Uniikki design ja taidekäsityö – viisi vinkkiä aloittelevalle keräilijälle

Kuvassa yksityiskohta Marianne Huotarin teoksesta Flora, joka on esillä Ornamon Teomsyynnissä 2018. Kuva: Reetta Nissinen.
Kuvassa yksityiskohta Marianne Huotarin teoksesta Flora, joka oli esillä Ornamon Teosmyynnissä 2018. Kuva: Reetta Nissinen.

Kiinnostaako uniikin designin ja taidekäsityön keräily? Ornamon Teosmyynti Helsingin Kaapelitehtaalla on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kerralla taideteollisen taiteen ja uniikin designin helmiin. Teosmyynnissä voit bongata teoksia uransa alkuvaiheessa olevilta tekijöiltä nimekkäiden tekijöiden teosten rinnalla.

Ornamon Teosmyynti on vakiinnuttanut asemansa keräilijöiden keskuudessa, joista moni tulee Kaapelille etsimään uusia kykyjä. Teosmyynti on myös ensikertalaiselle helppo paikka aloittaa taiteeseen tutustuminen ja innostua taideteollisen taiteen keräilystä.

Ornamo kokosi viisi vinkkiä aloittelevalle keräilijälle. Lue vinkit ja tule Kaapelille inspiroitumaan!

1. Jokainen kerää omista lähtökohdistaan

Kannattaa miettiä, miksi haluaa kerätä taidetta. Omaksi iloksi, lapsille, vai sijoituksena? Jokainen keräilijä kerää taidetta omista lähtökohdistaan. Taideteollinen taide ja taidekäsityö eivät välttämättä ole ainoastaan taidetta, vaan myös käyttötavaraa. Lasinkeräilijä esimerkiksi voi pitää lähtökohtanaan vain käyttölasin keräämistä, koska silloin kokoelmalla on myös käyttöarvoa.

2. Keskity yhteen materiaaliin tai aiheeseen

Haluatko kerätä lasia, keramiikkaa, vai taidetta yleensä? Keräilijät ovat usein fokusoituneet juuri yhteen materiaaliin, esimerkiksi lasiin. Jotkut taas keräävät tiettyä teemaa, kuten tiettyyn eläimeen liittyviä teoksia, tai ovat erikoistuneet vaikkapa nuorten kykyjen teoksiin. On helpompi keskittyä aluksi yhteen kapeaan alueeseen. Näin keräily ei rönsyä, kokoelman kartuttaminen on hallitumpaa ja kerättävä aines aikaa kestävämpää.

3. Kokoelma on aina kerääjänsä näköinen

Trendit vaihtuvat, eikä keräilijän kannata kerätä taidetta trendin mukaan. Trendikäs taide voi olla muuta kalliimpaa, mutta trendien mentyä ohi saattaa se menettää arvonsa. Luota omaan makuusi ja uskalla tutustua taiteeseen. Näin kokoelmasta tulee sinun näköisesi.

4. Tutustu aiheeseen ja seuraa alaa

Aloittelevan keräilijän kannattaa aina ensimmäisenä tutustua aiheeseensa. Käy näyttelyissä, tutustu tekijöihin ja seuraa julkaisuja. Näin kartutat omaa tietämystäsi. Myös museokokoelmiin tutustuminen kannattaa aina. Vaikka keräisit uutta tekstiilitaidetta, on aina hyvä tietää myös tekstiilitaiteen historiasta.

5. Taide on myös sijoituskohde

Laadukas taide kasvattaa arvoaan. Muista kuitenkin, että nykytaidetta saa hyvin harvoin myytyä eteenpäin ensimyynnin hintaan. Arvo kasvaa vasta pitkän ajan kuluessa.

Vinkit antoivat Ornamon Teosmyynnin galleristi Clarice Finell ja Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto.  

Ornamon Teosmyynti 2019 Helsingin Kaapelitehtaan Puristamossa (Tallberginkatu 1 C) 9.–17.3.2019. 
Avoinna arkisin klo 12–18, la–su klo 11–17. Vapaa pääsy.

Missä mennään, uniikki design ja taidekäsityö? Tutustu Teosmyynnin helmiin Clarice Finellin opastuskierroksella sunnuntaina 10.3., keskiviikkona 13.3. ja sunnuntaina 17.3. klo 12 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi.