Sisustusarkkitehtitoimisto Fyra uskoo yhdessä tekemiseen

Sisustusarkkitehtitoimisto Fyra, ryhmäkuva.
Sisustusarkkitehtitoimisto Fyra. Kuva: Riikka Kantinkoski

Sisustusarkkitehdit SIO valitsi Fyran vuoden 2020 sisustusarkkitehtitoimistoksi maaliskuun lopulla. Fyrassa riemuittiin, mutta koska valmiuslaki oli jo astunut voimaan, maljat nostettiin vain Zoomissa. Tarkoitus oli järjestää suuremmatkin juhlat, sillä Fyra täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. ”Kyllä me aiotaan ottaa tunnustuksesta kaikki irti. Me arvostetaan sitä kovasti”, kertoo toimitusjohtaja Hanna Neuvo.

Juhlien sijaan Fyra ryhtyi tekemään sitä, missä toimisto on erityisen hyvä: yhteiskehittämistä. Virtuaalityöpajan, avoimen verkkoideoinnin ja toimiston yhteisen chatin kautta syntyi vastaus korona-aikaan ja etätyöongelmiin. Made by Choicen kanssa yhdessä kehitetty Fem-pöytä lanseerattiin vain muutamassa viikossa. ”Ajateltiin, että se toisi tähän tilanteeseen mahdollisimman monelle helpotusta työn tekemiseen kotoa, mutta niin, että  kaluste toimii myöhemmin monenlaisessa käytössä sivupöytänä, kukkapöytänä, hyllykkönä tai mitä ikinä tarvitaan.”

Fyran ja Made by choicen suunnittelema Fem-pöytä. Kuva: Riikka Kantinkoski

Fem-pöytä on oivallinen kiteytys Fyran suunnittelufilosofiasta. Onnistuminen perustuu vahvaan yhteistyöhön. ”Yhdessä tekeminen on ihan ehdottomasti ydinajatuksemme. Me uskotaan siihen, että parhaat ideat syntyvät yhdessä – ei ainoastaan omalla tiimillä vaan tiiviisti yhdessä myös asiakkaan tiimin kanssa. Me emme halua, että meidän kädenjälki olisi niin leimallista, että sen tunnistaa aina tietyistä elementeistä. Meille on tärkeintä se, että tehdään aina asiakkaan näköistä tilaa ja asiakkaan brändiä ja liiketoimintaa tukevaa tilaa yhdessä asiakkaan kanssa.”

Fyran perusti kymmenen vuotta sitten neljä osakasta: Eva-Marie Eriksson, Hanna Neuvo, Niina Sihto ja Tiina Närkki. Nyt fyralaisia on jo 18, ja suunnittelukohteista esimerkiksi BoxbyPosti on kerännyt huomiota kansainvälistä mediaa myöten. Fyra saa SIOn palkintojurylta kiitosta vastuullisuudesta ja kantaaottavuudesta. Toimisto on koonnut kollegoitaan keskustelemaan alan haasteista ja pelisäännöistä SIOn ja Ornamon kanssa. ”Kilpailu on aina hyvästä, ja se pakottaa uudistumaan, mutta silti kollegatoimistojen kanssa tiedon vaihto ja yhteisten asioiden eteenpäin vieminen on ehdottoman kannatettavaa.” Tämäkin työ voidaan tehdä vain yhdessä.