Ornamo Award juryssa mukana muotoilun ja pääomasijoittamisen ammattilaiset

Jury

Muotoilun uusi tunnustuspalkinto nostaa esille vuosittain muotoilun kärkijoukon. Ornamo Award -palkinnon saajat valitsee jury, jossa vuonna 2022 mukana ovat muotoilun ja pääomasijoittamisen ammattilaiset. 

Juryyn kuuluvat Ornamon hallituksen puheenjohtaja Katja Soini (Muotoilujohtaja, Vahanen / Afry Oy), Pirjo Kääriäinen (Professori ja suunnittelija, Aalto-yliopisto), Outi Ugas (Muotoilija, Positive Impact), Tapani Jokinen (Strateginen kiertotalouden konsultti, Tapani Jokinen Design) ja Lauri Kokkila (Osakas, Inventure Oy).

Juryssa mukana

Katja Soini kuva Vesa Tyni
Katja Soini. Kuva: Vesa Tyni

Katja Soini
Muotoilujohtaja, Vahanen-yhtiöt, Afry
Hallituksen puheenjohtaja, Ornamo

Katja Soini on Vahanen-yhtiöiden muotoilujohtaja, jolla on pitkä kokemus strategisista muotoilutehtävistä. Soini on koulutukseltaan teollinen muotoilija ja taiteen tohtori. Soini tuo Ornamoon mukaansa vahvan kiinnostuksen ja osaamisen ihmislähtöisestä muotoiluajattelusta niin muotoilun kentällä kuin kiinteistö- ja rakentamisen alalla. Tutkijana sekä monipuolisissa muotoilun johtotehtävissä työskennellyt Soini näkee YK:n Agenda 2030 mukaisissa kestävän kehityksen tavoitteissa paljonkin tarttumapintaa Ornamon toiminnan strategisessa kehittämisessä.

Lauri Kokkila
Lauri Kokkila. Kuva. Inventure

Lauri Kokkila
Osakas, Inventure

Lauri tuli Inventurelle harjoittelijaksi vuonna 2015 ja on edennyt yhdeksi European Venture Capitalin nuorimmista osakkaista. Hän keskittyy kestävien resurssien, muodin toimitusketjujen, teknologisten innovaatioiden ja markkinapaikoikkojen uusiin mahdollisuuksiin.Inventuressa Lauri on toiminut Swappien, Umbran, Nordigenin, Material Exchangen ja Stealth Blackin hallituksissa. Lauri on koulutukseltaan tietoverkkojen maisteri Aalto-yliopistosta. Lauri näkee, että kasvuyrittäjyys on nopein sekä tehokkain keino ratkaista ainakin osa ihmiskunnan suurimmista ongelmista. 

Tapani Jokinen. Kuva: TJ Design

Tapani Jokinen
Strateginen kiertotalouden konsultti, TJ Design

Tapani Jokinen on teollinen muotoilija, kansainvälisesti tunnustettu strategisen ja kiertotalouden suunnittelun asiantuntija, joka työskentelee kiertotalouden mukaisten, järjestelmien, ennakoinnin ja tuote- ja palvelumuotoilun parissa. Hän on kansainvälisesti tunnettu monialainen suunnittelija, luova strateginen johtaja ja Circular Designin edelläkävijä, jolla on 25 vuoden laaja kansainvälinen kokemus tuote- ja palvelu muotoilusta, soveltavasta tutkimuksesta ja strategisesta suunnittelusta.

Pirjo Kääräinen. Kuva: Anni Koponen

Pirjo Kääriäinen
Professori, Muotoilu ja materiaalisuus, Aalto-Yliopisto

Pirjo Kääriäinen on tekstiiliteollisuuden edelläkävijä. Hän on mukana vaikuttamassa muun muassa siihen, millaisia tekstiilin ja teknologian yhdistelmiä me tulevaisuudessa pidämme yllämme, ja minkälaisia biomateriaaleihin erikoistuneita yrityksiä nuorten tekstiilisuunnittelijoiden joukoista ponnistaa. Monialaisen CHEMARTS-yhteistyön vetäjänä hänen tavoitteenaan on innostaa tulevia muotoilun ja materiaalitutkimuksen ammattilaisia kehittämään yhdessä tulevaisuuden materiaaleja ja tuoda muotoiluajattelu osaksi tutkimusprosessia

Outi Ugas. Kuva: Positive Impact

Outi Ugas
Vanhempi asiantuntija ja palvelumuotoilija, Positive Impact
Asiantuntija ja partneri, Hiilipörssi

Outissa yhdistyvät “vanhan koulun” käyttäjäkeskeisyys ja esteetön muotoilu, kestävän kehityksen rautainen osaaminen ja digitalisaatiota monipuolisesti hyödyntävän palvelumuotoilijan ihmisläheinen työote ja vuosien kokemus. Tälle alun perin käsityömuotoilijaksi valmistuneelle kognitiotieteilijälle on tavanomaisin muotoiltava materiaali nykyään data ja tietojärjestelmät, tyypillisesti kestävän kehityksen viitekehyksessä käsiteltynä. Työssään hän neuloo, hioo ja hitsaa dataa, siinä missä harrastuksenaan lankaa, puuta ja muita muotoilulle tutumpia materiaaleja.

Muutoksen muotoilijat banneri

Tiedekulma & Livestream: Muutoksen muotoilijat

Vuoden 2022 Ornamo Award -palkintojenjako huipentuu Helsinki Design Weekillä Tiedekulmassa, jossa voittajia haastetaan keskusteluun siitä, miten muutosta muotoillaan ja miten muutoksen muotoilusta tehdään hyvä…
Ornamo Award -logo

Ornamo Award

Ornamo on palkinnut muotoilualan ammattilaisia vuodesta 1981 lähtien. Nykymuotoista Ornamo -palkintoa on jaettu vuodesta 2015 lähtien. Palkinto myönnetään erityisistä ansioista muotoilun osaamisen, kehittämisen tai…