Mittausteknologioita kehittävälle Vaisalalle muotoilu nivoutuu ilmastotavoitteisiin asti 

Muotoilujohtaja Sauli Laitala. Kuva: Vaisala

Teksti: Kristiina Ella Markkanen

Muotoilujohtaja Sauli Laitisen mukaan muotoilu tarjoaa tilan, keinot ja prosessin, joilla ideasta jalostuu kestävän kehityksen innovaatio. Yrityksessä ei uskota yksittäisiin design-sankareihin, vaan koko organisaation laajuiseen ajattelutapaan ja yhteistyöhön.

Sitä voisi kuvitella, että radioluotauslaitteen käyttöön tarvitsee vähintäänkin manuaalin. Mittausteknologioita kehittävä Vaisala osoitti kuitenkin äskettäin toisin. Yrityksen luotain oli Maailman ilmatieteen järjestön vertailussa käytettävyydessä kärkipaikalla: vauhtiin päästyään testaajat eivät tarvinneet lainkaan opastusta. 

Vaisalan mittausratkaisut ovat tukeneet eri alojen asiakkaiden ilmastotoimia lähes 90 vuotta, ja muotoilusta on vuosien saatossa tullut kiinteä osa yrityksen strategiaa. Vaisalan muotoilujohtaja Sauli Laitinen korostaa heti kättelyssä, että kyse on ennen kaikkea tiimityöstä. 

“Emme elä tähtimuotoilijaperinnettä, jossa designeri saapuu paikalle ja tekee ihmeitä. Enemmän työmme on muiden auttamista. Autamme muotoilun menetelmin ymmärtämään, kuka on tuotteidemme käyttäjä ja missä ja miksi hän niitä käyttää.”

Vaisalan muotoilutiimissä on tällä hetkellä 20 ammattilaista. Heidän tehtävänsä on tarjota foorumi, menetelmät ja napakka käyttäjäkeskeisen suunnittelun prosessi, joiden avulla ideasta kehittyy parhaassa tapauksessa innovaatio. 

Ilman laadun lähetin kaupungissa. Kuva: Vaisala.

“Täällä on muotoiltu iät ja ajat”

Vaisalan arkistoista löytyi taannoin suunnitteluohje 1980-luvun alusta. Visuaalisen laadun tarkastamista koskevaan kohtaan on listattu edellytys, että muotoilija on mukana työssä. Sittemmin muotoilu on saanut yrityksessä huomattavasti enemmän jalansijaa yrityksen tuotteiden, liiketoiminnan ja kestävän kehityksen tavoitteiden kehittämisessä. 

2000-luvun alusta tähän päivään Vaisalalla on muotoiltu suunnilleen kaikkea, mitä voi muotoilla: esimerkiksi mittalaitteita, käyttöliittymiä, palveluita, prosesseja ja brändiä. Muotoiluajattelu ongelmanratkaisun tukena ja design-sprinttien kaltaiset työtavat ovat levinneet laajalti organisaatioon, sillä ne ovat todistetusti tuottaneet hyviä tuloksia. 

”Muotoilua hyödynnetään ja sen arvo on ymmärretty organisaatiossa.”

“Joskus projektipäälliköt suostuvat aloittamaan uudet hommat vasta kun muotoilija on mukana. Muotoilua hyödynnetään ja sen arvo on ymmärretty organisaatiossa. Ei tarvitse kuin kysyä kollegalta, että olisikos täällä jotakin muotoiltavaa, ja pian jollakin on jo idea”, Laitinen sanoo. 

Suunnittelua Vaisalan workshopissa. Kuva: Vaisala.

Ympäristövastuu otetaan tosissaan

Kestävyys ei ole Vaisalalle erillinen teema, vaan olennainen osa yrityksen olemassaoloa. Yritys tekee mittaamalla abstraktista konkreettista: mittalaitteiden numerot näyttävät esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset. Siksi on luonnollista, että ympäristövastuu otetaan hyvin tosissaan.

Kansainvälinen Science Based Targets -aloite hyväksyi kuluvan vuoden keväällä Vaisalan tieteeseen perustuvat lyhyen aikavälin päästövähennystavoitteet. Niiden mukaan yritys sitoutuu puolittamaan suorat kasvihuonekaasupäästönsä ja ostetun energian päästöt vuoden 2021 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoite näkyy luonnollisesti muotoilijoiden työssä. 

“Kun johto on ottanut päästövähennykset tavoitteeksi, niitä voidaan lähestyä muotoilun menetelmillä ja design driverina samalla tavalla kuin vaikkapa liiketoiminnan tai tuotannollisuuden tavoitteita”, Laitinen sanoo. 

Halu ottaa asiat tosissaan pätee myös ulkopuolelta tuleviin vaatimuksiin, kuten EU:n ekosuunnitteluasetukseen. Sen avulla säännellään entistä laajemmin unionin alueella myytävien tuotteiden kestävyttä. Vaisalalla seurataan jatkuvasti, mitä maailmalla tapahtuu ja proaktiivisesti huomioidaan asioita sen lisäksi että noudatetaan lainsäädäntöä. 

Lämpötilan lähetin. Kuva: Vaisala.

Uusia näkökulmia kestävän kehityksen innovaatioihin

Laitisen mielestä muotoilulla on arvokas rooli kestävän kehityksen vauhdittajana.

“Muotoilijoiden vahvuus on abstraktien asioiden pyöritteleminen ja konkretisoiminen, oli se sitten asiakaspolun tai mock-upin tekemisen kautta. Muotoilun keinoin autetaan hahmottamaan kokonaiskuva ja tarjotaan foorumi eri näkökulmien kohtaamiselle”, Laitinen sanoo.

“Muotoilijoiden vahvuus on abstraktien asioiden pyöritteleminen ja konkretisoiminen.”

Otetaan esimerkiksi tuulivoimateollisuus, jossa Vaisalan laitteita käytetään paljon. Jatkuvasti kehittyvällä alalla on lukuisia toimijoita rahoittajista rakennuttajiin ja vaikkapa tuulivoimapuiston rakentaminen edellyttää laajaa ymmärrystä monimutkaisesta ekosysteemistä. Juuri tällaisilla kentillä Laitisen kuvaamat menetelmät tulevat tarpeeseen.

“On arvokasta, että ammattitaitomme avulla voidaan muodostaa kompleksisesta kentästä selkeä kokonaisuus. Se helpottaa työn etenemistä ja uusien ratkaisujen kehittämistä”, hän summaa.