Paljain silmin – With the Naked Eye -näyttelyn keskiössä ovat uusmaterialismi ja ympäristötematiikka

Leena Hyttisen lasi- ja keramiikkateos Näkoala
Leena Hyttinen, Näköala 1, 2 & 3, 2019, 75 x 33 x 20 cm, lambdavedos silisecille, paperiposliini, lasi, yksityiskohta.

Paljain silmin – With the Naked Eye -näyttely nostaa tavanomaisia, usein huomaamattakin jääviä asioita uudella tavalla esille. Näyttely on nähtävissä HAA Galleriassa Suomenlinnassa 27.9.2020 asti. Kuraattorit kuvataiteilija Kaisu Koivisto ja muotoilija Teemu Salonen kertovat, kuinka ajankohtainen näyttely syntyi.

Mirja Marsch, Aika katoaa. Kirjottu maalaus, sekatekniikka

Mirja Marsch, Aika katoaa, 2018, 46 x 38 cm, sekatekniikka/kirjottu maalaus, maalattu sisustuskangas, puuvillalangat, paljetit.

Näyttelyn tematiikka pohjaa sekä uusmaterialismiin että ympäristöön, ihmisen ja luonnon suhteeseen. Uusmaterialistinen taiteen tutkimus näkee materian ja materiaalin vaikuttavan yhtä lailla taideprosessiin kuin taiteilijan tietoisen työskentelynkin. Lähestymistapa on erityisen luonteva ornamolaisille ns. materiaalipohjaisen kuvataiteen tekijöille. Ympäristöteema taas nousee vahvasti esiin sekä sisällöllisesti että materiaalien käytön kautta.

Näyttelyn kuraattoreilla on vahva oma suhde materiaalipohjaiseen taiteeseen. Kaisu Koivisto on palkittu, eri materiaaleja ja tekniikoita taitavasti hyödyntävä kuvataiteilija, jolla on laaja kokemus kuratoinnista mm. Mäntän kuvataideviikoilla. Teemu Salonen taas yhdistää teoksissaan muotoilua ja kuvataidetta. Hänellä on pitkä kokemus Ars Auttoinen -kuvataidetapahtuman kuraattorina.

Kaisu Koivisto kertoo, kuinka taiteellinen prosessi perustuu työskentelyn kautta tulevaan vaikeasti sanallistettavaan tietoon. Materiaali ja teoksen ideataso loksahtavat yhteen työskentelyn aikana. Taiteellinen työ edellyttää paitsi hiljaista tietoa ja kokemusta materiaalin ominaisuuksista niin myös intuitiota. Tämä näyttely on koottu teosten sisältö lähtökohtana. Perinteen ja materiaalin tuntemus on tärkeä pohja, jolle valituissa töissä on rakennettu uusia kerroksia ja merkityksiä.

Teemu Salonen kuvaa positiiviseksi näyttelyteosten laajaa materiaalikirjoa. Teoksissa rikotaan perinteisen materiaalinkäytön ja tekniikan rajoja. ”Valittuja teoksia yhdistää asioiden toisin katsominen. Materiaalin mahdollisuudet on osattu käyttää uudella tavalla”, kertoo Salonen.

Synnöve Dickhoff, Helena Kaikkonen, Ulla Pohjola, 35 Kaija Poijula (työryhmä), Alku ja juuri, 2019, 700 x 150 cm, installaatio

Synnöve Dickhoff, Helena Kaikkonen, Ulla Pohjola, Kaija Poijula (työryhmä), Alku ja juuri, 2019, 700 x 150 cm, installaatio, yksityiskohta.

Koivisto ja Salonen kertovat laajan näyttelytematiikan sopivan hyvin avoimeen hakuun perustuvaan kuratointiin. Näyttelyn uusmaterialismia ja ympäristöteemaa ei teosvalinnoissa haluttu erikseen alleviivata. Uusmaterialismi ja sen ytimessä oleva käsillä tekeminen kulkevat luontevana pohjavirtana ja taiteellisena lähestymistapana teoksissa. Ihmisen ja luonnon suhde tulee näkyviin hienovaraisena näyttelykokonaisuutta sitovana kudoksena. Kuraattorien mukaan taiteilijat jakavat näkemyksensä maailmasta, katsoen sitä kriittisesti ja empaattisesti, lumoutuen ja tulkiten.

Näyttelyyn tuli 90 hakemusta, joten karsinta oli tiukka. Kuraattorit laativat osana valintaprosessia myös ripustussuunnitelman näyttelytilaan ja kertovat joutuneensa jättämään pois monia teoksia, joita olisivat halunneet näyttelyssä nähdä. Lopullinen näyttelykokonaisuus syntyi annetun tilan ehdoilla. Yhteistyötään teosvalinnoissa ja ripustussuunnittelussa kuraattorit kuvaavat hedelmälliseksi. ”On hauska työskennellä ammattilaisen kanssa”, toteaa Teemu.

Näyttelyssä nähdään teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

Paavo Halonen, Soile Hovila, Leena Hyttinen, Inka Kivalo, Hanna-Kaisa Korolainen, Siina Levonoja, Mirja Marsch, Laura Merz, Annukka Mikkola, Hanna Peräkylä, Inni Pärnänen, Johanna Pöykkö, Anu Saari, Johanna Suonpää, Janna Syvänoja, Riitta Turunen, Päivi Vaarula, Virpi Vesanen-Laukkanen, Aoi Yoshizawa sekä työryhmä Synnöve Dickhoff, Helena Kaikkonen, Ulla Pohjola ja Kaija Poijula

Paljain silmin – With the Naked Eye on Taiteilijat O ry:n ja Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n kuratoitu yhteisnäyttely Suomenlinnan Rantakasarmin HAA Galleryssa. Näyttely on esillä 27.9.2020 asti ja avoinna ti–la 12–18 ja su 12–16.

Teksti: Miia Kallio