Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valitsi Ornamo-palkinnon voittajan

Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valitsee Ornamo-palkinto 2016 -voittajan. Kuva: Aimo Katajamäki
Sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valitsee vuoden 2016 Ornamo-palkinnon voittajan. Kuva: Aimo Katajamäki

Itsekin lukuisia palkintoja niittänyt sisustusarkkitehti Simo Heikkilä valitsi Ornamo-palkinnon voittajan vuonna 2016. Heikkilän mielestä Saana Sipilän ja Olli Sallisen, Pasi Pennasen ja Pirjo Kääriäisen ajatuksia ja tekoja ohjaa innovatiivisuus, joka soveltuu vastuulliseen teolliseen tuotantoon.

Minkälainen muotoilu jää mieleen?

‒ Vaikutuksen tekevät ajattomat pitkäikäiset ja helppokäyttöiset esineet. Taitavan kädenjäljen huomaa aina. Vaikuttavuutta lisää, kun esineen ahkerasta käytöstä tullut patina kertoo eletystä elämästä.

Mitä ajattelet tekstiiliyritys Saanasta ja Ollista?

‒  Saana Sipilä ja Olli Sallinen yhdistävät raikkaasti paikallisesti tuotettuja ja hyväksi koettuja materiaaleja kansanperinteestä tutunoloisiin kuoseihin. Väriskaala vaikuttaa hienostuneelta ja hillityt kuvioinnit ovat omiaan auttamaan harmonisten interiöörien toteutuksessa. Povaan heidän tuotteilleen myös kansainvälistä menestystä.

Kuinka näet pitkän linjan tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäisen uran?

‒  Pirjo Kääriäinen on vahva tulevaisuuteen katsovien biomateriaalien sitkeä kehittäjä, joka ymmärtää myös uusien brändien merkityksen. Kääriäinen muistuttaa myös usein, kuinka tärkeää on pitää sana taide mukana tuotekehittelyn sanastossa. Hän on opettajana erittäin innostava. Kääriäinen on saanut lukuisat tekstiiliopiskelijat ymmärtämään uusien rohkeiden avausten merkitys sekä paikallisesti että globaalisti ihmistä itseään unohtamatta.

Ajatuksiasi automuotoilija Pasi Pennasesta?

‒  Pasi Pennanen on johdonmukaisesti kouluttanut itsensä kysytyksi automuotoilijaksi. Hänen kädenjälkensä sarjatuotantoautoissa on levinnyt laajalle. Pennanen omaa harvinaisen vahvan plastisen muototajun, joka on kulminoitunut hänen uusimmassa Toroidion-projektissaan. Sähköautot ovat jo tätä päivää, mutta Pasi Pennanen on pitkäjänteisyydellään ja automaailmaa kohahduttaneella teknisellä innovaatiollaan ottanut valtavan loikan. Se kertoo selkeästi, että täälläkin vielä osataan, kunhan uskalletaan.

Kuka?

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Simo Heikkilän monipuolinen ura on jättänyt jälkensä erityisesti suomalaisen kalustesuunnittelun perinteeseen. Heikkilä aloitti työnsä Marimekolla myymäläsisustusten ja näyttelyiden suunnittelijana. Omassa studiossaan hän on työskennellyt vuodesta 1971 sisustusten, näyttely- ja huonekalusuunnittelun sekä tuotemuotoilun parissa. Heikkilä on erityisen tunnettu puisten huonekalujen suunnittelijana.  Hän on toiminut mm. Aalto-yliopiston Puustudion johtajana. Huonekalusuunnittelun professorina samassa korkeakoulussa Heikkilä on kouluttanut tulevia suunnittelijoita ekologiseen ja käytännölliseen materiaalien käyttöön ja lähituotantoon.