SIOlaisille kalustesuunnittelijoille tunnustusta

SIOn jäsenille on jaettu vuosittaisia tunnustuksia Habitare-messujen yhteydessä keskiviikkona 13.9.2017. Vuoden kalustesuunnittelijaksi valittiin Mika Tolvanen ja Bryggman-rahaston apuraha, 7500 euroa, myönnettiin sisustusarkkitehti, kalustesuunnittelija Sanelma Hihnalalle.

Vuoden kalustesuunnittelija 2017 on ajan hermoilla

Vuoden kalustesuunnittelija Mika Tolvanen (s.1975) on kalustesuunnittelija yhä harvenevassa joukossa. Tolvanen on onnistunut siinä mistä moni vain haaveilee: hänen ja studio Mika & Julie Tolvasen suunnitelmia on useiden kansainvälisten arvostettujen yritysten mallistossa.

Tolvasen kädenjälki on yhtä aikaa pitkäikäistä ja ajankohtaista. Tuotteliaan, pitkäjänteisen suunnittelijan taktiikka on hyvä esimerkki muille alaa harkitseville: kansainvälistyminen on keino työllistyä kilpaillulla sektorilla. Mika Tolvanen on ajan hermolla ja häneltä voidaan tulevaisuudessa odottaa vielä paljon.

“Meillä ei ole erityistä suunnittelufilosofiaa, mutta uskomme hyvän suunnittelun kumpuavan tuotteen toiminnan ymmärryksestä – esineet ovat käyttöä varten. Samalla esineellä tulee olla oma luonne. Esineellä voi olla monta tehtävää, mutta sen ei silti tarvitse näyttää monimutkaiselta. Pyrimme luomaan raikkaita ja kauniita esineitä, jotka ovat selkeitä käyttää ja helposti ymmärrettäviä”, luonnehtii Mika Tolvanen.

”Palkinto on suuri kunnia – on hienoa, että kollegat tuntevat työtäni. Puolet tästä tunnustuksesta kuuluisi kyllä vaimolleni ja bisnes-partnerilleni, jonka kanssa teemme muotoilua yhdessä. Katsotaan mitä titteli tuo tullessaan, yllätyksenähän tällaiset tunnustukset aina tulevat”, Tolvanen kertoo tunnelmiaan.

Vuoden kalustesuunnittelijan juryn muodostivat muotoilija, arkkitehti Seppo Koho pj., sisustusarkkitehti SIO Petra Majantie, sisustusarkkitehti SIO Pasi Pänkäläinen, sisustusarkkitehti SIO Riikka Steinberg, teollinen muotoilija, professori Ville Kokkonen ja arkkitehti SAFA Marja Sopanen.

Mika Tolvanen, Big Hug for ISKU. Kuva: Katri Kapanen

Uuden polven suunnittelija ammentaa kansallisista juurista

Bryggman-rahaston apurahan saajalla Sanelma Hihnalalla on juryn mukaan kalustesuunnitteluun persoonallinen ja rohkea ote. Hihnalan muotokieli ammentaa kansallisista juurista, mikä on poikkeuksellista nuoren polven suunnittelijalle. Sanelma Hihnalan kokonaisote on juryn mukaan selkeä, hän edustaa perinteistä kalustesuunnittelua uudella twistillä.

Hihnalan mukaan apuraha mahdollistaa prototyyppien jatkokehitystä ja viimeistelyä sellaisilla materiaaleilla ja metodeilla, joiden hyödyntäminen olisi ilman tukea hyvin vaikeaa. Apuraha myös vapauttaa ajatuksia uusiin kokeiluihin.

”Palkinnon saaminen tuntuu hyvältä, en olisi odottanut tätä. Ihanaa, että tällä tavalla rohkaistaan nuoria tekijöitä”, Hihnala kertoo.

Sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin ja professori Erik Bryggmanin rahaston apuraha myönnetään Sisustusarkkitehdit SIOn jäsenelle, joka on työssään ansioitunut sisustusarkkitehtuurin tai huonekalusuunnittelun alalla. Apurahan myöntämisen perusteena on luovaa suunnittelua ja tutkimusta edistävä työ. Toiveena on, että apuraha mahdollistaa nuoren suunnittelijan tuotteiden eteenpäin kehittämistä ja kaupallistamista.

’PUUNMUOTOJA’ 2015 on Sanelma Hihnalan maisterin opinnäytetyö. Sen taiteellinen osuus koostuu sarjasta kalusteita ja pienesineitä, jotka on tehty luonnosmaisesti tuoreesta tai mahdollisimman vähän työstetystä puusta. Sarjasta kaikki paitsi divaani ja lasikupuvalaisin on valmistettu yhdestä haapapuusta. Kuva: Jan Ijäs

Lisätietoa ja haastattelu- ja kuvapyynnöt – Vuoden kalustesuunnittelija 2017:

Kalustemuotoilija SIO Mika Tolvanen p. 040 510 7174 | mika@studiotolvanen.com
Pääsihteeri Minna Borg, SIO, office@sio.fi, p. 046 878 2570
Kuvia medialle: www.ornamo.fi/fi/kuva-kategoriat/vuoden-kalustesuunnittelija-2017

Lisätietoa ja haastattelu- ja kuvapyynnöt – Bryggman-rahaston apuraha:

Kalustesuunnittelija SIO Sanelma Hihnala p. | sanelma.hihnala@gmail.com
Pääsihteeri Minna Borg, SIO, office@sio.fi, p. 046 878 2573
Kuvia medialle: www.ornamo.fi/fi/kuva-kategoriat/bryggman-rahaston-apuraha-2017