Kirsi Niemelä kehitti yritystään muotoilijoiden liiketoimintakoulutuksessa

Kirsi Niemelä työhuoneellaan Vantaalla.
Muotoilija Kirsi Niemelä. Kuva: Anni Koponen

Muotoilija Kirsi Niemelä tarttui Ornamon tarjoamaan tilaisuuteen kehittää Design Palet -yritystään muotoilijoille räätälöidyssä liiketoimintakoulutuksessa. Koulutusta toteuttaa Rastor-instituutti yhteistyössä Faros & Comin ja Ornamon kanssa. Kirsi Niemelällä on taskussaan merkonomin paperit, jotka täydentävät mainiosti muotoilijan osaamispääomaa. Kysyimme Kirsiltä koulutuksen annista.

Mikä koulutuksessa oli sellaista, josta sinulle oli hyötyä?

Tuloksellinen toiminta oli minulle hyödyllisin. Luovan alan yrittäjänä on mukavinta keskittyä tuotesuunnitteluun, mutta tuloksellisuus on aivan yhtä tärkeää. Siihen sain selkeyttä ja avaimia monipuolisten tehtävien avulla.

Mitä konkreettisia toimenpiteitä teit yrityksessäsi opintojen aikana?

Tehtävien myötä sain tehtyä asioita, joihin ei muutoin löydy helposti aikaa, kuten uutiskirjeen ja blogin kirjoitus sekä uutta sisällöntuotantoa verkkosivuille, uudistettu hinnasto ja katalogi, markkinointisuunnitelma sekä kannattavuuslaskelmat. Kurssin myötä näihin asioihin tuli keskityttyä paremmin.

Millaisia vaikutuksia toimenpiteillä on ollut yrityksellesi?

Kyllä toimilla on ollut vaikutuksia. Varsinkin nyt korona-aikana verkkosivuilla olevat artikkelit ovat merkittävä osa yrityksen näkyvyyttä. Hyvä teksti ja kuvat ovat lisänneet näkyvyyttä ja jälleenmyyjätkin ovat nostaneet niitä mielellään esille.

Onko jotain osa-aluetta, johon olisit tarvinnut enemmän koulutusta?

Liiketoimintasuunnitelma kuului kurssin tehtäviin ja sitä onkin hyvä myös päivittää ajoittain. Olisin ehkä kaivannut siihen vielä enemmän keskusteluapua ja palautetta. Odotin enemmän yhteistyötä muiden kurssilaisten kanssa, mutta koronan vuoksi moni lähipäivä siirrettiin etäkoulutukseksi. Etäkoulutuksessa meidät jaettiin välillä ryhmiin, jossa päästiinkin tekemään myös ryhmätehtäviä ja keskustelemaan.

Onko liikevaihtosi kasvanut opintojen aikana tai näetkö sen mahdollisia vaikutuksia lähitulevaisuudessa?

Liikevaihto on kasvanut opintojen aikana ja näen, että pidemmällä tähtäimellä vaikutukset näkyvät vielä selkeämmin. Nyt on hyvä aloittaa uusi vuosi tekemällä vuosisuunnitelma. Kaikkea oppimaani en ole vielä päässyt toteuttamaan, joten muutoksiin tarvitaan vielä aikaa.

Oletko koulutuksen aikana miettinyt ratkaisuja asiakkaillesi korona-pandemiaan liittyen?

Hyödynsin kangasvarastoni ylijäämäpaloja ja valmistin kangasmaskeja, joiden myynti on piristänyt muuten haastavaa aikaa. Olen pitänyt verkkokaupassa ilmaisen toimituksen, mikä palvelee asiakkaita, jotka haluavat tehdä ostoksia turvallisesti verkossa. Olen myös kannustanut asiakkaita käymään lähimetsässä, josta saa voimaa ja lohtua korona-aikaan. Verkkosivut ovat olleet tärkeä väylä asiakkaisiin ja olenkin kehittänyt verkkosivujani kurssin aikana.

Opitko jotain muilta koulutuksessa olleilta muotoilijoilta?

Käytiin kurssin aikana läpi myös yhdessä jokaisen tilannetta, joten jokaiselta oli mahdollista oppia jotain, saada eri näkemyksiä omaan yrittämiseen ja antaa vinkkejä muille. Järjestimme muutaman tapaamisen kurssin ulkopuolella ennen koronaa ja meillä oli myös whatsapp-ryhmä, jossa jaettiin kokemuksia ja ajatuksia.

Mitä haluaisit kertoa koulutuksesta sellaisille muotoilijoille, jotka harkitsevat liiketoimintakoulutusta?

Opiskelu kannattaa aina. Varsinkin yksinyrittäjälle se antoi varmuutta ja tien sille, kuinka asiat kannattaa tehdä. Koulutus räätälöitiin henkilökohtaisesti jokaiselle osallistujalle ja aikaisemmat opinnot sai hyväksilukea, jolloin oli mahdollista keskittyä juuri tarpeellisimpiin asioihin. Koulutuksen tehtävät olivat hyödyllisiä ja sellaisia, joita joka tapauksessa yrityksessä on tehtävä. Tehtäviä pystyi hyvin soveltamaan omiin tarpeisiin. Koulutus suoritettiin pääasiassa etäopiskeluna ja jokaiselle tehtävän suorittamiselle sai hyvin aikaa. Jokaisen aikatauluja kunnioitettiin ja aikatauluista oli mahdollista sopia vielä erikseen.

Millaisia kouluttajat olivat?

Jokainen kouluttaja oli erinomainen ja otti luovan alamme hyvin huomioon kursseja pitäessään. Rastorin Kaisa Tolppanen ja Farosin Riikka Huhtala pitivät meidät ajan tasalla kurssin aikana ja heihin oli mahdollista olla aina yhteydessä. Opettajat antoivat jokaiselle yksilöllisesti palautetta kurssin suoriutumisesta ja hyviä kehitysideoita jatkoon. Tuli olo, että meistä välitettiin ja aidosti haluttiin auttaa jokaista yksilöllisesti. Erityisesti Ilkka Wäck Faros&Com:ista pureutui jokaisen kurssilaisen tilanteeseen ja antoi hyviä näkökulmia. Arviointikeskustelut Sari Juntusen ja Anna-Maija Nordlingin kanssa olivat antoisia ja heidän kanssaan oli helppo keskustella.