Tukea taiteilijoille ja freelancereille koronaviruskriisistä selviämiseen

Tukea taiteilijoille ja freelancereille

Päivitetty 26.6.2020 (Työttömyysturva poikkeustilanteessa)

Tietopaketti sisältää ajantasaista tietoa taiteilijoiden ja freelancereiden toimeentuloon liittyvistä ohjeista sekä apurahoihin, muihin tukiin ja näyttelyhakuihin liittyvää ajankohtaista tietoa koronakriisin aikana.

Apurahoja ja tukea

Työttömyysturva poikkeustilanteessa

Työttömyysetuuksien määräaikaisten muutosten voimassaolo jatkuu 31.12.2020 asti

Yrittäjät voivat saada Kelasta työmarkkinatukea, jos yritystoiminta on tyrehtynyt koronaepidemian takia. Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Työttömyysetuuksia haetaan TE-palvelujen ja Kelan ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi yksinyrittäjät voivat hakea kuntien toimintatukea rinnakkain työttömyystuen kanssa. Jos toimintatukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Jos tukea käytetään esimerkiksi yrittäjän palkkaan, voi se vaikuttaa työttömyysturvaan. Lue lisää taiteilijoiden ja freelancereiden tietopaketin kohdasta Kuntien toimintatuki yksinyrittäjille.

Helsingin kaupungin pika-avustukset

Helsingin kaupungin pika-avustusten käsittely on päättynyt, eikä hakemuksia oteta enää vastaan pika-avustuksina.

Helsingin kaupunki on perustanut uuden pika-avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja avustussumma per hakija on maksimissaan 5 000 euroa. Pika-avustuksen tavoitteena on hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Haku on jatkuva ja se alkaa maanantaina 23. maaliskuuta.

Lue lisää

Kuntien toimintatuki yksinyrittäjille

Haku jatkuu 30.9.2020 saakka.

Yksinyrittäjänä toimivat taiteilijat voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tukimuoto on kunnille vapaaehtoinen. Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Avustus on tarkoitettu päätoimiselle yksinyrittäjälle riippumatta yhtiömuodosta sekä kevyt- ja freelancer-yrittäjille. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta ja tarkista oman kuntasi tilanne.

Lisätietoa ja kuntakohtaiset hakuohjeet:

Espoo   Helsinki   Jyväskylä   Kouvola   Lahti   Rovaniemi  Turku   Vantaa

Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta

Lisäksi yksinyrittäjät voivat hakea työttömyystukea rinnakkain kuntien toimintatuen kanssa. Jos toimintatukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Jos tukea käytetään esimerkiksi yrittäjän palkkaan, voi se vaikuttaa työttömyysturvaan. Lue lisää taiteilijoiden ja freelancereiden tietopaketin kohdasta Työttömyysturva poikkeustilanteessa.

Tietoa ja neuvontaa

Ornamon tietopaketit yrittäjille ja palkansaajille

Ornamon tietopakettiin Tukea yrittäjille ja ammatinharjoittajille on koottu ajantasaista tietoa yrittäjille sekä Ornamon tietopaketissa Tukea palkansaajille on tietoa toisen palveluksessa työskenteleville.

Ornamon verkkokoulutus- ja webinaarikalenteri

Ornamon etäkoulutuskalenterista löydät verkossa järjestettävät Ornamon koulutus- ja keskustelutilaisuudet sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien koulutukset. Tarjolla on runsaasti mm. oman työn markkinointiin, toimeentulooja ja etätyöhön liittyviä sekä maksuttomia että maksullisia etäkoulutuksia.

Tutustu tuleviin koulutuksiin.

Projektin peruuntuminen tai siirtyminen

Näyttelyn tai projektin peruuntuminen tai siirtyminen koronaviruksen tai sen leviämisen estämiseksi tehtyjen varotoimenpiteiden vuoksi, taiteilijan tulee olla yhteydessä suoraan galleriaan tai näyttelyn järjestäjään. Ripeä tilannearvio sekä neuvotteleminen poikkeusolosuhteiden johdosta ovat juuri nyt erittäin tärkeitä taiteilijan toimintaa turvaavia toimenpiteitä.    

Ornamon lakimies neuvoo sopimuskysymyksissä maanantaisin ja torstaisin klo 9-17. 

https://www.ornamo.fi/blogi/lakimies-neuvoo-korona-ja-muotoilijoiden-sopimussuhteet/ 

 

Apurahan muutos tai siirtäminen

Koronaviruspandemia voi vaikuttaa apurahan tai avustuksen käyttöön. Esimerkiksi matka, tapahtuma, hanke tai hankinta saattaa peruuntua, viivästyä tai toteutua suunniteltua suppeampana. Apuraha on myönnetty hakemuksessa olleen työsuunnitelman perusteella. Tässä tilanteessa on ymmärrettävää, että työsuunnitelmia joudutaan muuttamaan. Jos virusepidemia estää tai hankaloittaa työntekoa, apurahalla työskentelevien taiteilijoiden on hyvä olla yhteydessä suoraan apurahan myöntäneeseen organisaatioon ja selvittää suositus matka- tai työskentelyapurahan käyttämisestä poikkeustilanteessa. Moni rahoittaja on tarjonnut joustoa apurahojen käytön ja hankesuunnitelmien osalta. 

Linkeistä Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen Kulttuurirahaston, Framen ja Koneen säätiön sivuille. 

https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1308869

https://skr.fi/ajankohtaista/paivitykset-koronaviruksen-vaikutuksista-toimintaamme 

https://frame-finland.fi/2020/03/16/koronavirus-muutoksia-kevaan-ohjelmaan-ja-ohjeita-apurahansaajille/ 

https://koneensaatio.fi/ohjeet-apurahansaajalle-koronaviruspandemian-aikana-ja-muutoksia-kevaan-ohjelmassa/ 

 

Miten turvata oma toimeentulo

Verkkokauppa mahdollistaa taiteen myymisen suoraan kuluttajille. Ornamolaisten omat verkkokaupat pääsevät mukaan Finnish Designers sivulle. Jos työskentelet työsuhteessa esimerkiksi opettajana, tutustu myös Ornamon tietopakettiin Tukea palkansaajille

 

Verotus 

Verohallinto tukee yrityksiä ja tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Muutoksien ensisijainen tavoite on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa. Tutustu verottajan toimenpiteisiin yritysten tukemiseksi koronatilanteessa sekä verottajan ohjeisiin yritysten maksujärjestelyn hakemisesta.

 

Tartuntapäivärahan ja sairauspäivärahan hakeminen

Kelan sivuilla on tietoa tartuntapäivärahasta sekä sairauspaivarahasta.

 

Creven infot luovien alojen yrittäjille ja taiteilijoille

Creven verkkoneuvontasarja koronatuista ja kriisitilanteen hallinnasta: https://www.creve.fi/korona/

Creve tarjoaa myös vinkkejä yrittäjyyteen: https://www.creve.fi/neuvonta/ryhmaneuvonta/

Lue myös nämä:

Laaja tietopaketti taiteilijalle: https://artists.fi/ajankohtaista/ohjeita-kuvataiteilijoille-koronaviruksen-vaikutuksista/ 

KELAN yleissivu: https://www.kela.fi/korona 

MELA: https://www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva/ 

TAKU: http://taku.fi/usein-kysytyt-kysymykset-koronavirus-ja-toiden-peruuntuminen/ 

TEME: https://www.teme.fi/fi/miten-koronavirus-vaikuttaa-tyoelamaan/ 

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 

Journalistiliitto: https://journalistiliitto.fi/fi/ohjeita-freelancereille-koronaepidemian-varalta-miten-haen-sairauspaivarahaa-mita-jos-keikka-peruuntuu/ 

Muusikkojen Liiton ohje: https://www.muusikkojenliitto.fi/koronavirusepidemia/ 

Suomen Yrittäjät: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle