Kansainvälinen trendi rantautumassa Suomeen – kuluttaja mukaan suunnittelemaan

Kuluttajien ottaminen mukaan suunnitteluprosessiin yleistyy suomalaisessa muotoilussa. Trendi näkyy myös Ornamon Design Joulussa.

”Kyseessä on kansainvälinen trendi, josta on puhuttu jo reilut viisitoista vuotta. Viimein näyttää siltä, että yritykset ovat nyt ottamassa ilmiötä haltuunsa”, arvioi Ornamon projektipäällikkö Petra Ilonen.

”Tämä vaatii saumatonta yhteistyötä suunnittelijoilta ja digitaalisten alustojen kehittäjiltä. Näissä Suomi onkin vahvoilla. Yksi edelläkävijöistä on Kristian Saarikorven kehittämä Jevelo-mobiilisovellus. Asiakas suunnittelee omat korunsa sovelluksella, jonka jälkeen ne tuotetaan Fiskarsissa 3D-tekniikoita hyödyntäen”, Ilonen kertoo.

Ornamon Design Joulu kokoaa kotimaisen designin ja taidekäsityön ammattilaiset ja uudet lupaukset Helsingin Kaapelitehtaalle 1.–3. joulukuuta. Uusi trendi näkyy myös Ornamon Design Joulussa, jossa mukanaolevista brändeistä esimerkiksi uusi suomalainen lastenvaatemerkki MINUJU ottaa asiakaan mukaan jo ennen kuin vaatteita aletaan ommella. Lapset ja vanhemmat pääsevät itse käyttämään suunnitteluohjelman tapaista alustaa, jossa valitaan, tuleeko vaatteeseen esimerkiksi taskut, vetoketju tai huppu.

”Vaatetuotannon ekologisena ongelmana on ylijäämä, johon Minuju pyrkii vastaamaan ennakkotilauksilla. Myös vaatteiden kierrätykseen ja korjaukseen annetaan ratkaisuja. Nykypäivän marttalaisuutta digitaalisessa muodossa”, sanoo Ilonen.

Trendiä ilmentävät Design Joulun suunnittelijoista myös mm. Muototalo Bravoon ja kuvitusagentuuri Napa Agencyn yhteistyönä syntynyt tuotesarja. Siinä hyödynnetään uudenlaista painomenetelmää, joka mahdollistaa kustomoinnin asiakkaan toiveiden mukaan.

Digibisnes kasvussa

Muotoilualan yritysten rahallinen panostus digitaalisuuden kehittämiseen tulee kasvamaan tulevina vuosina merkittävästi, selviää Ornamon vuoden 2017 muotoilualan suhdannekyselyissä. Kyselyssä kartoitettiin muotoilualan yritysten näkemyksiä digitaalisesta ympäristöstä ja sen merkityksestä liiketoiminnalle. Tutkimuksessa tulee esiin digi-investointien iso merkitys tulevaisuudessa: lähes puolet vastaajista kertoo, että heidän käyttämänsä rahallinen panostus digitaalisiin teknologioihin ja järjestelmiin tulee kasvamaan seuraavan kahden vuoden aikana.

Ornamo on mukana kehittämässä alan näkyvyyttä Finnishdesigners.fi -palvelulla. Finnishdesigners.fi palvelee sekä yritys- että kuluttaja-asiakkaita tuomalla muotoilupalvelujen, tuotemuotoilun ja taidekäsityön tekijöitä yhteiselle alustalle. Lisäksi palvelu kerää yhteen isommat verkkokauppa-alustat ja muotoilijoiden ja taiteilijoiden omat itsenäiset verkkokaupat, joiden löydettävyys on Ornamon kuluttajakyselyn mukaan haasteellista.

Suomalaisuus kiinnostaa

Tuotteiden löydettävyyttä ja ostamista madaltaville tapahtumille ja digialustoille on suuri tarve, sillä Ornamon teettämän kuluttajakyselyn mukaan jopa 90 prosenttia suomalaista on kiinnostunut ostamaan kotimaista designia. Lähes 30 prosenttia kuitenkin kertoo, ettei löydä tuotteita.

Kasvava kiinnostus kotimaista suunnittelua kohtaan ilmenee myös Suomen Tekstiili & Muodin tekemästä tuoreesta selvityksestä. Sen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista suosii vaateostoksilla kotimaisia vaatemerkkejä.

Design Joulussa valotetaan tänä vuonna myös muotoilijoiden työtä. Ornamon projektipäällikkö Petra Ilonen kiertää haastattelemassa suunnittelijoita ja tekijät voivat näin kertoa tarinoita tuotteidensa takaa.

Ornamon Design Joulu 1.–3.12.2017
Kaapelitehdas: Merikaapelihalli, Puristamo ja Valssaamo, Tallberginkatu 1, Helsinki
Avoinna pe 15–19 la–su klo 10–17.

Lisätietoja:

www.ornamo.fi/designjoulu
www.finnishdesigners.fi
Design Joulun suunnittelijoita esittelyssä: www.finnishdesigners.fi/tapahtuma/
#ornamondesignjoulu

Kuvia medialle: www.ornamo.fi/fi/kuva-kategoriat/design-joulu/

Petra Ilonen, projektipäällikkö, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
p. 046 878 2572, petra.ilonen@ornamo.fi

Saara Argillander, viestintäkoordinaattori, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo
p. 046 909 2610, saara.argillander@ornamo.fi