Tiloja arjen kohtaamisille

Hanni Koroma kuvattuna puuseinän edessä
Kuva: Katja Hagelstam

Kaksi vuosikymmentä taiteen ja arkkitehtuurin rajamaastossa työskennellyt sisustusarkkitehti SIO Hanni Koroma viettää tänä vuonna 20-vuotista taiteilijajuhlaansa. Koroma on paneutunut työssään arjen ja tilojen hallintaan sekä kotien että julkisten tilojenkin suunnitteluun. Juhlavuoden kunniaksi Koroma suunnitteli ensimmäisen sarjatuotantoon tulevan huonekalunsa, Avata-kaapin. Avata-kaappiin mahtuu olennainen näkymättömiin, mutta helposti saataville.

Olennainen on usein ajatonta, Koroma kiteyttää. Myös rakennetun ympäristön tulisi hänen mielestään kestää aikaa, liikettä ja pysähtymisiä. Kaupunkiympäristössä Koromaa kiinnostavat paikat, jotka ovat muodostuneet kohtaamispaikoiksi, kaupunkilaisten yhteisiksi tiloiksi. Hän ottaa esimerkeiksi Kolmen Sepän patsaan, Havis Amandan ja Sibelius-monumentin Helsingissä.

Taiteen ympärille on syntynyt arjen kohtaamispaikkoja, joihin on helppo löytää myös kaukaa tulevan.

”Kolmen sepän kanssa ei tarvitse odotella yksin”, Koroma hymyilee. Helsingin Kruununhaassa asuva ja työskentelevä Koroma kokee omassa elinympäristössään modernin veistoksellisena kohtauspaikkana Helsingin tuomiokirkon portaat. Samoilla portailla on myös merkityksellinen käyttötarkoitus; niitä pitkin mennään kirkkoon, pois jokapäiväisistä arjen rutiineista. Näiltä korkeilta portailta voi myös katsella huikeaa rauhoittavaa maisemaa.

Taiteen ja käyttöesineen yhdistäminen inspiroi myös Koromaa hänen omissa töissään. Aiheesta ammentaa hänen teoksensa Kirjoittamattomat lauseet, joka on mukana Koroman juhlanäyttelyssä Galleria Lokalissa. Tämä taideteoksen ja tuotteen välimaastoon sijoittuva teos on hylly täynnä tyhjiä, selkä seinää vasten olevia pokkareita joiden tarkoitus on koota omistajansa sanoja, lauseita ja ajatuksia.

Hanni Koroma on mukana Showroomissa 13.9.2017 keskustelemassa luovan suunnittelun mahdollisuuksista urbaanissa ympäristössä

Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara