Ornamon maaliskuu: Teosmyynti ylsi ennätystulokseen, luovan talouden edistämisen vaalitavoitteet julki

Luovan talouden edistämisen vaalitavoitteet 2019-2023
Luovan talouden edistämisen vaalitavoitteet 2019-2023

Maaliskuun kohokohta: Ornamo julkisti luovan talouden edistämisen vaalitavoitteet, joilla muotoilu valjastetaan digitalisaatioon, ilmastonmuutokseen ja uuteen työhön liittyvien haasteiden ratkaisuun.

Ornamo julkisti hallitusohjelmatavoitteensa: Tehdään Suomesta luovan talouden kärkimaa

Ornamo julkisti maaliskuussa hallitusohjelmatavoitteet, joilla Suomesta tehdään johtava luovan talouden maa. Jotta muotoilu- ja taideala voi tukea yhteiskunnan kehitystä, tarvitsemme luovaa taloutta kiihdyttäviä rakenteita ja esteiden poistamista. Tällaisia ovat nykyistä toimivammat rahoitusinstrumentit pienille muotoiluyrityksille, tki-tuen nostaminen neljään prosenttiin, muotoilun ja luovan suunnittelun sisällyttäminen monialaiseen innovaatiotoimintaan sekä nykyistä innovatiivisempi julkisten hankintojen strategia, joka ei sulje pois yrityksiä. Lue lisää Ornamon hallitusohjelmatavoitteista

Taidekauppa kävi vilkkaasti Teosmyynnissä

Ornamo järjesti 9.–17.3. Teosmyynnin Helsingin Kaapelitehtaalla. Myyntinäyttelyyn osallistui tällä kertaa ennätykselliset 143 ornamolaista taiteilijaa, ja tapahtuma teki kaikkien aikojen myyntiennätyksen. Yksityisasiakkaiden osuus kasvoi voimakkaasti. Lue lisää Teosmyynnin tuloksesta ja parhaiten myyneistä taiteilijoista.

Norjalainen kuraattori Randi Grov Berger vieraili Helsingissä etsimässä tuleviin näyttelyihinsä taiteilijoita, jotka käsittelevät teoksissaan luontoa sekä ympäristökysymyksiä. Lue hänen vaikutelmiaan Teosmyynnistä verkkoartikkelistamme. Kysyimme myös kolmelta Teosmyynnin taiteilijalta heidän motiiveistaan tehdä taidetta ja yleisöistään. Lue artikkeli

Muotoilu ja taide aiempaa vahvemmin esillä ROTI-raportissa

Maaliskuussa julkistettu Rakennetun omaisuuden tila ROTI on joka toinen vuosi ilmestyvä puolueeton asiantuntijoiden arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Ornamosta mukana on ollut asiantuntija Anna Rikkinen. ROTI-selvityksessä oli toista kertaa mukana paneeli, joka arvioi arkkitehtuurin, suunnittelun, muotoilun ja taiteen roolia rakennetussa ympäristössä. Rakennetun ympäristön merkitys ekologialle, taloudelle ja ihmisen hyvinvoinnille ymmärretään entistä paremmin. Tämä näkyy korkeatasoisen arkkitehtuurin, suunnittelun ja ympäristötaiteen tuottaman lisäarvon tunnistamisena. Lue lisää

Ornamo Small Talk pureutui Suomi-muotiin

Ornamon MUOTI-intressiryhmä järjesti Helsingin Kämp Gardenissa keskustelutilaisuuden, jossa puhuttiin Suomi-muodin kansainvälistymisestä.  Kämp Gallerian 2. kerros konseptoitiin viime syksynä suomalaisen muodin keskukseksi, minkä jälkeen koko kauppakeskuksen kävijämäärä on kasvanut viidenneksellä. Projektista kertoivat Gardenin konseptin luojat Martta Louekari ja Miia Koski Juni Communication & Productionista, jotka valottivat myös Firenzen Pitti Uomo -messujen merkitystä muotibrändien rakentamisessa. Keskustelua veti Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä.

Vaikutamme EU:n mallioikeuslainsäädäntöön

EU:n komissiolla on käynnissä julkinen kuuleminen liittyen EU:n mallioikeuslainsäädännön muutostarpeisiin. Ornamon lakimies Jussi Ilvonen kokosi blogikirjoitukseen asioita, joihin vastatessa kannattaa kiinnittää huomiota. Ornamo jättää myös itse lausunnon mallioikeuslainsäädännön ongelmakohdista. Vastausaikaa on 15.4. saakka. Koulutimme maaliskuussa myös jäseniämme palveluiden suojaukseen liittyen. Palveluiden suojaamisen merkitys ja mahdollisuudet tunnetaan toistaiseksi huonommin kuin tuotteiden suojaus.

Kommentoimme taiteilija-allianssiselvitystä: Tukea muotoilun epävarmoihin työmarkkina-asemiin

Jätimme maaliskuussa lausunnon Taiteilija-allianssi Suomeen -selvitykseen. Pidämme uutta taiteilijoiden työllistymisen tukimuotoa tervetulleena ja toivomme, että myös muotoilun ja taidekäsityön epävarmoja työmarkkina-asemia tuetaan. Ornamon ja muiden lausunnonantajien kommentit voi lukea täältä.

Sisustusarkkitehdit SIO:n juhlavuosi jatkuu tapahtumilla

Sisustusarkkitehdit SIO järjesti maaliskuussa yhteistyössä Cadpoolin kanssa koko päivän koulutuksen tietomallipohjaisesta tilasuunnittelusta. SIO julkisti myös 70-vuotisjuhlavuotensa iltapäiväseminaarin ohjelman. Design & Spaces without borders -seminaari järjestetään 23.5. ja on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma.

Poimintoja kevään koulutuskalenterista

Loppukevään aikana käsittelemme kiertotalouden mukaista vastuullista vaateteollisuutta, IPR-strategian laadintaa sekä kilpailukieltoja ja salassapitoa työsuhteessa, annamme vinkkejä, miten muotoilija ja taiteilija löytää töitä ja otamme projektit haltuun.

Tämä on Ornamon kooste kuluneen kuukauden kuulumisista. Kerromme aina kuun viimeisenä torstaina, mitä kaikkea Ornamossa tapahtuu joka kuukausi.

#ornamotekisentaas
#vainornamonjutut