Miten muotoilun opettajat näkevät tulevaisuutensa? Ornamo mukana EDUCA-messuilla.

Muotoilukoulutus murroksessa -selvitys

Miten muotoilun ja taidekäsityön opettajat kehittävät omaa osaamistaan? Miten opettajat yhdistävät opettajuuden ja oman liiketoiminnan pyörittämisen? Mitä opiskelijat hyötyvät siitä, että opettaja on myös yrittäjä? Ovatko opettajien ja tutkijoiden tekijänoikeudet ja palkkaus kunnossa? Miten he näkevät ammattinsa nykytilan ja tulevaisuuden? Miten määräaikaisten opettajien ja tutkijoiden heikko asema ja epävarmuus työn jatkumisesta vaikuttavat työssä jaksamiseen ja elämänhallintaan?

Muotoilun opettajat ovat käyttämätön voimavara

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo julkaisi loppuvuodesta 2014 Muotoilukoulutus murroksessa –selvityksen, jossa kartoitettiin muotoilualan opettajien ja tutkijoiden työnkuvaa muuttuvassa koulutus- ja työympäristössä. Selvityksessä tutkitun tiedon avulla voidaan vauhdittaa koulutuksen kehittämistä suuntaan, jonka perustana on työelämälähtöisyys ja alan erikoisluonteen huomiointi. Muotoilun ammattilaisten ongelmanratkaisukykyä ja luontaista tulevan visioimista voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin sekä koulutuksen että opetusmenetelmien kehittämisessä.

Selvityksessä on kartoitettu opettajien työhön vaikuttavia tekijöitä

Muotoilukoulutus murroksessa -selvityksen toteutti filosofian tohtori, tutkija Kaisa Hyrsky. Teollisuustaiteen Liitto Ornamon ja Opettajien ammattijärjestö OAJ:n jäsenistölle tehdyn kyselyn lisäksi haastateltiin viittä eri muotoilualan opettajaa: vaatetussuunnittelija Jasmine Julin-Aroa, teollinen muotoilija Ari Känkästä, sisustusarkkitehti Merita Soinia, tekstiilitaiteilija Helena Sunia ja lasinpuhaltaja Marika Kinnusta.

Ornamo on mukana EDUCA –messuilla 23.–24.1.2015 Helsingin Messukeskuksessa pe 10-18 la 10-17, Ornamon osasto 6 d 129.

Tervetuloa selvityksen julkistustilaisuuteen messujen Taito-lavalle lauantaina 24.1.2015

OHJELMA klo 10.55–11.30 Ornamon projektipäällikkö Petra Ilonen ja tutkija Kaisa Hyrsky kertovat Muotoilukoulutus murroksessa -selvityksen tuloksista.

Lisätietoa:
Petra Ilonen,
muotoilu@ornamo.fi,
p. 046 878 2572