitajaa, joista osa on tullut alun perin harjoitteluun ja on nyt ollut töissä jo kymmenen vuotta. Agentteja yrityksellä on jo 11 maassa.

– Kun aikanaan haimme yrityksellemme rahoitusta, meitä neuvottiin aloittamaan kotimaasta. Teimme kuitenkin toisenlaisen ratkaisun ja lähdimme kansainvälistymään ensin. Se oli oikea ratkaisu, Kärkkäinen sanoo.

Matkalaukku kouraan ja maailmalle, on Kärkkäisen ohje muillekin muotoiluyrittäjille.  Muotoilun markkinoina on koko maapallo. Suomen markkinat ovat liian pienet, ulkomailla muotoilija oppii ja kehittyy, Kärkkäinen tiivistää.

Oman yrityksen pyöritys vie sen verran aikaa, että Kärkkäinen ehtii tehdä suunnittelutyötä nykyisin enää lähinnä lentokoneessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkintoja myös neljän muun taiteenalan toimijalle Valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa. Tänä vuonna arkkitehtuurin valtionpalkinnon saivat Verstas arkkitehdit Oy. Monialaisen taiteen valtionpalkinnon sai Association WHS -yhdistys. Kirjallisuuden valtionpalkinnon sai kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen ja kääntäjien valtionpalkinnon suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä. Valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon sai ruotsintaja Janina Orlov.