Ornamolaiset menestyivät 5G -tukiasemien muotoilukilpailussa

Kilpailun voittajakolmikon 5G-tukiasemaehdotukset
Kilpailun voittajakolmikon ehdotukset. .Kuvalähde: Helsinki 5G Base Station Challenge

Ornamon, Helsingin kaupungin, Elisan ja Nokian ainutlaatuisessa muotoilukilpailussa etsittiin tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 lanseeratussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Ehdotusten kolmen kärki julkistettiin torstaina 10.1. Helsinki haluaa nyt profiloitua Euroopan johtavana älykaupunkina, jossa on maailman paras mobiiliverkko ja -palvelut.

Voittajaksi valikoitui Stadika-niminen ehdotus, jonka tekijät ovat Keny MuesaPekka Selonen ja Aaro Sariola. Toiseksi sijoittui Reflect-niminen ehdotus, jonka tekijätiimin muodostavat Ornamon jäsenet Arni Aromaa ja Simon Örnberg sekä Jari-Petri Voutilainen. Kolmannen sijan sai ehdotus Kehikot, tekijöinä ornamolainen Jukka Jokinen sekä Heikki Konu.

Kilpailussa etsittiin ratkaisua olemassa olevaan infrastruktuuriin kiinnittyvälle mallille sekä erilliselle itsestään seisovalle tukiasemalle. Kriteerejä olivat, että tukiasema kytkeytyisi ulkoasultaan luontevaksi osaksi kaupunkiympäristöä ja olisi muokattavissa tilanteen vaatiessa.

Kilpailuajan puitteissa saatiin 32 ehdotusta, joista kilpailun arvosteluraati valitsi viisi parasta julkiseen äänestykseen. Äänestyksessä valikoitui näistä kolme parasta, jotka raati asetti lopulliseen paremmuusjärjestykseen.

Voittajajoukkue sai ehdotuksestaan 20 000 euron palkinnon. Arvosteluraati kuvaili voittajaehdotusta seuraavasti:

”Stadika on yksinkertainen, mutta kuitenkin mielenkiintoinen tukiasemamalli. Sen puhtaat muodot yhdistävät erinomaisella tavalla teknologiaa ja designia. Ulkoasu on helposti brändättävissä ilman, että se menettää tunnistettavuuttaan ja se voidaan nähdä toiminnallisena osana kaupunkiympäristöä. Tukiasema rakentaa käyttäjävuorovaikutusta paitsi informatiivisen valaistuksen myös sen erilaisten käyttötarkoitusten avulla. Tukiasema ei varasta huomiota, mutta on helposti tunnistettavissa. Sen dynaamiset muodot viestivät futuristisesta käyttötarkoituksestaan ja kertovat tarinaa yhdessä rakennetusta kaupunkiympäristöstä.”

Ornamon jäsenet keräsivät kilpailussa myös kunniamainintoja. Ehdotuksen Nest tekivät ornamolaiset Verna Kaipainen ja Mia Erlin.

Kunniamaininnan saivat myös teokset Dice Dice Baby (tekijät Joonas Saaranen, Arto Heiskanen ja Aleksi Riihimäki) sekä finalistien ulkopuolelta ehdotus Silta (tekijät Simon Holzmann, Vivian Qiu ja Tobias Nagel).