Pohjoismaiseen designiin ihastunut Etelä-Kiina avaa ovia suomalaiselle muotoilulle

Pohjoismainen muotoilu on viime vuosina nostanut statustaan myös Kiinassa. Etelä-Kiina on Kiinan teollisen muotoilun ja huonekalumuotoilun keskeisimpiä alueita. Muotoiluosaamisen kysyntä kasvaa edelleen, ja Suomen hyvä maine Kiinassa on tunnettu myös muotoilun alalla. Kiinassa on arviolta kolme miljoonaa tehdasta ja 40 miljoona yksityisyritystä, jotka tarjoavat laajoja mahdollisuuksia muotoilijoille. Esimerkiksi Etelä-Kiinassa sijaitsevassa Foshanissa (Kiinan seitsemänneksi suurin kaupunki BKT:lla mitattuna), on maailman suurin tukkukauppakeskittymä huonekaluille ja valaistustarvikkeille. Business Finland yhteistyössä Ornamon kanssa haluaa kutsua suomalaisia suunnittelijoita ja muotoilijoita mukaan Etelä-Kiinassa järjestettäviin markkinointitapahtumiin.

Shenzhen Creative Week & International Furniture Exhibition

Viime vuoden maaliskuussa 19–22.3.2017 viisi suomalaista muotoilijaa: Tapio Anttila, Jonas Hakaniemi, Mikko Laakkonen, Mika Tolvanen ja Julie Tolvanen, muodostivat yhdessä ”Finnish Lifestyle Pavilion” -alueen Shenzhen Creative Week & 32nd Shenzhen International Furniture -messuilla. Suomalaiset muotoilijat saivat useita tilauksia kiinalaisilta yrityksiltä ja nostivat suomalaisen huonekalumuotoilun tunnettuutta Etelä-Kiinassa.

Shenzhen Creative Week & International Furniture Exhibition (SZCW) on vuosittainen tapahtuma. Tänä vuonna maaliskuussa suomalaiset muotoilijat Tapio Anttila, Jonas Hakaniemi, Elina Helenius ja Saara Renvall luovat messualueelle kokonaisuuden nimellä “Finnish Forest”. Suomen suurlähettiläs Kiinassa, Jarno Syrjälä, osallistuu messujen avajaisiin. CreaDesign Oy:n toimitusjohtaja, Hannu Kähönen toimii messuilla järjestettävän muotoilukilpailun arvovaltaisena tuomarina. Vuonna 2019 SZCW -messut tuplaavat kokonsa, kun messut siirtyvät Shenzhenin uuteen messukeskukseen. Vuoden 2019 messuille toivotaan osallistuvan lisää suomalaisia huonekalu-, tekstiili- ja kodin sisustustuotteiden muotoilijoita, rekisteröityminen tulee tehdä noin puoli vuotta etukäteen eli syyskuussa 2018.

Shenzhen Creative Week 2017- Finnish Lifestyle Pavilion, Kuva: Shirlie Li

Paikalliset organisaatiot yhteistyössä suomalaisten toimijoiden kanssa

Suomalaisen muotoilijan ei tarvitse aloittaa toimintaa Etelä-Kiinassa tyhjästä, sillä Suomella on alueella hyvä yhteistyöverkosto muotoilun alalla. Business Finland (ent. Finpro ja Tekes) sekä Team Finland -verkosto ajavat suomalaisen muotoilun edistämistä Etelä-Kiinassa. Business Finlandilla on Etelä-Kiinassa hyvät suhteet kolmeen merkittävään paikalliseen toimijaan, Shenzhen Furniture Association -yhdistykseen (SZFA), Shenzhen Industrial Design Association -yhdistykseen  (SIDA ) sekä Canton Fair Product Design & Trade Promotion Centre (PDC) -yritykseen.

Kuva 1 SZFA, Team Finland toimijoita sekä suomalaiset muotoilija vuoden 2017 SZCW, kuva: SZFA

Shenzhen Furniture Association

SZFA perustettiin vuonna 1986, ja yhdistyksellä on yli 1 000 jäsenyritystä. SZFA on tehnyt pitkään yhteistyötä suomalaisten tunnettujen suunnittelijoiden kanssa, muun muassa SZFA: n toimistotalo ja osa toimistokalusteista on suomalaisen Yriö Kukkapuron suunnittelemia.

Business Finland GZ ja Hannu Kähönen SZFA päätoimistolla. Marraskuussa 2017, kuva: Shirlie Li

SIDA- Shenzhen Industrial Design Association ja Sino-Finnish Design Park

SIDA perustettiin vuonna 2008 ja sen kaikki hankkeet ovat Shenzhenin hallituksen rahoittamia. SIDA on Sino-Finnish Design Park -muotoilupuistokonseptin ylläpitäjä. Ensimmäinen Sino-Finnish Design Park -puisto (SFDPK) avattiin marraskuussa 2014 Shenzhenin ja Helsingin sisarkaupunkihankkeena. Puisto tarjoaa tiloja ja kannustimia suunnittelu- ja muotoilutoimistoille.

SIno-Finnish Design Park, Kuva: Suvi Kurki

Canton Fair Product Design & Trade Promotion Centre (PDC)

Guangzhoussa muotoilun alalla vahva toimija ja Business Finlandin pitkäaikainen yhteistyökumppani PDC järjesti Kiinan suurimpien messujen yhteydessä Scandinavian Design Night -tapahtuman, jossa Business Finland ja Hannu Kähönen olivat myös mukana. PDC toivoo tulevaisuudessa suomalaisten muotoilijoiden ja suunnittelijoiden osallistuvan Canton-messujen kansainväliseen paviljonkiin.

Rohkeasti mukaan

Business Finland yhteistyössä Ornamon kanssa haluaa rohkaista suomalaisia muotoilijoita tutustumaan Etelä-Kiinan mahdollisuuksiin muotoilun alalla.

Lisätietoja Business Finlandilta:  shirlie.li@businessfinland.fi

Kirjoittaja: Suvi Kurki, CIMO harjoittelija Business Finland Guangzhou, suvi.kurki@businessfinland.fi

Lue myös:

Suomalaismuotoilulle jalansijaa Kiinassa

Ornamo China Date