Tiedote: Uusi kilpailu vie huippumuotoilun suomalaisiin kalusteyrityksiin

Murroksessa olevalle kalustebisnekselle haetaan uudenlaista nostetta huippumuotoilun avulla. Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailussa 21 suomalaisyritystä etsii teolliseen tuotantoon soveltuvia puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun avulla Puuteollisuusyrittäjät ry ja Ornamo ry haluavat parantaa kotimaisen kalustebisneksen kilpailukykyä. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Metsäsäätiö.Kilpailun parhaimmisto esitellään syksyn Habitare-messuilla 2020

Kilpailussa mukana olevat kotimaiset kalusteyritykset edustavat monipuolisuudessaan hyvin suomalaista kalustealaa. Suurin osa yrityksistä myös valmistaa tuotteensa Suomessa.

– Iloitsemme siitä, että niin moni yritys on lähtenyt kilpailuun mukaan. Tuotekehityksen, designin ja brändin merkitys suomalaisen huonekaluyritysten kilpailukyvyn kehittämisessä on suuri. Kilpailussa mukana olevat yritykset ovat mukana vahvistaakseen liiketoimintaansa korkeatasoisen suunnittelun avulla mm. laajentamalla tuotevalikoimaansa, sanoo Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias.

Kilpailun toisessa vaiheessa yritykset valmistavat jatkoon päässeistä kilpailusuunnitelmista prototyypit finalistien kanssa. Nämä uudet tuote- ja kalusteideat esitellään syksyn Habitare-messuilla, jossa myös julkistetaan kilpailun voittajat. Kilpailun pääpalkinto ammattilaissarjassa on 15 000 euroa ja opiskelijoiden sarjassa 5 000 euroa.

Kilpailun juryn puheenjohtajana toimii sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk, a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen ja Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

– Kilpailussa mukana olevat yritykset saavat arvovaltaiselta jurylta näkemyksen liiketoimintaansa soveltuvista tuotteista. Arviossa kiinnitetään huomiota mm. tuotteiden valmistettavuuteen, tarkoituksenmukaisiin materiaalivalintoihin, muotokieleen, innovatiivisuuteen ja kestävyyteen. Kaikki nämä ovat tekijöitä, joilla kalustevalmistajat voivat parantaa laatuaan ja kannattavuuttaan, sanoo Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.

Kotimaisen kalustebisneksen kannattavuus on parantunut

Suomalainen huonekalujen valmistus on ollut murroksessa koko 2000-luvun. Suomalaiset huonekaluyritykset suunnittelevat ja valmistavat huonekaluja pääasiassa koteihin ja julkisiin tiloihin. Suurin osa yrityksistä toimii vain Suomen markkinoilla ja kansainvälisesti toimivia yrityksiä on vain muutama.

Kovassa globaalissa kilpailussa erikoistuneet, suunnitteluun panostavat yritykset erottuvat edukseen.  Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin (2019) mukaan huonekaluteollisuuden liikevaihto vuonna 2017 oli 1,16 miljardia euroa. Alalla toimivia yrityksiä on noin 840 ja ala työllistää noin 8 000 henkilöä. Kasvua edellisestä vuodesta oli noin 6 prosenttia. Huonekalujen vienti on sen sijaan kasvanut melkein 20 prosenttia. Suuri osa suomalaisista huonekaluyrityksistä toimii vain Suomen markkinoilla. Kansainvälisesti toimivia yrityksiä on vain muutama.

Suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailua on jatkettu 16.2.2020 asti

Kilpailun ensimmäinen vaihe on parhaillaan käynnissä. Kilpailuaika jatkuu 16.2.2020 saakka. Kilpailusivustolta löytyvät yritykset ja toimeksiannot, joita yhdistää puumateriaalin tai biokomposiitin käyttö suunnitelmassa. Kilpailuun osallistuvat suunnittelijat voivat halutessaan jättää suunnitelmansa useampaan eri toimeksiantoon. Voittajat julkistetaan Habitare-messuilla syksyllä 2020.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamon kaksivaiheiseen kilpailuun on lähtenyt mukaan 21 kotimaista yritystä.

Finsoffat Oy, Hkt Seppänen Oy, Made by Choice Oy, Lepo Product Oy, Aitokaluste Oy, Pedro Oy, Järvi-Z Oy, Hakola Huonekalu Oy, Metallituote Summanen Oy, Hkv Jouko Haapala Oy, Rintaluoma Oy, Niemen Tehtaat Oy, Interface Oy, Eimi Kaluste Oy, Piiroinen Oy, Puulon Oy, Martela Oy, Heinolan Vesileikkaus Oy, Luottopuu Oy, Soft-Kaluste Oy.

Kilpailun päärahoittajat ovat Suomen Metsäsäätiö ja ympäristöministeriö.

Tutustu kilpailuohjelmaan täällä:

www.puuteollisuusyrittajat.fi/suunnittelukilpailu

Lisätiedot:

Petri Pajumäki
Kilpailuasiamies / Puuteollisuusyrittäjät
petri.pajumaki@puuteollisuusyrittajat.fi

Elina Perttula
Ornamo
elina.perttula@ornamo.fi
+358 43 211 0755

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. Puuteollisuusyrittäjät ry edustaa noin 400 jäsenyritystä. Jäsenyritykset työllistävät noin 6 000 puuteollisuuden ammattilaista.

Ornamo ry on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö. Ornamo kehittää muotoilijan ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa. Yli 2 700 jäsentä muodostaa muotoilualalla työskentelevien korkeakoulutettujen ammattilaisten ainutlaatuisen verkoston.