Tapio Anttilalle, Kati Tuominen-Niittylälle ja Tuula Falkille kunniamerkit

Kati Tuominen-Niittylä, Tapio Anttila ja Tuula Falk Tuominen-Niittylän kuva: Juhana Niittylä.
Kati Tuominen-Niittylä, Tapio Anttila ja Tuula Falk Tuominen-Niittylän kuva: Juhana Niittylä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myöntää itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä isänmaan palveluksessa ansioituneille Suomen kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- ja sotilasansioista. Tänä vuonna tunnustuksen saa kaksi merkittävää sisustusarkkitehtia, jotka ovat erityisesti suomalaisen kalusteteollisuuden kantavia voimia, sekä ansioitunut keramiikkataiteilija. Pro Finlandia -mitalin saa sisustusarkkitehti SIO Tapio Anttila ja keramiikkataiteilija Kati Tuominen-Niittylä. Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali on korkein taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille tarkoitettu kunniamerkki.  Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi myönnetään sisustusarkkitehti SIO Tuula Falkille

Sisustusarkkitehti SIO, Taiteen maisteri Tapio Anttila tunnetaan huomattavan tuotteliaana ja kansainvälistä tunnustusta saaneena muotoilijana. Anttila suunnittelee teollisuudelle kodin ja julkisten tilojen kalusteita, valaisimia ja sisustustuotteita. Ekologiset arvot, kotimaiset raaka-aineet ja erityisesti puu materiaalina ovat Anttilalle tärkeitä. Anttilan suunnittelufilosofia on ”Tehdään käytännöllisiä ja laadukkaita tuotteita, joihin tavallisekin kuluttajalla on varaa.”

Tapio Anttilalle ja Kati Tuominen-Niittylälle Pro Finlandia -mitalit

Tapio Anttila on rakentanut muotoilijan uraa jo yli 20 vuotta. Hänen menestystarinansa on esimerkillinen ja kannustava alalla, jolla kilpailu on kovaa. Työskenneltyään useita vuosia ensin ISKU:n julkitilakalustesuunnittelijana Anttila perusti oman design-yrityksensä Lahteen vuonna 2005. Monipuolisuus, vertaansa vailla oleva tuotteliaisuus, ketteryys ja nopeus, kansainvälisyys ja ajaton muotokieli ovat Anttilan tavaramerkkejä. Oma kalustemallisto, Tapio Anttila Collection, lanseerattiin vuonna 2016. Anttila on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Esimerkiksi Good Design Award on myönnetty hänelle jo 13 kertaa ja Green Good Design Award kaksi kertaa. Ornamo ja Sisustusarkkitehdit SIO nimittivät Tapio Anttilan vuonna 2012 Vuoden kalustesuunnittelijaksi.

Keramiikkataiteilija, Taiteen maisteri Kati Tuominen-Niittylä on palkittu muun muassa Kaj Franck muotoilupalkinnolla vuonna 2007 sekä kahdesti International Ceramic Festival Mino -kilpailussa: vuonna 1998 Grand Prix:lla sekä kunniamaininnalla ja vuonna 2002 kultamitalilla. Niittylä työskenteli Arabian taideosastolla vuosina 1980–2003, mutta jättäytyi sitten vapaaksi taiteilijaksi. Niittylän minimalistinen ja ajaton muotokielensä ilmenee lukuisissa sarjatuotantoon tulleissa tuotteissa, ja uniikkiteoksissa. Nykyään hän kuuluu Arabian taideosasto ry taiteilijoiden ryhmään. Niittylä on osallistunut useisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Tuula Falkille Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi

Sisustusarkkitehti SIO, taiteen maisteri Tuula Falk tunnetaan laadukkaiden puukalusteiden suunnittelijana. Falk on asunut vuodesta 1986 saakka Ruotsin Åtvidarbergissä, jossa hänellä on arkkitehti-puolisonsa kanssa yhteinen toimisto Falk Arkitekter Ab. Falk työskentelee kalustesuunnittelijana jatkuvasti suomalaisten yritysten kanssa.

Tuula Falkin suunnittelemissa kalusteissa muoto ja materiaali ovat löytäneet toisensa. Hänen työnsä on ollut määrätietoista puuhuonekalujen muotoilun ja hyvän puusepän taidon yhdistämistä. Falkin työ kertoo korkeatasoisesta ammattitaidosta, jolla hän siirtää parhaimman käsityöperinteen laadun sarjavalmisteisiin kalusteisiin. Sisustusarkkitehdit SIO valitsi Tuula Falkin Vuoden kalustesuunnittelijaksi vuonna 1996. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa Italiassa, Australiassa ja USA:ssa.