Portfoliontekijän opas

Millainen on hyvä portfolio? Olit sitten tekemässä ensimmäistä portfoliotasi tai päivittämässä olemassa olevaa, ota käyttöösi asiantuntijoiden vinkit portfolion tekoon.

Portfolio on verkkoalustalle tai pdf:nä toteutettu kokoelma projekteistasi ja ansioistasi, joka esittelee sinut ammattilaisena: kuka olet, mitkä arvosi ovat ja mitä voi tarjota muotoilijana. Tarvitset portfoliota hakiessasi esimerkiksi työpaikkaa tai hankkiessasi uusia asiakkaita.

Hyvä portfolio on visuaalinen, uskottava ja erottuva. Se on muotoilijan markkinointityökalu, joka auttaa erottumaan kilpailijoista sekä rakentamaan luottamusta ja uskottavuutta. Muista, että portfolioon ei ole yhtä oikeaa mallia. Tee siitä oman näköisesi! 

Millainen on hyvä portfolio?

Portfolion tulisi vastata seuraaviin kysymyksiin: Kuka olet? Mitä olet tehnyt? Mitä osaat?

Kuka olet?

Omista yksi sivu lyhyelle kuvaukselle itsestäsi. Portfoliossa on tärkeä kertoa, kuka olet, koska se luo yhteyden katsojaan, potentiaaliseen asiakkaaseen, työnantajaan tai yhteistyökumppaniin. Itsestäsi kertominen lisää inhimillisyyttä ja persoonallisuutta töidesi taakse ja antaa lukijalle heti kuvan mitä odottaa.

Sinusta kertova sivu tiivistää lyhyesti työhistoriasi, henkilökohtaiset arvosi ja ammatilliset saavutuksesi. Voit antaa myös pienen alustuksen portfoliossa esiteltävistä projekteista, esimerkiksi keitä ovat suurimmat asiakkaasi.

Mitä osaat?

Mikä on oman osaamisesi ydin? Portfolion lukijaa kiinnostaa tietää mitä osaat ja miten olet osaamistasi hyödyntänyt urallasi. Kuvaa omaa osaamistasi yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Jos olet vahva graafinen suunnittelija, osaat koodata tai mitä vaan, mitä portfolion lukijan on relevanttia tietää, kirjoita se tähän kohtaan. 

Mitä olet tehnyt?

Keskeinen osa portfoliota on kertoa aiemmista projekteistasi ja mikä on ollut sinun roolistasi niissä sekä mitä olet oppinut niistä. Näistä kertomalla konkretisoit omaa osaamistasi.

Tämä osio antaa mahdollisuuden kertoa siitä, missä olet ollut mukana ja miten olet soveltanut osaamistasi. Ehkä ratkaisit projektin aikana jonkun vaikean ongelman, mikä auttoi projektissa eteenpäin?

Luottamuksellisuus

Onko kaikki portfolion sisältö julkista tietoa vai haluatko pitää osan sisällöstä luottamuksellisena?

Kaikki julkaisematon materiaali kannattaa pitää luottamuksellisena. Huomaa myös, että ideat eivät itsessään saa immateriaalioikeudellista suojaa, vaan niiden salassapidosta on sovittava erikseen. On myös tärkeä huomioida, ettet portfoliossa paljasta sellaista sisältöä, jota olet sitoutunut pitämään salassa (esimerkiksi työsopimuksessa tai projektisopimuksessa). Salassapitosopimuksen sisältö määrittää minkälaisia tietoja saat jakaa. Varmista esimerkiksi työnantajaltasi, missä vaiheessa projektia saat julkaista kuvia ja tietoja tekemistäsi töistä.

Referenssioikeuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo salassapitosopimusta tai työsopimusta allekirjoitettaessa. Pyydä tarvittaessa asiantuntija-apua salassapitovelvoitteen läpikäynnissä. Ornamon jäsenenä voit hyödyntää Ornamon juristin palveluja.

Lue lisää

Miten teen hyvän portfolion?

Portfoliota eli työnäytekansiota käytetään erityisesti työnhaussa, mutta myös muissa tilanteissa esittelemään omaa luovaa osaamistaan. Portfoliolla tuodaan esiin ammatillinen erityisosaaminen visuaalisessa muodossa. Hyvällä portfoliolla erotutaan…
Antti Kujala kertoo, että Suunnon haastatteluissa teetetään yleensä joku tehtävä, esimerkiksi ”suunnittele mobiilisovellus urheilijoille viidessä minuutissa".

Kuinka saada ensimmäinen työpaikka muotoilijana?

Luo selkeä portfolio. Tee ytimekäs CV. Pyri tapaamaan työnantajaa kasvotusten. Mitä muita vinkkejä kolmen kasvavan muotoiluvetoisen suomalaisyrityksen rekrytointivastaavat antavat ensimmäistä työpaikkaansa metsästäville muotoilijoille? Kirsikka…
Petra Ilonen 2021

Tarjoamme jäsenillemme henkilökohtaista neuvontaa portfolion tekoon.

Varaa aika neuvontaan tai liity jäseneksi.