Salla Heinänen Suomen edustajana Design for Europessa

Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen on valittu muotoilulähettilääksi Design for Europe -asiantuntijaverkostoon. Euroopan design-toimijat kokoava verkosto haastaa eurooppalaiset julkisen sektorin toimijat ja yritykset hyödyntämään muotoilua paremmin omassa toiminnassaan.

– Eurooppa kuten Suomikin tarvitsee muotoilua kasvaakseen. Design for Europe -verkosto haluaa kasvattaa muotoilun vaikutusvaltaa yritysmaailmassa, Heinänen sanoo.

Yksi syy verkoston luomiseen on muotoilun merkityksen kasvaminen niin start-up-yrityksissä kuin kansainvälisten suuryritysten liiketoiminnassa. Uudet ja ketterät yritykset, kuten majoituspalveluita tarjoava Airbnb sekä ruohonjuuritason taksipalvelu Uber ovat rakentaneet menestyksensä muotoilu edellä. Näissä yrityksissä itse tuotetta tärkeämpää on se, miten helppo palvelua on käyttää. Tämä ajatus pitäisi Heinäsen mielestä iskostaa perinteistenkin yritysten toimintaan, osaksi kaikkea liiketoimintaa.

– Kansainvälisessä kontekstissa muotoilusta ei puhuta enää omana yksikkönään, vaan suhteessa muihin toimialoihin. Design for business, design for government ja design in technology ovat nousseet muotoilualan keskustelun ytimeen. Nyt on muotoilun aika näyttää kyntensä, Heinänen sanoo.

Muotoilun risteyttäminen yritysten kanssa yli toimialarajojen pitäisi näkyä myös suomalaisten yritysten toiminnassa paremmin. Ornamon yrityskyselyissä on huomattu, että toistaiseksi vain noin 20 prosenttia yrityksistä hyödyntää muotoilua liiketoiminnassaan, kun taas EU:n tasolla luku on 62 prosenttia.

Heinänen ajaa muotoilun asemaa Design for Europe -verkostossa 28 muun muotoilulähettilään kanssa. Heinänen toivoo, että verkostoa hyödyntämällä avulla voidaan saada aikaan konkreettisia tuloksia muotoilualalla.

– Parhaimmillaan kansainvälinen yhteistyö tarkoittaa asiantuntijuuden vaihdantaa, niin että tieto eri maiden kokemuksista ja kokeiluista jaetaan ja hyvät esimerkit voidaan toisintaa.

Design for Europe –verkosto kokoaa parhaillaan verkkosivustolleen esimerkkejä eri maissa onnistuneista hankkeista muotoilun eri alueilla. Lue lisää ja ehdota omaa hankettasi mukaan:
http://designforeurope.eu/