Ornamo opastaa: Teron tipsit kansainvälistymiseen

Wienin designviikolla esillä ollut Tero Kuitusen kuratoima Wild at Heart -näyttely tulkitsi suomalaista nykymuotoilua. Kuva: Maija Astikainen
Wienin designviikolla esillä ollut Tero Kuitusen kuratoima Wild at Heart -näyttely tulkitsi suomalaista nykymuotoilua. Kuva: Maija Astikainen

Muotoilija-kuraattori Tero Kuitunen on ollut mukana kansainvälisissä näyttelyissä ja messuilla eri puolilla Eurooppaa sekä Japanissa.

Mene messuille

Messuille osallistumisesta kaikki lähtee liikkeelle. Milanon messut on yksi tärkeimmistä muotoilu tapahtumista ja sinne osallistuminen voi nostaa hetkessä omaa kansainvälistä profiilia ja poikia yhteydenottoja ulkomailta. Lähde ulkomaille messuille vaikka toisen muotoilijan kanssa, jonka kanssa voitte jakaa matkakuluja ja majoituksen. On tärkeää tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja olla vaikkapa kollektiivina esillä.

Ammattilaisen ottamat valokuvat

Jos jossain haluan neuvoa, niin tässä asiassa: panosta kuviin. Jos haluat tulla ulkomaisten medioiden löytämäksi, valokuvat täytyy olla omilla verkkosivuilla valmiina ja helposti ladattavissa heidän käyttöönsä. Ammattikuvaajan palkkaamisen lisäksi kuville on mietittävä kokonaisuus. Tuotekuvakin voi olla mielenkiintoisesti rakennettu eli taustan ei aina tarvitse olla pelkkä valkoinen.

Älä aliarvio yhtäkään kohtaamista

Kun joku haluaa keskustella kanssasi, juttele ja ole läsnä. Ihmiskontakti on tärkeä, eikä ikinä tiedä, mitä siitä voi vielä syntyä.

Arvosta itseäsi ja osaamistasi.

Kun joku ryhtyy juttusille kanssasi, hän osoittaa jo kiinnostusta sinua ja työtäsi kohtaan. Älä pelkää silloin tuoda osaamistasi esille äläkä missään nimessä väheksy itseäsi, kun luoksesi on jo tultu. Amerikka-asennetta kehiin! Mieti etukäteen, mikä sanoma tai ajatus työsi taustalla on.

Mene ulkomaille!

Jos tavoitteena on kansainvälistyä, kannattaa mennä ulkomaille asti. Pyri residensseihin ja näe ja koe elämää Suomen ulkopuolella. Ovelta ovelle ei tarvitse kiertää portfolio kainalossa, mutta on hyvä tiedostaa, että aina voi tavata uran kannalta tärkeitä henkilöitä.

Teksti: Jenna Heino