Yhteinen arkkitehtuuri- ja designmuseo nytkähti eteenpäin

Selvitys kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta suosittaa museokokonaisuuden toteuttamista Helsinkiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Helsingin kaupungin, Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön tilaama selvitys luovutettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle tänään tiistaina 21. elokuuta.

Ornamossa uutinen otettiin vastaan ilahtuneesti. Muotoilijoita ja taideteollisia taiteilijoita edustavan Ornamon toiminnanjohtajan Salla Heinäsen mielestä yhteisen tahtotilan syntyminen ja selvitystyön jatkaminen on tunnustus muotoilun ja arkkitehtuurin merkityksen tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

”Helsinki on kaupunkina jo nyt osoittanut edelläkävijyyttä, sillä muotoilu on jo osa kaupungin strategiaa. Yhteinen museo antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä muotoilun ja arkkitehtuurin keskeistä roolia kaupunkien ja ihmisten arjen kehittämisessä”, Heinänen sanoo.

”Muotoilun ja arkkitehtuurin merkitys rakennetun ympäristön, tilojen ja palveluiden yhteensovittamisessa korostuu digitaalisuuden lisääntyessä ihmisten elämässä. Se muuttaa ihmisten ja yritysten toimintaa. Tämä merkitys on museotoiminnan, suomalaisen kulttuurin ja kaupunkien kehityksen rinnalla tärkeä huomioida”, Heinänen jatkaa.

Museohankkeen toimijat kertovat yhteistiedotteessaan, että museolla tavoiteltaisiin erilaisia kävijäryhmiä. Selvityksen mukaan sillä olisi myös merkittävä rooli arkkitehtuurin ja muotoilun tietopankkina, oppimisympäristönä ja vetovoimaisena käyntikohteena sekä yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä.

Ornamo antaa kiitosta museon sivistyksellisen tehtävän tunnistamisesta ja avautumisesta yhteiskuntaan asiantuntijana. Ornamon on työskennellyt pitkäjänteisesti muotoilukasvatuksen parissa yhteistyössä Desingmuseon kanssa. Designmuseo ja Ornamo ovat käynnistämässä hanketta muotoilukasvatuksen keskuksen perustamiseksi. Selvityksessä hanke nähdään alustana uuden museon kasvatukselliselle roolille.

Mihin museorakennus nousee?

Keskustelu museorakennuksen sijainnista noussee syksyn kiivaimmaksi puheenaiheeksi. Selvityksessä nostetaan esiin Eteläranta ja Hietalahti. Selvityksen tekijöiden mukaan näissä sijainneissa on mahdollista toteuttaa museokonseptia tukeva, kaupunkiympäristöön sitoutuva ja arkkitehtonisesti mielenkiintoinen uudisrakennus.

”Uusi keskus vahvistaa Suomen ja Helsingin asemaa muotoilun pääkaupunkina. Matkailijoille on Helsingissä tarjolla merkittävä museokeskittymä”, Heinänen sanoo.

Helsingin museokentällä on tapahtunut viime vuosina paljon. Kävelymatkan päässä toisistaan löytyvät pian avajaisia viettävä Amos Rex, Ateneum, HAM, Kiasma ja Taidehalli.

Myös Jyväskylään suunnitellaan uutta museokeskusta. Suunnitelmissa on, että Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo tulisivat toimimaan tulevassa museokeskuksessa yhdessä vuonna 2022.