Miisa Pulkkinen ottaa ohjat Ornamon taideasiantuntijana

Miisa Pulkkinen on aloittanut elokuussa Ornamon uutena taideasiantuntijana. Hän sijaistaa Anna Rikkistä, joka keskittyy vuoden 2020 loppuun saakka Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen –hankkeeseen.

Aiemmin Pulkkinen on työskennellyt viestintäpäällikkönä ja päätoimittajana Suomen Taiteilijaseurassa ja kulttuuritoimittajana Nelosen uutisissa sekä Helsingin Sanomissa. Suomen Taiteilijaseurassa hän kehitti seuran viestintästrategiaa ja vaikuttajaviestintää. Viime vuosina Pulkkinen on keskittynyt erityisesti taiteilijoiden edunvalvontaan.

”Kutsun ihan mieluusti itseäni lobbariksi. Visuaaliset taiteet tarvitsevat ja ansaitsevat vahvaa edunvalvontaa, jotta ala ja taiteilijoiden työn edellytykset kehittyvät. Tarvitaan laajaa yhteistyötä, jotta pääsemme tuloksiin. Ornamo on tehnyt yhteistyön kehittämisessä hyviä aloitteita, ja tätä työtä jatkan taideasiantuntijana.”

Pulkkinen kehittää Ornamossa taiteilijoiden ammatillisia toimintaedellytyksiä, tarjoaa jäsenpalveluita kuten koulutuksia ja konsultaatiota, tekee vaikuttamistyötä taiteen puolesta ja vastaa kansainvälisistä hankkeista. Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen –hankkeessa hän vastaa viestinnästä.

Suomen Taiteilijaseurassa Pulkkinen oli yhdessä Ornamon kanssa ajamassa näyttelypalkkiojärjestelmää, jossa taiteilijoille taataan korvausta tehdystä työstä. Sama tärkeä työ jatkuu nyt Ornamossa.

”Näyttelypalkkioiden maksaminen taiteilijoille on työelämän oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymys. On ikävä ja haitallinen jäänne, että taiteilijat tekevät museonäyttelyitä ilmaiseksi. Viime vuosina on ollut poliittista tahtoa korjata tilanne, ja toivon, että lähivuosina pääsemme jo neuvottelupöytään. On sekä taiteilijoiden että museoiden etu, että alalle saadaan läpinäkyvä ja kohtuullinen korvauskäytäntö.”

Pulkkinen on Ornamossa tuttu Prosentti taiteelle -yhteistyöhankkeesta. Hän tuntee hyvin taidekentän ammattilaisten haasteet ja nykytaiteen tilan.

”Julkinen taide ja taiteen arvostuksen edistäminen ovat erityisiä ammatillisia intohimojani. Nyt odotan innolla Ornamon taiteilijoihin tutustumista. Minun tehtäväni taiteen kentällä on tukea taiteilijoita, hakea ratkaisuja taiteilijoiden tarpeisiin, sparrata ja tuoda esiin hienoa, monimuotoista nykytaidetta sekä Suomessa että kansainvälisesti.”

Ornamo on juuri aloittanut kansainvälisen kuraattorivierailuohjelman yhteistyössä Frame Finlandin kanssa. Vierailujen tavoite on esitellä johtaville kuraattoreille suomalaista nykytaidetta ja etenkin Ornamon taiteilijajäsenten työtä. Ohjelman ensimmäinen vierailu oli elokuussa, kun hollantilaisen CODA Museumin johtaja Carin Reinders vieraili tutustumassa suomalaiseen korutaiteeseen Imatralla. Ornamo tekee tiivistä yhteistyötä alan keskeisten kansainvälisten järjestöjen kanssa, ja tulossa on mm. suomalaisen nykykeramiikan laaja näyttely Rovaniemelle International Academy of Ceramicsin kongressin yhteydessä 2020.