Miten hinnoittelen taiteeni?

Jouko Kärkkäinen, Grow Flowing, 2021. Kuva: Ornamo
Jouko Kärkkäinen, Grow Flowing, 2021. Kuva: Ornamo

Ei ole väärin jos taiteilija saa korvauksen tekemästään työstä. Hinnoittelussa ja myyntitilanteessa täytyy osoittaa oman työn arvostusta ja myyntivarmuutta. Hinnoitteluun tarvitaan käytännön kokemusta: Tutki katalogeja ja näyttelyluetteloita ja etsi tietoa netistä. Taiteen kategoriat ovat kaatuneet, joten esim. maalauksen ja tekstiilitaideteoksen hinta voi olla samalla tasolla.

Kysy kollegoiden mielipidettä. Galleristi voi auttaa. Taiteilija kuitenkin määrää teoksen lopullisen hinnan. Teoksella tulee olla hinta tai sitten se ei ole myytävänä. Älä ylihinnoittele. Jos et halua myydä teosta, merkkaa teoslistaan ”ei myytävänä.”

Looginen ja luotettava hintakehitys

Nuoren taiteilijan teosten hinta on usein lähellä todellisia kustannuksia. Taito ja taiteellisen panoksen arvo kasvaa iän mukaan. Myös erilaiset meriitit kasvattavat taiteilijan statusta ja teoshintoja. Taiteilijan teosten hintakehityksen ollessa maltillista, myös ostajille muodostuu kuva teosten hintatasosta ja luottamus taiteilijaan kasvaa, joka mahdollistaa teosmyynnin hiljaisempinakin aikoina. Galleristin myyntipanos on myös tärkeää työtä. Teosten myyntihinta pitäisi olla sama kaikkialla – paikasta välittämättä. Jos teet itse myynti- ja markkinointityön, sinulle kuuluu myyjän/galleristin osuus. Työhuone alennus voi olla esim. vain 10 %.

Taiteilijan ajankäyttö

Hinnoittelussa auttaa kun taiteilija osaa laskea oman taiteellisen toimintansa kustannukset. Kaikki teoksen valmistamiseen liittyvä tulisi huomioida mm. koulutus ja lisäkoulutus, idean kypsyttely, luonnostelu, materiaalit ja niiden hankkiminen, teoksen tekeminen, erikoistekniikat ja aputyövoima. Asiakas ei tiedä teoksen tekemiseen käytettyä aikaa, joten älä määrittele hintaa pelkästään kellon tai käytettyjen materiaalien mukaan. Työhuonepäiväkirja/työaikakirjanpito voi auttaa teoksen hinnan hahmottamiseen.

Taiteen alv?

Taide-esineinä pidetään arvonlisäverotuksessa tauluja, alkuperäiskaiverruksia, veistoksia, seinävaatteita ja kuvakudoksia sekä muita lain 79c §:ssä mainituissa tullitariffinimikkeissä luokiteltuja tavaroita. Alkuperäisten taide-esineiden lisäksi taideesineinä pidetään alkuperäisteosten jäljennöksiä tekijän tai hänen oikeudenomistajiensa valvonnassa valmistettuina enintään 8 kpl määrään asti edellyttäen, että ne on tehty käsin taiteilijan alkuperäisluonnosten mukaan. Taide-esineeksi katsotaan arvonlisäverotuksessa myös taiteilijan ottamat ja hänen vedostamansa tai hänen valvonnassaan vedostetut signeeratut ja numeroidut valokuvat, joiden määrä on rajoitettu 30. Lisätietoja: vero.fi

Milloin alv-velvollinen?

Tavaran tai palvelun myynnistä on maksettava arvonlisäveroa kun verotettavan liikevaihto kalenterivuodessa on 10.000 € tai enemmän. Taiteilija voi rekisteröityä alv-velvolliseksi jo ennen kuin 10.000 € raja täyttyy. Jos kalenterivuoden liikevaihto ylittää 10.000 €, on siitä maksettava alv takautuvasti koko vuoden osalta. Arvonlisävero täytyy osata laskea jo valmiiksi teoksiin vaikka ei vielä olisi alv-velvollinen.

Teoksen hinnan laskeminen välitystoiminnassa

Esim. Taiteilija käyttää välittäjää teoksensa myynnissä. Taiteilija on ilmoittanut teoksen myyntihinnaksi 1000 euroa ja välityspalkkion hinnaksi on sovittu 40 % (sis. 24 % alv) taulun verollisesta myyntihinnasta. Välittäjä perii verollisen välityspalkkion tilittäessään taulun hintaa taiteilijalle. Lisätietoja: vero.fi

Teoksen myyntihinta: 1 000,00

Välittäjän välityspalkkion osuus:

  • välityspalkkio verollisena 40 % 1000 €:sta = 400
  • välityspalkkion veron osuus 400*24/124 = 77,42
  • välityspalkkion veroton hinta+vero = 322,58 + 77,42 -400,00