Lähde kehittämään muotoilijan ammattieettisiä ohjeita 

Kättely

Kestävä kehitys, ilmaisen työn kitkeminen ja sosiaalinen vastuu ovat aihepiirejä, jotka jäsenet nostivat esille tärkeinä keskusteluaiheina muotoilijan ammattieettisten ohjeiden uudistuksen yhteydessä. Keskustelu jatkuu, ja kutsumme sinut mukaan päivittämään alan pelisääntöjä.

Mistä on kyse?

Ammattietiikka-työpajoissa yhteiskehitämme muotoilijan ammattieettisiä ohjeita. Liittyessään jäseneksi jokainen ornamolainen sitoutuu noudattamaan muotoilijan ammattieettisiä ohjeita.  Ohjeet ovat työkalu kaikkien muotoiljoiden arkeen, ja on tärkeää, että muotoilijat ovat sitoutuneita ja kokevat ne omakseen. Nyt kutsumme sinut mukaan keskustelemaan ja kehittämään muotoilijan ammattietiikkaa yhdessä kollegoiden kanssa! 

Näin työ etenee

➡️ 1.Työpajojen teemojen valinta yhdessä

Kysyimme keväällä 2022 muotoiluyhteisöltä, mistä aiheista yhteisö haluaa keskustella, kun päivitämme ammattieettisiä ohjeita. Suosituimmat vastaukset olivat: YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, ilmaisen työn kulttuuri ja sosiaalinen vastuu muotoilijan työssä. Nämä ovat siis työpajojen teemat. 

➡️ 2. Lämmittely työpajaa varten

Ennen työpajoja kysymme muotoiluyhteisöltä Innoduel-työkalun avulla, miten työpajojen teemat näkyvät muotoilijoiden arjessa. Näin yhteiskehittämiseen pääsevät osallistumaan myös ne jäsenet, jotka eivät pääse tai halua osallistua itse työpajaan. Kyselyn tuloksia käytetään työpajan suunnittelussa. 

➡️ 3. Digitaaliset työpajat

Järjestämme kolme digitaalista ammattietiikka-työpajaa syksyllä 2022, joissa yhteiskehitämme muotoilijan ammattieettisiä ohjeita. Työpajaan voivat osallistua kaikki Ornamon jäsenet omalta näyttöpäätteeltään. Työpajojen antia käytetään hyväksi kehitystyössä, ja ohjeet uudistetaan Ornamon juristi Iiris Adeniuksen johdolla. 

 • Työpaja 1: Mitä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet tarkoittavat muotoilijan arjessa?
  To 22.9. klo 16.00-18.00 @ Zoom
  Ilmoittaudu mukaan
 • Työpaja 2: Ilmaisen työn kulttuuri – miksi tähän kelkkaan ei kannata lähteä?
  To 6.10. klo 16.00-18.00 @ Zoom
  Ilmoittaudu mukaan
 • Työpaja 3: Sosiaalinen vastuu muotoilijan työssä
  To 3.11. klo 16.00-18.00 @ Zoom
  Ilmoittaudu mukaan

➡️ 4. Uudet ohjeet muotoilijoiden käytössä

Uudet ohjeet ovat kaikkien muotoilijoiden käytössä! Työ ja keskustelu jatkuu: ammattieettisten ohjeiden kehittäminen on jatkuvaa työtä ja on tärkeää, että eettisistä kysymyksistä keskustellaan muotoiluyhteisön kesken myös jatkossa. 

Tutustu täällä muotoilijan ammattieettisiin ohjeisiin

#reilumuotoilutyö