Suomalainen muotoilu kiinnostaa intialaisia yrityksiä

Muotoilualaa edustava 23 henkilön ryhmä Confederation of Indian Industrysta (CII) vieraili Ornamossa torstaina 16.5. Ryhmää luotsasi kansallisen designkomitean puheenjohtaja Udayant Malhoutra. India Design Missioniksi nimetty viikon pituinen verkostoitumismatka Helsinkiin 13.17.5. sai alkunsa yhteydenotosta ornamolaiseen Sari Niiniluotoon, muotoilukonsulttiin Hensa Oy:ssä, joka pyrkii luomaan yritysyhteistyötä Suomen ja Intian välille.

India Design Mission vieraili Ornamon lisäksi useissa suomalaisissa muotoiluyrityksissä sekä Aalto-yliopistossa, Business Finlandissa ja Designmuseossa. Tavoitteena oli verkostoida intialaisen teollisuuden, muotoilutoimistojen ja korkeakoulujen edustajia suomalaisten muotoiluyritysten kanssa. Intiassa on valtavan suuri teollisuus, mutta muotoilun perinteet eivät ole yhtä vahvalla pohjalla kuin Suomessa. Suomen teollisuus ja markkinat taas eivät vastaa muotoiluyritystemme kasvutavoitteita.

Paitsi että Intia on IT-teollisuuden kärkimaita, se tekee myös edistyksellistä kehitystyötä esimerkiksi muovin käytön vähentämisessä. Monessa osavaltiossa muovin tuotanto, käyttö ja myynti on kokonaan kielletty. Suomalaisessa muotoilussa intialaisia kiinnostavatkin pohjoismaisen estetiikan lisäksi erityisesti tuotekehitys ja innovaatiot sekä palvelumuotoilu.

Ornamossa käy vuosittain useita ulkomaisia delegaatioita, nykyisin erityisesti Aasian suunnalta. Intian mahdollisuuksista kiinnostuneet muotoiluyritykset voivat olla yhteydessä Sari Niiniluotoon.