Suunnittelija ryhtyi opetustöihin

Laura Pakarinen haluaa antaa mahdollisimman käytännönläheistä opetusta. Kuvaaja: Petra Tiihonen.

Elokuussa Savonian ammattikorkeakoulussa lehtorina aloittanut Laura Pakarinen on ennen opetustöihin ryhtymistä ehtinyt tehdä pitkän uran suunnittelijana. Lähes yhdeksän vuotta vierähti suunnittelijana metsästys- ja retkeilyvaatteiden asiantuntija Sastalla.

”Sastasta on ollut opettamisessa takuulla hyötyä. Tiedon ymmärtämisen taso on tällä hetkellä ihan toinen, kun olet tehnyt asioita itse käytännössä ja joutunut pohtimaan, miten asiat oikeasti toimivat. Se on tietoa, jota ei saa pelkästään kirjoja lukemalla. Ymmärrys on mennyt luihin ja ytimiin”, Pakarinen kuvailee.

Pakarinen on kysynyt opetettaviltaan, haluaisivatko nämä kuulla koulussa esimerkiksi käytännön työelämästä luennoivia huippuasiantuntijoita. Vastaanotto on ollut innostunutta. Opetuksessa pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon aitoja projekteja työelämässä.

”Itsekin pelkään sitä, että missä vaiheessa käytännön ammattitaito alkaa kärsimään, jos työskentelee pelkästään opettajana. Opettajilla on mahdollisuus käydä tutustumassa työelämään viikon verran vuodessa. Onko se riittävä aika?” hän kysyy.

Pakarinen haluaa antaa mahdollisimman käytännönläheistä opetusta, joka nivoutuu todelliseen maailmaan. Opiskelijat ovat kysyttäessä kertoneet, että opetuksen ollessa liian teoreettista, siirtymävaihe koulusta työelämään saattaa pelottaa.

Oman opetuksensa tavoitteiksi Pakarinen listaa kestävän kehityksen juurruttamisen, jotta opiskelijat osaisivat ratkoa tulevaisuudessa isoja globaaleja haasteita.

”Tulevaisuuden tekijöitä siellä pitäisi yrittää kasvattaa.”

Teksti: Jenna Heino

Laura Pakarinen on Itä-Suomen yhteyshenkilö Ornamon aluetoiminnassa. Lue lisää aluetoiminnasta.