Ornamolainen, tarkista asemasi lakkotilanteessa

Ihmisiä työpöydän ääressä. Yhdellä kädessä kynä ja kortti.

Monet Ornamon jäsenet työskentelevät yrityksissä, joissa noudatetaan työehtosopimusta. Käynnissä on nyt monia työriitoja ja lakkoja eri aloilla. Lakkoavustuksiin voivat olla oikeutettuja ornamolaiset, joilla on Ornamo–TEK -kaksoisjäsenyys. Muotoilijat voivat kuulua myös muiden alojen liittoihin, joita mahdolliset lakkotilanteet koskevat. Koska muotoilualalla ei ole omaa työehtosopimusta, Ornamolla ei myöskään ole omaa lakkokassaa.

Ylemmät toimihenkilöt YTN eli Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö ja Teknologiateollisuus on päässyt sopuun ylempiä toimihenkilöitä koskevassa työriidassa. Keskiviikkona 15.2. ilmoitettu kolmipäiväinen lakko peruuntuu.

Lakon piirissä olisi ollut noin 20 000 ylempää toimihenkilöä. Ornamo–TEK -kaksoisjäsenet kuuluvat YTN:n piiriin. Seuraa ajankohtaista tietoa YTN:n verkkosivuilta.

Lakko koskettaa teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan yrityksiä, joissa työskentelee myös ornamolaisia.

  • Teknologiateollisuuden ala: Venymiskielto 18.1.2023 alkaen kaikkiin alan yrityksiin.  Lakko toteutui noin kymmenessä teknologiateollisuuden sopimusalan yrityksessä 1.-3.2.2023.
  • Suunnittelu- ja konsulttiala: Venymiskielto 18.1.2023 alkaen kaikkiin alan yrityksiin

Venymiskielto tarkoittaa, että ylitöitä ei tehdä, työasioissa ei matkusteta vapaa-ajalla eikä saldoa saa kerryttää. Näin alan työntekijät tekevät vain työsopimuksessa sovitun mittaista työpäivää.

Jos et kuulu liittoon mutta työpaikkasi on lakon piirissä, voit silti osallistua, mutta et ole oikeutettu lakkokorvaukseen.

Huomioi myös, että parhaillaan käynnissä on myös muita aloja ja liittoja koskevia lakkoja mm. konsultti- ja suunnittalualoilla. Seuraa liittosi ja työpaikkasi viestintää.

Neljä neuvoa lakkotilanteisiin Ornamo-Tek -kaksoisjäsenille

  1. Jos työpaikallasi alkaa lakko, voit olla oikeutettu lakkoavustukseen. Ornamo-TEK -kaksoisjäsenenä, tai muun YTN:n alaisen järjestön jäsenenä, voit hakea lakkoavustusta, jos työpaikkasi työehtosopimus kuuluu lakon piiriin ja olet itse osallistunut lakkoon. Jos olet Ornamon jäsen ja haluat liittyä myös TEKiin, ota yhteyttä Ornamon toimistoon: office@ornamo.fi. Lakkoavustuksen voi saada, jos on liittynyt jäseneksi ennen lakon alkamista. Pelkkä työttömyyskassan (esim. KOKO, YTK) kuuluminen ei oikeuta lakkoavustukseen.
  2. Miten lakkoavustusta haetaan? TEK maksaa lakkoavustusta YTN:n hallituksen suosituksen mukaisesti 80 euroa/vuorokausi. Lakkoavustusta voit hakea aikaisintaan lakon viimeisenä päivänä. Voit hakea lakkoavustusta 3.-19.2.2023. Lakkoavustus haetaan YTN:n kautta.
  3. Mistä tiedät, koskeeko lakkovaroitus sinua? Kaikki YTN:n alaisten liittojen jäsenet, kuten TEKin jäsenet, eivät kuulu lakkojen tai venymiskiellon piiriin. Tarkista ajantasainen tilanne YTN:n sivuilta.
  4. Kysy neuvoa oman työpaikkasi pääluottamusmieheltä tai YTN:n neuvonnasta: (31.1.–3.2 klo 9-18 & 6.–7.2. klo 9-15) puh. 09 42727766 tai sähköpostitse (18.1.-7.2. kello 9-15) lakko@ytn.fi.
TEK -logo

Ornamo-TEK -kaksoisjäsenyys

Voinko liittyä Tekin jäseneksi?Esimerkiksi teollisuudessa, suunnittelutoimistoissa tai ohjelmisto- ja digialan yrityksissä palkansaaja-asemassa työskentelevät Ornamon jäsenet voivat liittyä Ornamo-TEK-kaksoisjäseniksi.Lisäksi opiskelevat Ornamon jäsenet Aalto-yliopiston taiteiden ja…
Sivu
20.08.2021