Virolainen huippudesign saapuu Suomeen Ornamon kutsumana

Suuren yleisön rakastama myyntitapahtuma Ornamon Design Joulu saa tänä vuonna uutta maustetta, kun mukaan kutsutaan ensi kertaa ulkomainen kutsuvieras. Kutsun ovat saaneet virolaiset muotoilijat, jotka juhlivat tänä vuonna maansa satavuotista historiaansa. Virolaiset valikoituivat vieraaksi juuri juhlavuotensa kunniaksi.

Tapahtumassa on joulukuussa esillä huippumuotoilua ja taidekäsityötä, muotia, kodin tekstiilejä ja käyttöesineitä sekä grafiikkaa niin tunnetuilta muotoilijoilta ja taidekäsityöläisiltä kuin uusilta lupauksilta sekä muotoilun opiskelijoilta. Vuosittain Design Jouluun mahtuu noin 270 myyjää.

”Tämä on ensimmäinen kerta koko Ornamon Design Joulun historiassa, kun mukaan tapahtumaan kutsutaan ulkomaisia osallistujia. Viron juhlavuosi antoi aiheen tehdä yhteistyötä MTÜ Eesti Disainikeskuksen kanssa, joka on Ornamoa vastaava muotoilijaorganisaatio Virossa. Monet suomalaiset tuotteet valmistetaan Viron tehtaissa, joka sekin antaa aihetta yhteistyöhön markkinoinnissa kuluttajien suuntaan. Viro on tuotantomaana Suomen lähialuetta. Kuluttajat ostavat mieluummin tavaraa, joka on mahdollisimman lähellä tuotettua eikä epäekologisesti kaukaa rahdattua”, sanoo Ornamon projektipäällikkö Petra Ilonen.

Myös suomalaiset muotoilijat voivat hakea mukaan joulukuussa Tallinnassa pidettävään design-markettiin.

Muotoilun brändäyksessä hyvä tuote ei enää riitä. Tuotteen lisäksi kuluttaja haluaa ostokokemuksen, tiedon taustasta, selvyyden ideologiasta ja kosketuspinnan tarinaan.

Design Joulu -tapahtuman tuottaja Mika Åhman Lumi Accessoriesilta on viidessä vuodessa nähnyt, miten suomalaiset suunnittelijat ovat oppineet brändäyksen jalon taidon. Tämä piirre on nostanut Ornamon Design Joulu -tapahtuman tasoa entisestään. Erityisesti hän kehuu nuorempaa sukupolvea, joka haluaa tutustua kilpailijoihinsa ja oppia mitä he ovat tehneet saavuttaakseen tavoitteensa. Arkailu on jäänyt pois.

”Opitaan toisilta ja verkostoidutaan. Erityisesti lasi- ja keramiikkataiteilijoiden mentaliteetti tässä on hyvin nähtävissä. Yhteistyön näkee pikkuasioissa eli siinä, miten toista autetaan”, Åhman kertoo.

Ornamon Design Joulu on Suomen suurin designiin keskittyvä jouluinen myyntitapahtuma. Viime vuonna tapahtumassa vieraili arviolta 20 000 kävijää. Vuosittain tapahtuma kiinnostaa laajalti paikallisia kuluttajia, turisteja ja mediaa. Tapahtumassa vierailijoilla on myös ainutlaatuinen mahdollisuus tavata suunnittelijoita ja saada heiltä tietoa tuotteiden alkuperästä, materiaaleista ja valmistustekniikoista.

Ilmoittautuminen Ornamon Design Jouluun käynnistyy 7. kesäkuuta Ornamon ja Grafian jäsenille, sekä kutsutuille Viron suunnittelijoille.

Design Joulu Helsingin Kaapelitehtaalla 7.12. —9.12.2018.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Projektipäällikkö Petra Ilonen, Ornamo, + 358 44 743 3577, petra.ilonen@ornamo.fi
Tuottaja Mika Åhman, Lumi Accessories, +358 44 751 2362, mika@lumiaccessories.com

Ornamo on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö, johon kuuluu noin 2 600 jäsentä. Ornamo kehittää muotoilijan ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa.