Näin rakentuu Ornamon Teosmyynti – ”Yleisön on ovelta kurkatessaan haluttava astua sisälle”

Clarice Finell toimii Ornamon Teosmyynnin galleristina jo neljättä kertaa. Kuva: Anni Koponen.
Clarice Finell toimii Ornamon Teosmyynnin galleristina jo neljättä kertaa. Kuva: Anni Koponen.

Ornamon Teosmyynnin galleristi Clarice Finell on innostunut jo tutuksi tulleesta haasteesta, Teosmyynnin ripustuksesta.

”Hyvän myyntinäyttelyn ripustaminen poikkeaa taidenäyttelyn ripustamisesta etenkin siinä, että ripustettavana on kokonaisuus, jolla ei ole tiettyä teemaa tai yhtäläisyyttä. Teokset ovat materiaaleiltaan, muodoltaan ja väriltään erittäin heterogeeninen ryhmä. Silti kokonaisuuden tulisi esitellä kaikki teokset yhtä hyvin ja jokaisen teoksen eduksi.”

Ripustuksen tulee olla kokonaisuudeltaan visuaalisesti houkutteleva. Yleisön on ovelta kurkatessaan haluttava astua sisälle.

Aiempien vuosien tapaan osallistujien kirjo tulee olemaan laaja. Tämä on Finellin mielestä rikkaus. ”Kun ei ole mitään hallitsevaa suuntausta, myös uudet ilmiöt ovat mahdollisia. Ornamon Teosmyynnin rikkauksia on se, että siellä löytyy monenlaisia teoksia – jokaiselle jotakin.”

Joitakin ilmiöitä Finell on kuitenkin alalla huomannut.

”Erilaisten kierrätysjuttujen lisäksi ihmiset ovat taas keskittyneet enemmän niihin materiaaleihin, joita ovat opiskelleet tai tehneet jo pidemmän aikaa. Ryijyt ovat jälleen suosittuja. Totta kai tekstiilitaiteessa, mutta esimerkiksi keramiikkateoksissakin on nähty ryijymäistä pintaa. Muutkin perinteiset tekniikat ovat pinnalla ja sen myötä hyvä tekninen ja taiteellinen laatu, joka kestää aikaa.”

Omaa galleriaakin pyörittänyt Finell on työssään huomannut, että keräilijät ovat usein fokusoituneet juuri yhteen materiaaliin, esimerkiksi lasiin.

”Löytyy myös muutama keräilijä, jotka keräävät jotain teemaa, kuten tiettyyn eläimeen liittyviä teoksia. Lisäksi tiedän muutaman keräilijän, jotka ovat erikoistuneet nuorten kykyjen teoksiin. Tarkoituksena on tukea uusia tekijöitä ja ehkä myös yrittää ennakoida, kenestä voisi tulla uusi Gardberg, Bryk tai Jung.”

Ornamon Teosmyynti 2018 Helsingin Kaapelitehtaan Puristamossa (Tallberginkatu 1 C) 10.–18.3.2018.
Avoinna arkisin klo 12–18, la–su klo 11–17. 

Missä mennään, uniikki design ja taidekäsityö? Clarice Finellin vetämässä opastuskierroksessa tutustutaan Teosmyynnin helmiin kahtena sunnuntaina 11.3. ja 18.3. klo 13 suomeksi ja klo 15 ruotsiksi.

Teksti: Saara Argillander