Kaupunki kuin karkki

Olo n:o 22 by Pasi Karjula and Marko Vuokola at Hietalahti water front, Helsinki. Photo: Panoramio

Kauneus on katsojan silmissä. Esteettisesti kiinnostava kaupunki voi syntyä vaikkapa liikennevälineen sulavasta muodosta, rantaviivan vehreydestä tai uuden ja vanhan kaupunkimiljön kiinnostavasta kohtaamisesta.  Tietokirjailija, järjestövaikuttaja ja jazz-artisti kertovat mikä heitä ilahduttaa kaupunkimaisemassa.  

Eveliina Talvitie. Kuva: Minna Kurjenluoma.

Eveliina Talvitie. Kuva: Minna Kurjenluoma.

”Kirkas oranssi ja sulava muoto ilostuttavat”

Eveliina Talvitie, tietokirjailija ja viestintäosaaja

Hietalahden ranta, Helsinki
Ilahdun joka kerta, kun kuljen Hietalahden sataman tuntumassa ja silmiin osuu Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan suunnittelema Olo 22 -teos. Peilimäiset, eri puolille rantaa ripotellut teräskuulat ovat ympäristössä kuin kotonaan. Ne erottuvat sekä hämmästyttävät uudestaan ja uudestaan.

Metro, Helsinki
Kuljen töihin metrolla, Börje Rajalinin ja Antti Nurmesniemen yhteistyönä syntynyt design ilostuttaa joka päivä. Kirkas oranssi ja sulavat muodot. Hyvä yhdistelmä. ”Maailmallakin” noteerattu.

Moottoritie, Turku–Helsinki
Taiteilija Alvar Gullichsenin Posankka Turkuun johtavan moottoritien varressa naurattaa joka kerta.

Tokoinranta, Helsinki
Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltta Tokoinrannassa on kaunis ja mielenkiintoinen syntyessään ikään kuin uudestaan ja uudestaan joka vuosi.

Café Aalto, Helsinki
Arkkitehti Alvar Aallon suunnitteleman Akateemisen kirjakaupan Aalto-kahvila toisessa kerroksessa. Siinä on jotain ikuisen kaunista. Toivottavasti säilyttävät ennallaan. Ympäristössä vanhan ja uuden pitää kulkea toisiaan kunnioittavasti rinnakkain.

Tuija Brax. Kuva: Tapani Romppainen

Tuija Brax. Kuva: Tapani Romppainen

”Kaunis kaupunkipuisto edistää sydänterveyttä” 

Tuija Brax, Sydänliiton pääsihteeri

Keskuspuisto, pääkaupunkiseutu
Metsälän reunassa on uusi hulevesien imeytysalue, joka on ympäristöarkkitehtuurin avulla tehty kauniiksi keidasmaiseksi taidekokemukseksi. Pyöräilen siitä ohi lähes päivittäin, on hauska nauttia kekseliäästä estetiikasta sekä ekologisesta kaupunkivesien puhdistusratkaisusta.

Kaivopuisto, Helsinki
Tutkimusten mukaan kaunis kaupunkipuisto edistää sydänterveyttä samankaltaisesti kuin metsässä kävely. Helsingissä on lukuisia puistoja, joissa sydänterveyttä voi edistää nauttimalla samanaikaisesti puutarhan sekä julkisen taiteen rauhoittavasta voimasta. Yksi suosikeistani on kuvanveistäjä Pekka Jylhän Odotus-patsas Kaivopuistossa.

Hernesaaren ranta, Helsinki
Helsinki on Itämeren tytär – on hienoa, että rannoillemme syntyy uusia kaupunginosia, jotka heijastavat taiteessakin aikansa estetiikkaa. Hernesaaren rantapuiston vesialtaassa ja pitkin rantaa jatkuva teos ruokkii mielikuvitusta ja kaukokaipuuta kuvitteellisilla saarillaan tai mantereillaan.

Timo Lassy. Kuva: VHS

Timo Lassy. Kuva: VHS

”Pienet hullut ideat tekevät kaupungista omaleimaisen”

Timo Lassy, jazz-artisti

Raitiovaunupysäkit
Helsingin Kampissa pysähdyn katsomaan Stefan Lindforsin suunnittelemia ratikkapysäkkejä, jotka ovat virkistävää vaihtelua genressään. Mielelläni näkisin erilaisia pysäkkejä muuallakin. Ne ovat sellaisenaan hyvä maamerkki ja luovat alueelle heti oman muistettavan tunnelmansa.

Crusellinsilta
Treenikämppäni on Kaapelitehtaalla ja kuljen usein Crusellinsiltaa pitkin. Vaikka silta ylittääkin vain pienen kanavan, niin se on isohko hyppäys, joka yhdistää vanhan tehdasmiljöön ja yhden Helsingin uusimmista asuinalueista. Erittäin suositeltava kävelyreitti ja alue kokonaisuutena.

Vanhat (lippa)kioskit
Helsingissä on vielä säilynyt muutamia vanhoja kioskeja mm. Esplanadilla, Punavuoressa ja Töölössä. Valitettavasti ne eivät ole kaikki aktiivisessa käytössä, sillä nehän ovat kuin karkkia itsessään.

Salakauppa
Tämä postitalon edessä oleva pieni laatikko on juuri sellainen hauska idea, joita kaipaan Helsinkiin lisää.

Viiskulman tilataidepuutarha
Yksi Helsingin pienimmistä puutarhoista kukoistaa Viiskulmassa. Levykauppias Emu Digeliuksesta on jo useamman vuoden huolehtinut pienestä vesipostinkannen ympärille kasvaneesta puutarhasta. Puutarha on vain noin 10cm halkaisijaltaan ja sijaitsee keskellä isoa risteystä.

Teksti: Meri Eskola