Muotoilijat ja taiteilijat mukana rakentamassa Ars Longa -senioritaloa

Erna Aaltosen teos Adrian, 2017 on yksi mesenaatti.me -kampanjan vastikkeista. Kuva: Johnny Korkman.
Erna Aaltosen teos Adrian, 2017 on yksi mesenaatti.me -kampanjan vastikkeista. Kuva: Johnny Korkman.

Kalasatamaan on rakenteilla Ars Longa -senioritalo, jossa eri alojen taiteilijat, kirjailijat ja muotoilijat voivat asua, jatkaa taiteellista työtään ja kohdata yhteisössä kollegoita. Muotoilijoille ensimmäinen, uraauurtava hanke kehittää taidealan yhteisöllistä asumista. Hankkeessa ovat mukana Ornamon senioritaloyhdistys, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Suomen Kirjailijaliitto ja Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto.

Ornamon senioritaloyhdistys on nyt käynnistänyt mesenaatti.me:ssä joukkorahoituskampanjan, jolla kasvatetaan muotoilijoiden omarahoitusosuutta ja siten muotoilijoiden ja taideteollisen alan taiteilijoiden käyttöön tulevien asuntojen määrää.

Hankkeen ainutlaatuisuuden ja tärkeyden ovat huomanneet nimekkäät muotoilijat ja taiteilijat, jotka ovat lahjoittaneet teoksiaan ja osaamistaan rahoituskampanjaan. Mukana ovat jo Erna Aaltonen, Åsa Hellman, Katy Hertell, Laura Isoniemi, Merja Keskinen, Veera Kulju, Elina Liikanen, Outi Martikainen, Soile Paasonen, Inni Pärnänen, Päivi Rintaniemi, Johanna Rytkölä, Johanna Suonpää, Satu Syrjänen ja Kati Tuominen-Niittylä.

Ornamon senioritaloyhdistyksen puheenjohtaja Ulla-Maija Vikmanin mielestä tämä osoittaa yhteisöllisyyttä ja pitkänäköisyyttä taiteilijayhteisössä. “On ollut hienoa nähdä, kuinka niin monet muotoilijat ja taiteilijat ovat ottaneet tämän asiakseen ja lähteneet mukaan rakennustalkoisiin”, Vikman sanoo.

“Harvoin pääsee näin suoraan ja konkreettisesti vaikuttamaan kollegoiden tulevaisuuden asumiseen. Totta kai halusin antaa omaa osaamistani yhteiseen hyvään”, perustelee mukaan lähtenyt muotoilija Inni Pärnänen osallistumistaan.

Senioritalo valmistuu vuoden 2020 alussa Helsingin Kalasatamaan kaupungin vuokratontille, ja se on ARAn tukemaa asuntotuotantoa. Vuokrataloon tulee 56 asuntoa ja monipuoliset yhteistilat. Alustava kustannusarvio on n. 9,4 miljoonaa euroa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Hannunkari-Mäkipaja.

Lisätiedot: Kirsi Kivivirta, o​rnamon.senioritaloyhdistys@gmail.com,​ +358 50 543 3735

www.ornamo.fi/fi/projekti/taiteen-ja-muotoilun-senioritalo-ars-longa
mesenaatti.me/senioritalo