Muotoilun murros luo uusia työnkuvia

Ornamo nimiäänestys muuttuvat ammatinkuvat
Muotoilijan uusia rooleja. Kuva: Kuvitellen ja Juju Design.

Tänä vuonna Ornamon vuosikokouksessa 12. huhtikuuta tehdään muutakin kuin hyväksytään vuoden 2017 toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokous päättää Ornamon mahdollisesta nimenmuutoksesta. Taustalla on Ornamon tarve kirkastaa identiteettiään alan muuttuessa ja kehittyessä. Tutustu yli satavuotiaan Teollisuustaiteen Liitto Ornamon tarinaan täällä.

Järjestön nimi on tärkeä osa Ornamon identiteettiä ja järjestökuvaa. On tärkeää, että Ornamon nimi kertoo siitä, mitä ja keitä järjestö edustaa. Ornamon hallitus päätti siksi järjestää äänestyksen, jossa Ornamon jäsenistön kanta Ornamon nimestä kartoitetaan.

Uudet työnkuvat näkyvät myös muotoilijan ammatissa

Ornamon jäsenet työskentelevät monialaisella muotoilun kentällä, jossa perinteiset ammatit kehittyvät yhdessä uusien työnkuvien kanssa. Muotoilun ala on murroksessa ja muotoilun käyttö laajenee uusille aloille. Tämä muokkaa muotoilijoiden tehtäviä ja Ornamon jäsenkuntaa.

Digitaalisen yhteiskunnan luomisessa ovat mukana erilaisia käyttöliittymiä, palvelukokemuksia, älylaitteita ja pelejä suunnittelevat muotoilijat. Perinteisempiä ammatteja jäsenistössä edustavat sisustusarkkitehdit, teolliset ja taideteolliset muotoilijat, tekstiili-, printti- ja vaatesuunnittelijat sekä taidekäsityöläiset ja taiteilijat.

Nimikysymyksestä järjestettiin marraskuussa 2017 neuvoa-antava äänestys, jossa kaikki Ornamon jäsenet saivat kertoa kantansa Ornamon nimestä. Eniten ääniä sai nimiehdotus: Ornamo (järjestön nimi suomeksi) ja Design Finland Ornamo (järjestön nimi ruotsiksi ja englanniksi). Tutustu tarkemmin Ornamon nimiäänestyksen vaiheisiin täällä.