Vuoden 2018 tekstiilitaiteilija on Johanna Gullichsen

Julkistamisjuhla ja liikkeen avajaiset Helsingissä 15.3. kello 17-20
Johanna Gullichsenin liikkeessä osoitteessa Erottajankatu 1-3.

Johanna Gullichsen on valittu vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. TEXO ry toteaa Gullichsenin olevan rohkea ja kansainvälisesti arvostettu kudottujen kankaiden suunnittelija, joka on pitkäjänteisellä työskentelyllään yrittäjänä uudistanut onnistuneesti tekstiiliperinnettä. Hänen laajaa tuotantoaan kuvastaa moderni skandinaavinen selkeys, geometrisiin rakenteisiin, ruutuihin, raitoihin, rytmiin ja kokovaihteluihin perustuva kuviointi sekä luonnonmateriaalien käyttö.

Johanna Gullichsen on luonut tasapainoisen ja persoonallisen tuotemaailman, jonka osat täydentävät hienosti toisiaan. Tunnusomaista hänen tuotannolleen on raikkaus ja teeskentelemättömyys.

Gullichsenin Normandie-malliston 20-vuotisjuhlavuosi starttasi viime keväänä Artekin näyttelystä ja päättyy nyt Vuoden tekstiilitaiteilija –julkistusjuhlaan Gullichsenin uudessa liikkeessä 15.3. Alusta alkaen Normandie-mallisto on ollut kansainvälinen menestystarina ja tuotteita myydään yli 10:ssä maassa. Erityisen suosittuja tuotteet ovat olleet Japanissa. Sisustuksen lisäksi Normandie-kankaat sopivat myös muihin tuotteisiin.

Mallistojen kasvaessa syntyi tarve nykyistä suuremmalle liiketilalle, jossa kaikki mallistot ja tuotteet pääsevät paremmin esille. Uusi tila löytyi Erottajalta ja sen suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto Poiat. ”Johanna Gullichsenin tuotteiden henki välittyy parhaiten ympäristössä, joka on ajattoman tyylikäs ja pelkistetty, mutta silti kerroksellinen ja hieman yllätyksellinen. Koska brändin juuret ovat niin vahvasti Suomessa ja suomalaisessa estetiikassa, kestää esittelytila pienen leikittelyn myös eksoottisilla vivahteilla.”

Johanna Gullichsen

Johanna Gullichsen syntyi vuonna 1958 Somerolla. Taide, muotoilu ja käsillä tekemisen taito olivat Gullichsenin perheessä vahvasti läsnä: isoäiti Maire Gullichsen oli muotoiluvaikuttaja ja mesenaatti ja isoäiti Anna Ramsay kutoi mm. ryijyjä. Ensimmäiset Johanna Gullichsen kankaat syntyivät aluksi käsityönä, mutta 80-luvun lopulla siirryttiin sarjatuotantoon. Nykyisin kankaiden kudonta ja ompelutyö tehdään pääosin Suomessa, mutta asiakkaita on ympäri maailman.

Kuvapankki:

https://www.dropbox.com/sh/vx9010lb4v4v5du/AABGb0Oic3TYdUfwT5wgyfDba?dl=0

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tiia Eronen
p. 050 5870117

info@johannagullichsen.com

Juha Laurikainen

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n puheenjohtaja

p. 040 5306323

juha.laurikainen@gmail.com

Vuonna 1956 perustettu Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö. Se on yksi Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä ja toimii alan yhdyssiteenä sekä linkkinä kansainväliseen muotoilijoiden verkostoon. TEXO ry tarjoaa jäsenilleen palveluita ja ajaa ammattikunnan etuja.