Taiteen ja muotoilun senioritalo Ars Longa

Havainnekuva Viehe-korttelista, johon Ars Longa -senioritalo tulee sijoittumaan.
Havainnekuva Viehe-korttelista, johon Ars Longa -senioritalo tulee sijoittumaan.

Taiteen ja muotoilun senioritalo Ars Longa on Ornamon senioritaloyhdistyksen ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön yhteishanke. Sen toteutuminen varmistui vuonna XX, kun Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön lisäksi Suomen Kirjailijaliitto, Kuvasto ry, Gerda ja Salomo Wuorion säätiö sekä Ornamo-säätiö lähtivät mukaan hankkeeseen.

Hanke sai Ornamon Kipinärahan vuonna 2013.

Hankekumppaneiden perustama kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy rakennuttaa senioritalon Helsingin kaupungin myöntämälle tontille Kalasatamaan. Seitsenkerroksiseen vuokrataloon tulee 56 asuntoa ja monipuoliset yhteistilat. Rakentaminen aloitetaan vuoden 2017 lopulla.

Senioritalo Kalasatamaan on pilottihanke, joka edistää ikääntyvien muotoilijoiden ja taiteilijoiden edellytyksiä jatkaa taideteollista ja taiteellista työtä asumisen yhteydessä, yhdessä kollegojen kanssa muodostetussa yhteisössä. Suunnittelun tavoitteena on asumisen ja asuinympäristön kokonaisvaltainen viihtyvyys, esteettisyys ja kohtuuhintaisuus sekä kulttuurinen vuorovaikutus alueen ja naapurien kanssa.

Rakennuksen arkkitehtiuunnittelijaksi on valittu asuntosuunnittelustaan palkittu arkkitehtitoimisto Hannunkari-Mäkipaja, joka suunnittelee sekä senioritalon että kaksi korttelin viereistä rakennusta. Suunnitelmissa hyödynnetään tulevien muotoilija- ja taiteilija-asukkaiden luovaa ammattitaitoa. Keskiössä ovat käyttäjien tarpeet ja ratkaisut, jotka tukevat seniorien toimintaa, itsenäistä asumista ja yhteisöllisyyttä.  Lisäksi talo näkyy taiteellisena merkkipaaluna kaupunginosassa.

 

Talon kustannukset

Arvioitu kokonaiskustannus on 10,7 M euroa. Valtion korkotukilaina kattaa  kustannuksesta 95 prosenttia ja oma pääoma 5 prosenttia. Oma pääoma rahoitetaan osakasosuuksin ja mahdollisin ulkopuolisin sijoituksin ja avustuksin.  Ateljeesäätiöllä ja Kirjailijaliitolla on kiinteistöomaisuutta pankkilainan vakuudeksi. Kuvasto ry sijoittaa hankkeeseen 25 prosenttia omarahoitusosuudesta.

Muotoilijoilla ja Ornamon senioritaloyhdistyksellä on hankkeessa aloitteentekijän ja kehittäjän rooli, mutta ei omaisuutta. Sekä Ornamon senioritalon että hankekumppaneden toive on tasavertainen asukasjautuma. Tämän saavuttamiseksi Ornamon senioritaloyhdistys kerää hankkeelle lisää rahoitusta, jotta kolmannes talon asuntokapasiteetista voidaan osoittaa muotoilijoille. Lisärahoituksen tarve on 100 000 euroa vuodelle 2018.

 

Mukaan tukijaksi?

Yritysten ja taiteilijoiden tuki on elintärkeää hankkeen toteutumiseksi. Muotoilijoiden asumismahdollisuuksia senioritalolla voi tukea lahjoituksella.

Taiteilijat voivat tukea hanketta myös lahjoittamalla taideteoksen vastineeksi yritysten maksamalle tuelle.

Senioritalon sisääntuloaulaan tulee korkeatasoisille keraamisille laatoille toteutettava kookas taideteos, jonka yhteyteen ikuistetaan graafisin keinoin lahjoittajien nimet

Tulemme mielellämme esittelemään hanketta tarkemmin. Otathan ystävällisesti yhteyttä:

XX