Taiteilijoiden ja muotoilijoiden yhdessä rakennuttama senioritalo nousee Helsingin Kalasatamaan

Havainnekuva Viehe-korttelista, johon Ars Longa -senioritalo tulee sijoittumaan.
Havainnekuva Viehe-korttelista, johon Ars Longa -senioritalo tulee sijoittumaan.

Kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden ja kirjailijoiden yhdessä omistama Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy rakennuttaa taiteilijoiden senioritaloa Helsingin Kalasatamaan. Rakentaminen alkoi viime kesänä. Rakennukseen on tulossa yhteensä 56 vuokra-asuntoa, joita voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kuvataiteilijat, kirjailijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat. Asuntojen haku alkaa toukokuun alussa ja päättyy syyskuussa, ja asuntoihin on tarkoitus päästä muuttamaan ensi vuoden alussa.

Rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla Hermannin Rantatien varrella. Lähistöllä ovat niin terveyspalvelut, metroasema kuin kauppakeskuskin. NAL-asunnot rakennuttaa samaan kortteliin asuntoja 18–29-vuotiaille nuorille ja Setlementtiasunnot rakennuttaa opiskelija-asuntoja. Kolmen talon yhteisrakennuttamisen tuloksena tuleville asukkaille pystytään tarjotaan kohtuuhintaisia vuokrahuoneistoja ja laajat yhteiset tilat, mukaan lukien työskentely- ja näyttelytiloja. Tavoitteena on eri sukupolvien yhteinen arkinen asuminen ja kohtaaminen myös taiteen keinoin.

”Odotamme innolla talon valmistumista. Talo antaa seniori-ikäisille muotoilijoille ja taiteilijoille mahdollisuuden asua ja jatkaa työtään virikkeellisessä ympäristössä vuorovaikutuksessa kollegoiden kanssa”, sanoo hankkeessa alusta asti mukana ollut Ornamon jäsen, tekstiilitaiteilija Ulla-Maija Vikman.

Konsepti on ainutlaatuinen, joten hanke on herättänyt myös kansainvälistä huomiota. Aiempia esimerkkejä taiteilijoiden oma-aloitteisesta asuntorakennuttamisesta ja eri taidealojen yhteistyöstä ei ole.

”Senioritalo on herättänyt paljon kiinnostusta, ja olemmekin jo alkaneet selvittää mahdollisuuksia seuraavankin taiteilijatalohankkeen toteuttamiseen, todennäköisesti ilman ikärajoituksia”, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Tuula Paalimäki.

Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy on perustettu vuonna 2014, ja sen osakkaina ovat Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sr, Ornamon senioritaloyhdistys ry, Suomen Kirjailijaliitto ry sekä Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry.