Uuden ajan tuotesuunnittelusta tulee totta – ekosuunnitteluasetus hyväksytty

Muovipusseja pellolla
Kuva: Masha Kotliarenko

 

Unelma kohti kestävien tuotteiden aikakautta eteni, kun tuore ekosuunnitteluasetus astui heinäkuussa voimaan EU:ssa. Muotoilulla on uuden ajan tuotesuunnittelussa merkittävä rooli. Lue, miten muotoilulla minimoidaan ympäristövaikutuksia ja minkälaisia mahdollisuuksia se muotoilijoille tarjoaa. 

Tuotesuunnittelun lähtökohtiin merkittävästi vaikuttava uusi ekosuunnitteluasetus (ecodesign requirements for sustainable products, ESPR) hyväksyttiin ministerineuvostossa toukokuussa. Se tuli voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024 ja etenee tuotekohtaisiin asetuksiin.  Kestävistä ja vastuullisista tuotteista halutaan tehdä normi EU:n markkina-alueella.  

Ekosuunnitteluasetus vauhdittaa siirtymää lineaarisesta tuotesuunnittelun mallista vastuullisempiin kiertotalouden malleihin entistä useamman tuoteryhmän kohdalla. Tämä vaatii tuotekehitystiimiltä kriittistä ja kokonaisvaltaista elinkaariajattelua. Toisaalta perinteinen muotoiluosaaminen tuotteen käyttäjäsuhteen luomisessa korostuu,  lisäten myös mahdollisuuksia uusiin liiketoimintamalleihin.  

 Ekosuunnitteluasetus 

Ekosuunnitteluasetus korvaa vanhan ekosuunnitteludirektiivin ja se on yksi niistä EU:n säädöksistä, joilla pyritään konkretisoimaan Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelman, teollisuusstrategian ja kiertotalouden toimintasuunnitelman toteutumista.  Asetuksen piiriin on nyt tullut mukaan sähköä käyttävien tuotteiden lisäksi kaikki tuotteet (fyysiset tavarat ja komponentit), joista etusijalla elektroniikka, ICT laitteet, tekstiilit ja huonekalut sekä vaikutukseltaan merkittävät välituotteet kuten teräs, sementti ja kemikaalit.  

Keskeistä on, että elinkaariajattelu täytyy integroitua tuotesuunnitteluvaiheeseen. Tuotteiden suunnittelussa täytyy huomioida kestävyys käytössä, uudelleenkäytettävyys, päivitettävyys ja korjattavuus, huolta aiheuttavat aineet, energia- ja resurssitehokkuus, tuotteiden kierrätetty sisältö, tuotteiden uudelleenvalmistus sekä korkealaatuinen kierrättäminen niin, että tuotteen tai materiaalin arvo ja laatu säilyy läpi elinkaaren tai materiaalikiertojen. 

Jos tuote ei täytä sille asetettuja ekosuunnitteluvaatimuksia, sitä ei saa tuoda markkinoille tai ottaa käyttöön Euroopan unionin alueella.  Myymättömien tuotteiden hävittäminen on myös entistä vaikeampaa tai kiellettyä. Myymättä jääneiden vaatteiden, vaatetustarvikkeiden ja kenkien tuhoaminen kielletään 19.7.2026 alkaen suuryrityksissä. Keskisuurille yrityksille kielto astuu voimaan 2030. Pienet yritykset ja mikroyritykset jäävät toistaiseksi ulkopuolelle. 

Olennainen osa asetusta on myös suunnitteilla oleva digitaalinen tuotepassi, tuotetietojen sähköistä rekisteröintiä, prosessointia ja tuotteisiin liittyvien tietojen jakamista varten. Tietojen avulla kuluttaja voi tehdä vastuullisemman ostopäätöksen tai kierrättää tuotteen oikein. Passin odotetaan lisäävän tuotantoketjun läpinäkyvyyttä ja tehostavan tiedonsiirtoa. 

Asetus vaatii tuotesuunnittelulta elinkaariarviointia ja yhteistyökuvioiden tarkistamista 

Asetus kohdistuu nimensä mukaisesti ympäristövaikutusten minimointiin suunnittelun keinoin. Tuotesuunnitteluvaiheessa analysoidaan paitsi raaka-aineiden ja materiaalien vastuullisuus, niin myös se, miten tuotteen osat tai materiaalit voidaan hyödyntää teknisessä kierrossa (uusiutumattomat raaka-aineet) tai biologisessa (uusiutuvat materiaalit) kierrossa tai, voidaanko esimerkiksi käyttää vain yhtä materiaalia kierrätyksen tai uusiokäytön helpottamiseksi. Huomioidaan tavoitteen mukaan esimerkiksi se, miten osat tai materiaalit saadaan parhaiten purettua, jotta tuote voidaan korjata tai hyödyntää varaosia. Käytännössä siis tuotteiden suunnitteluun yhdistyy elinkaaren, materiaalivirtojen ja energiankäytön suunnittelua. Se tarkoittaa entistä enemmän moniammatillisten tiimien yhteistyötä ja tuote- ja palvelumallien kehitystyön aloittamista uudesta näkökulmasta, vanhojen toimittajien arvioimista ja uusien kumppanuuksien löytämistä.   

Numeerisen tiedon merkitys kasvaa 

Numeerinen data elinkaaren eri vaiheista mahdollistaa uskottavan materiaalien ja tuotteiden vertailemisen. Toteutuessaan digitaalinen tuotepassi tarjoaisi tietoa entistä paremmin. Tällä hetkellä osasta tuotteita voi jo löytää ympäristöselosteen eli EPD:n (Environmental Product Declaration), joka on vapaaehtoinen, läpinäkyvä ja vakiintunut tapa esittää tuotteen ympäristövaikutukset perustuen elinkaarianalyysiin (LCA, Life Cycle Assesment). Kaikista tuotteista tai materiaaleista tietoja ei kuitenkaan vielä löydy tai mittaustavoissa on eroja. EU tason ratkaisu on PEF standardi (Product Environmental Footprint), jolla voidaan yhteneväisesti arvioida tuotteen ympäristövaikutuksia. Lue esimerkki PEF käytöstä täältä.  

Hyvän muotoilun merkitys korostuu 

Juuri nyt olisi radikaalisti vähennettävä tuotantoa ja kuluttamista. Suurin osa biodiversiteettiin ja vesiin kohdistuneista ongelmista johtuu uusien resurssien hankinnasta ja prosessoinnista.  Luonnon resurssien hyödyntäminen tuottaa noin puolet kasvihuonepäästöistä ja resurssien hyödyntäminen vain jatkaa kasvuaan (IRP 2019). Uusia kiertotalouden käytänteitä ja esimerkkejä tarvitaan (EEA 2023).  

Muotoilulla olisi potentiaalia osallistua entistä vahvemmin uusien liiketoimintamallien kuten uudelleenvalmistuksen ja tuote-palvelumallien muotoiluun. Kuitenkin, mikäli uutta tuotetaan neitseellisistä raaka-aineista, tulisi pitkäikäisyyden ja laadun olla päämääränä. Asetus ei salli suunniteltua vanhentamista. 

Muotoilijoiden ydinosaamista on tutkia tarpeita, ymmärtää käyttäjää ja suunnitella vastuullisista materiaaleista, toimivia, kestäviä sekä niin miellyttäviä tuotteita, että niitä halutaan korjata ja käyttää sukupolvelta toiselle. Kestävyyssiirtymä tarkoittaa myös ydinosaamisen päivittämistä kuten uusien materiaalien, innovatiivisten valmistusprosessien tai täysin uusien tuotekonseptien kehittämistä, jotka vastaavat käyttäjien tarpeita kestävämmällä tavalla. 

Asetuksen vaikutukset muotoilualla ulottuvat fyysistä tuotetta laajemmalle. Osto -ja kulutuskäyttäytymiseen vaikuttaminen eri tavoin on erittäin tärkeässä asemassa. Esimerkiksi pakkaukset, palvelut, kaupan tilat ja verkkosivut sekä markkinointi voidaan suunnitella niin, että ne ohjaavat kestäviin valintoihin. 

Kestävyyskriteerit ulottuvat tulevaisuudessa myös julkisiin hankintoihin niille tuotteille, joille on delegoitu säädös, kasvattaen kysyntää ja markkinoita. Tämä edesauttaa markkinoita ja lisää kysyntää kestävästi muotoiluille tuotteille.    

Asetuksen aikataulu 

Tuoteasetuksia on alettu valmistelemaan tämän vuoden aikana ja niitä tehdään 30 uudelle tuotteelle vuoteen 2030 mennessä, aloittaen eniten vaikutuksia aiheuttavista tuoteryhmistä (tekstiilit, huonekalut, patjat, renkaat, pesuaineet, maalit, voiteluaineet sekä välituotteet, kuten rauta, teräs ja alumiini).   33 vanhaa tuotetta uudelleen arvioidaan ja valmistellaan viisi uutta tuoteasetusta energiaan liittyville tuotteille.  

Tekstiilien, matalalämpöisten pattereiden, sähköajoneuvojen latureiden ja kodinkoneiden esi-ja taustaselvityksiä on tällä hetkellä käynnissä.  Lisäksi tietokoneiden ekosuunnitteluasetuksen päivitys etenee parhaillaan.  

Aikaisemman lain perusteella voimaan tulee vuonna 2025 kannettavia puhelimien ja tablettien kestävyyttä, päivitysmahdollisuutta ja varaosia koskevat vaatimukset.   

Lähteet: 

Euroopan parlamentti, Ekosuunnitteluasetus