Näin Ornamo palvelee

Apua tekijänoikeusasioissa

”Vuosia jatkuneen jäsenyyden jälkeen Ornamo tuli minulle todella läheiseksi vasta tekijänoikeuskiistan kautta. Alun perin laadin Ornamon lakimiehen avulla sopimuksen suunnittelemani Ragamuf-tuoliryijyn valmistuksen aloittamiseksi. Olimme yhteistyökumppanini kanssa päätyneet ratkaisuun, jossa luovutan hänelle käyttöoikeuden alkaa valmistaa suunnittelemiani tuoliryijyjä.

Tuote sai loistavan vastaanoton ja hyvin pian yhteistyökumppanini halusi alkaa hoitaa asioita ilman minua. Jouduin ristiriitatilanteeseen, sillä kumppanini rikkoi sopimustamme monessa kohtaa. Prosessista oppineena ymmärrän, ettei oikeus kaikista yrityksistä huolimatta aina toteudu. Tuntui kuitenkin hyvältä tietää yrittäneensä kaikkensa ja toimineensa oikein ja rehellisesti. Kaiken paineen keskellä oli ihanaa saada tukea kollegoilta, omalta asianajajalta ja Ornamosta. Ornamon tukema #loveoriginal -kampanja on tullut tarpeeseen ja on hyvä työväline kopioiden osoittamisessa.”

Tuula Pöyhönen, suunnittelija

Mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen

”Ilman Ornamon jäsenyyttä en olisi aloittanut opiskelua Markkinointiinstituutissa, mikä on ollut antoisaa. 12 vuoden muotoilualan yrittäjätaipaleen marinoimana Ornamon ja Markkinointi-instituutin järjestämä Luovien alojen liiketoimintakoulutus kuulosti niin houkuttelevalta opintokokonaisuudelta, että päätin uteliaisuuttani heittäytyä. Toki motiivina oli oppia myös syvemmin liiketaloudesta, sillä omat oppini rajoittuvat pitkälti 90-luvun teollisen muotoilun laitokselle.

Oman mukavuusalueen laajentaminen oli sekin kiikarissa, sillä kiinnostus liiketalouteen on herännyt syvemmin vasta oman yrittäjyyden myötä. Koulutus on pakottanut pohtimaan yrittäjyyden ja ammatti-identiteetin motiiveja, tavoitteita ja toimintaa. Kevyt kyseenalaistaminen ja sparraus ovat perustekijöitä, jotka arjen pyörityksessä usein jäävät taka-alalle. Oman toiminnan peilaaminen muiden opiskelijoiden toimintaan ja vertaistuki ovat myös tärkeitä opiskelun tuomia positiivisia elementtejä, josta ammentaa energiaa.”

Risto Granlund, teollinen muotoilija, muototalo bravoon muotoilujohtaja ja perustajaosakas

Henkilökohtaista neuvontaa budjetin laatimisessa

”Otin viime syksynä yhteyttä Ornamon asiantuntijaan, koska kaipasin apua julkisen teoksen budjetin suunnittelussa. Olin ensimmäistä kertaa tällaisen tehtävän äärellä, ja olin epävarma osaisinko ottaa kaikkea mahdollista huomioon suuren ja pitkäkestoisen hankkeen budjetin laatimisessa. Tapaamisessa kävimme läpi tulevaa projektiani, ja aivan konkreettisesti arvioimme ja laskimme kuluja sekä huomioon otettavia veroja ja niiden osuuksia.

Sain hyvin paljon arvokasta tietoa julkisen taiteen toteuttamisesta taiteilijan näkökulmasta. Uskon, että ilman tapaamista olisin hinnoitellut esimerkiksi oman työni osuuden liian matalaksi, enkä olisi välttämättä osannut huomioida tiettyjä kuluja työskentelyn aikana. Tapaamisesta oli siis suuri hyöty, ja koen että se oli erittäin hyvää henkilökohtaista jäsenpalvelua.”

Laura Pehkonen, keramiikka- ja kuvataiteilija