Galleria Lokal sai muotoilun valtionpalkinnon

Katja Hagelstam on valokuvaaja, kuraattori ja galleria Lokalin galleristi.
Katja Hagelstam on valokuvaaja, kuraattori ja galleria Lokalin galleristi.

Muotoilun valtionpalkinto 2017 on myönnetty galleria Lokalille, joka esittelee taideteollisuutta ja muotoilua. Gallerian vetäjänä toimii Katja Hagelstam.

Ornamon jäsen Hagelstam on valokuvaaja, kuraattori ja galleria Lokalin johtaja. Hagelstam oli kuratoimassa Ornamon ja Designmuseon juhlanäyttelyä Enter and Encounter – Kutsu huomiseen – osana kuuden hengen kuraattoriryhmää. Hän on ollut mukana myös Ornamon taiteen markkinatutkimuksen asiantuntijaryhmässä.

Lokal puolestaan on Helsingin sydämessä sijaitseva suomalaisen taiteen, muotoilun ja taidekäsityön kodikas esittelypaikka ja konseptiliike.

Muotoilua ja taideteollisuutta esittelevää galleriatoimintaa on Suomessa niukasti. Galleria ja Hagelstam ovat ansiokkaasti edistäneet muotoilun ja taideteollisuuden asemaa omalla toiminnallaan, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö palkintoperusteluissaan.

Palkintoraadin mukaan helsinkiläinen Lokal-galleria on viiden vuoden aikana tuonut esille laadukasta suomalaista muotoilua, taidetta ja taideteollisuutta yllättävien yhdistelmin ja mielenkiintoisella ja raikkaalla tavalla.

Esimerkiksi gallerian teemoittain kootut ryhmänäyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Yksi näyttelyistä on omistettu nuorille, alle 30-vuotiaille, uraansa aloittaville tekijöille. Näyttelyissä yhdistetään esimerkiksi typografiaa designiin ja taideteollisuuteen ja tuodaan esille rehellistä kädentaitoa, jolloin syntyy mutkattomia ja kiinnostavia kokonaisuuksia.

Elokuvataiteen valtionpalkinnon sai foley-artisti Heikki Kossi. Kuvataiteilija Jyrki Siukonen palkittiin kuvataiteen valtionpalkinnolla, valokuvataiteilija Jari Silomäki valokuvataiteen valtionpalkinnolla ja kuvittaja, kuvataiteilija Jenni Tuominen kuvitustaiteen valtionpalkinnolla.

Mediataiteen hyväksi uraauurtavaa työtä tehnyt Minna Tarkka sai mediataiteen valtionpalkinnon. Arkkitehtuurin valtionpalkinto jaettiin arkkitehti Anssi Lassilalle.

Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Ministeri Sampo Terho jakoi valtionpalkinnot 8. joulukuuta Helsingissä.