Ornamolainen, tarkista asemasi lakkotilanteessa

Monet Ornamon jäsenet työskentelevät yrityksissä, joissa noudatetaan työehtosopimusta. Muotoilualalla ei ole omaa, kaikkia palkansaajina työskenteleviä muotoilijoita koskevaa työehtosopimusta. Sen sijaan työpaikoilla noudatetaan esimerkiksi arkkitehtisuunnittelualan ja ICT-alan sopimuksia sekä monia muita sopimuksia. Koska muotoilualalta puuttuu työehtosopimus, Ornamolla ei myöskään ole omaa lakkokassaa. Lakkoavustuksiin voivat olla oikeutettuja ornamolaiset, joilla on Ornamo–TEK -kaksoisjäsenyys.

Monet työehtosopimukset ovat alkuvuonna katkolla. Ylemmät toimihenkilöt YTN eli Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö neuvottelee tällä hetkellä esimerkiksi arkkitehtisuunnittelualan, ICT-alan, teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksista. Ornamo–TEK -kaksoisjäsenet kuuluvat YTN:n piiriin. Koska työehtosopimusneuvottelut ovat viivästyneet, monilla aloilla on turvauduttu myös lakkoihin. YTN:n neuvotteluissa energia-alalle on julistettu ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto alkaen 1.2. Muilla sopimusaloilla ei tammikuun lopussa ole meneillään painostustoimia. YTN korostaa, että työehtosopimukset pyritään saavuttamaan neuvottelemalla. Esimerkiksi suunnittelu- ja konsulttialan työehtosopimuksesta neuvotellaan seuraavan kerran 3.2.

Neljä neuvoa lakkotilanteisiin:

  1. Jos työpaikallasi alkaa lakko, voit olla oikeutettu lakkoavustukseen jos olet sekä Ornamon että TEKin jäsen. Ornamo–TEK -kaksoisjäseneksi tulee liittyä erikseen.  Jos haluat liittyä myös TEKiin, ota yhteyttä Ornamon toimistoon: office@ornamo.fi. Lakkoavustuksen voi saada, jos on liittynyt jäseneksi ennen lakon alkamista. Lue lisää täältä.
  2. Jos olet Ornamo-TEK -kaksoisjäsen, voit hakea lakkoavustusta ansionmenetyksistä, jos työpaikkasi työehtosopimus kuuluu lakon piiriin ja jos olet itse osallistunut lakkoon. Lakkoavustus haetaan YTN:n kautta. Olitko lakossa joulukuussa? Jos et hakenut lakkoavustusta, voit tehdä sen vielä 4.-10.2. välisenä aikana täältä.
  3. Mistä tiedät, koskeeko lakkovaroitus sinua? Tarkista tilanne YTN:n sivuilta. Esimerkiksi energia-alalla alkaa lakko 1.2. tietyissä yrityksissä. Kaikki YTN:n alaisten liittojen jäsenet, kuten TEKin jäsenet, eivät kuulu tämän lakon piiriin. Ylemmät toimihenkilöt tekevät lakkotaloissa töitä normaalisti omissa työtehtävissään. Mikäli henkilöt ovat toimihenkilötehtävissä ja kuuluvat näin ollen lakon piiriin, YTN:n liittojen jäsenten oletetaan osallistuvan lakkoon.Tilanne on sama myös muiden painostustoimien, kuten ylityökiellon osalta. Mikäli jäsen kuuluu vastaavan työehtosopimuksen piiriin, painostustoimet koskevat myös häntä. Lakkoon kuuluvien työehtosopimusten piirissä oleville ja lakkoon osallistuville jäsenille maksetaan lakkoavustus, vaikka kysymyksessä ei ole YTN:n julistama lakko. Jos siis työskentelet toimihenkilötehtävissä esimerkiksi energiateollisuudessa lakkoon julistetuissa tehtävissä ja osallistut lakkoon, saat lakkoavustuksen. Jäsenet hakevat lakkoavustusta kulloisenkin lakon jälkeen YTN:n lakkojärjestelmän kautta.
  4. Voit aina kysyä neuvoa myös YTN:n neuvonnasta: päivystyspuhelin (ma-pe klo 9-15)  040 352 3671 ja  lakko@ytn.fi.