Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilija on Erja Hirvi

Erja Hirvi Potretti
Vuoden 2021 tekstiilitaiteilija Erja Hirvi. Kuva: Heli Blåfield

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valinnut Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilijaksi TaM Erja Hirven.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö, joka on yksi Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden Tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

Erja Hirvi suunnitteli Penelope-kuosin Samujin vuoden 2018 Resort-mallistoon. Kuva: Heli Blåfield

TEXO ry haluaa nostaa esille ansioituneen ja pitkän uran teollisten painokankaiden parissa tehneen tekstiilitaiteilijan ja -suunnittelijan, taiteen maisterin Erja Hirven. Jo 90-luvulta saakka merkittävää uraa poikkitaiteellisesti kulttuurin parissa luonut Hirvi on yksi sukupolvensa menestyneimpiä ja tunnetuimpia kuosi- ja tekstiilisuunnittelijoita Suomessa. Hirven laaja-alaiseen asiakaskuntaan kuuluu monia kotimaisia ja kansainvälisesti tunnettuja brändejä.

Tunnusomaisinta Erja Hirven työskentelylle on vahva visuaalisuus, monisyinen värien käyttö sekä omaperäinen ilmaisu. Hänen värikäs luontoaiheiden tyylittelynsä on omaa luokkaansa samoin kuin hänen intuitiivinen ja nopea maalaustapansa. Erja Hirveä kuvaa myös hänen tinkimätön ja intohimoinen asenteensa suunnittelijan työhön ja siihen sisältyvään vastuuseen.

Erja Hirven vuonna 2004 Marimekolle suunnittelema Lumimarja.

Erja Hirven kynästä ja pensselistä on syntynyt lukemattomia suosittuja malleja, joista erityisesti Marimekolle suunniteltu Lumimarja on noussut suomalaisten rakastamaksi klassikoksi. Nykyään Hirvi tunnetaan kuosi- ja kuviosuunnittelun ohella myös monipuolisesta materiaalin tuntemuksestaan.

Tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija Erja Hirvi (s. 1968) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) v. 1997. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Erja Hirvestä julkaistaan tänä vuonna kirja, joka käsittelee laajasti hänen tuotantoaan ja työskentelytapojaan.