Tunne historia ja muuta tulevaisuus

Vuokko Nurmesniemen suunnitteleman sadeasun kuosi on Aaltopituus vuodelta 1957. Kuva: Lehtikuva.
Vuokko Nurmesniemen suunnitteleman sadeasun kuosi on Aaltopituus vuodelta 1957. Kuva: Lehtikuva.

Taideteollisuuden ikoneitamme ja muotoilun traditioita on syytä juhlia, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Akateemikko ja Ornamon kunniajäsen Vuokko Eskolin-Nurmesniemi täyttää 90 vuotta, ja nyt on juhlahaastattelun paikka. Kiitos Vuokolle aktiivisuudesta Ornamossa. Hän on antanut osaamistaan ja näkemystään sekä tuonut perspektiiviä muotoilualasta.

Vuokko on pioneeri, joka loi muotoilun kulta-aikana tietä nykymuotoilulle myös kansainvälisesti. Hänen työnsä muistuttaa, kuinka tärkeää on suunnittelijan oma ajattelu. Vuokon ajatteluun ovat vaikuttaneet yhteiskunnalliset murrokset. Sotien jälkeinen aika ja naisten siirtyminen työelämään kuvastuivat hänen suunnittelemissaan vaatteissaan. Tarvittiin uutta ajattelua ja uusia ratkaisuja. Kuulostaa  kovin tutulta myös tänä päivänä, vaikka lähtökohta on toinen.

Vuokon työ ja ajattelu ovat erityisen ajankohtaisia ainakin kolmella tapaa: suhteessa kopiointiin, kestävään kehitykseen ja kansainvälisyyteen. Kopiointiin Vuokko on ottanut tiukasti kantaa. Suunnittelija ei ole kopiokone, vaan suunnittelutyö perustuu omaan ajatteluun ja omiin kokeiluihin.

Nyt on oikea aika keskustella siitä, miten muotoilu rakentaa eurooppalaista tulevaisuutta.

Muodin filosofiassa Vuokko edustaa kestävää kehitystä. Suunnittelijana hän työskentelee jatkuvuuden ja esteettisen kestävyyden parissa erotuksena trendeille. Monet Marimekolle ja omalle merkille suunnitellut vaatteet sekä kuosit ovat edelleen käytössä ja tuotannossa.

Nykysuunnittelu elää yltäkylläisyydessä. Maailma ja tieto ovat avoinna, ja taideteollisessa tuotesuunnittelussa nuoret muotoilijat etsivät asiakkaita maailmalla. Ornamon haastattelussa ajatteluaan avaavat Lassi Alestalo, Henri Judin ja Laura Väre. Kollektiivi osallistui marraskuussa Ornamon Petra Ilosen kanssa Chengdu Creativity & Design Weekille Kiinassa.

Muotoilu ulottuu myös valtioiden ja EU:n hallintoon. Järjestämme eurooppalaisen muotoilujärjestö BEDAn kanssa Euroopan muotoilupolitiikan konferenssin Oodissa 5.12. Nyt on oikea aika keskustella siitä, miten muotoilu rakentaa eurooppalaista tulevaisuutta.

Teksti: Salla Heinänen, Ornamon toiminnanjohtaja